Ali Kaya

Ali Kaya

Avrupa Ordusu Nato’ya Alternatif Mi?

Avrupa Ordusu Nato’ya Alternatif Mi?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron “Şu anda yaşadığımız sürecin iki dünya savaşı arası döneme çok benzemesi beni adeta beynimden vuruyor.” demesinden bir hafta sonra birinci Dünya savaşının sona ermesini sağlayan anlaşmanın yüzüncü yılında tören düzenlendi. Akabinde bu hafta Fransa’nın başkenti Paris’te birinci Dünya savaşanın sona ermesinin yüzüncü yılı törenlerle kutlandı Başkan Erdoğan gibi bir çok dünya lideri de bu törene katıldı. Dünyanın gündemi hızla değişiyor derken yine Fransa lideri Macron’dan bir çıkış daha geldi ve son günlerde sıkça duymaya başladığımız Avrupa ordusu kurulma fikri ortaya atıldı.  Almanya İtalya İspanya Macaristan gibi ülkeler Avrupa Ordusu fikrine sıcak baktıklarını belirtmeleri Avrupa’nın da içinde bulunduğu buhranı göstermeye yeter sanırım. 

Kurulacak olan bu ordunun bizim açımızdan olumlu mu olumsuz mu olacağından veya bize karşı bir Haçlı Ordusu fikrinden  ziyade Avrupa  Ordusunun kime karşı kurulmak istendiği çok  daha önemlidir.  Avrupa’yı oluşturan devletlerden en önemlisi Almanya, Fransa, İtalya, İspanya başta olmak bu ülkeler zaten Nato’ya üye olması ortada ki çelişkiyi ortaya koymaktadır kurulacak olan Avrupa Ordusu Amerika’nın dünyayı tehdit ettiği bir dönem de Amerika’ya karşı kurulmak istendiği kanaatindeyim. Nato’nun 5. Maddesi gereği  üye bir ülkeye yapılan saldırılar tüm üye devletlere yapılmış sayılacağı ve topyekün   mücadele  edileceği olduğunu neredeyse tüm üye ülkeler bilmektedir. Bilmesine biliyor da bu güvensizlik nerden geliyor. Açalım biraz geçtiğimiz yıl Norveç’te yaşanan Nato skandalı sonrası Başkan Erdoğan “ Böyle bir İttifak böyle bir müttefiklik olamaz” çıkışından sonra Nato’nun  yapısını tartışmaya açmıştır.

Daha önceleri de Suriye’nin   F 5 savaş uçağımızı düşürmesinden hemen sonra Türkiye Nato’yu acil koduyla toplantıya  çağırarak 5. Maddenin çalıştırılmasını istemiş fakat üye ülkelerden istediği desteği bulamamıştır. Bu gelişmeler  Avrupalı liderlerin Nato çatısı altındaki bir korumaya güvenmediğini göstermiştir daha açık ifade ile Avrupa Amerika’nın korumasını istemiyor kendi kendini korumak istemektedir. Çünkü Nato demek Amerika demek ve Nato emirleri Pentagondan yani Amerika’dan almaktadır Fransa  veya Almanya gibi ülkeler Amerika’nın kontrolündeki Nato Askeri gücüne güven duymamaktadır. Tıpkı bizim gibi kendi göbeklerini  kendileri kesmek istemektedir.

Bu arada Avrupa Ordusu meselesine farklı bir bakış Amerika başkanı Trump tan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Avrupa ordusu kurulması teklifine Amerika Başkanı Trump sosyal medyadan mesaj yayınlayarak Avrupa’yı şoke eden bir açıklama yaptı ikinci dünya savaşında Fransa’nın Alman işgali altında olduğunu hatırlatarak “Biz müdahale etmeden önce (Fransızlar ) Paris’te  Almanca öğrenmeye   başlamıştı.” gibi küstah bir açıklama yapması Amerika Başkanı olan Trump’ın kalitesini iyice göstermeye yeter.    

Esas konumuza dönersek Avrupa Ordusu fikri Dünyanın içinde bulunduğu durumun  bir büyük Dünya savaşı ile sonuçlanma ihtimalinin oldukça yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Amerika’nın ekonomi ve siyasi olarak dünyayı kendi istediği gibi yönetme isteği en son bizi de etkileyen döviz cinsinden ekonomik saldırıların sadece bizi değil özellikle Avrupalı devletleri etkilemesinden kaynaklanmaktadır. Yıllarca Sovyet Rusya tehdidini bahane ederek korkutulan Avrupalı devletler artık esas tehdidin Rusya dan değil okyanus ötesinden yani Amerika’dan geldiğini görmüşlerdi. Bu gerçeklik dahi Avrupa’yı içinden zor çıkacağı bir ikileme götürmektedir oda İngiltere veya Hollanda gibi ülkelerin Nato’nun sunduğu koruma  çatısına güvenmeleridir.

Avrupa Ordusunun bizim bakış açımıza göre ise bir Haçlı Ordusu ittifakının temelleri olarak görülmesidir. Bizim de Selahattin Eyyübilerimiz veya Kılıçarslanlarımızın  her zaman göreve hazır olmasını sağlamalıyız Atatürk’ün ilah olup olmadığını değil veya Ezan’ın Türkçe okutulmasını tartışmaktan ziyade genç nesilleri dünyanın içinde bulunduğu bu buhranlı dönemde neler olacağına ve nasıl davranacağını bile bir nesil yetiştirmeliyiz.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR