Avrupa'daki aşırı sağcı liderler protestoların gölgesinde buluştu

Avrupa'daki aşırı sağcı partileri bir araya getiren ENF grubunun, Almanya’nın Koblenz kentinde gerçekleştirdiği kongre, yaklaşık 5 bin kişi tarafından protesto edildi.
Avrupa'daki aşırı sağcı liderler protestoların gölgesinde buluştu

Avrupa'daki aşırı sağcı partileri bir araya getiren Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubunun, Almanya’nın Koblenz kentinde gerçekleştirdiği kongre, yaklaşık 5 bin kişi tarafından protesto edildi.

Koblenz Tren İstasyonu önündeki meydanda düzenlenen gösteriye, bazı Türk sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösteri de "Almanya renkli kalacak", "Irkçılığa hayır", "Benim milliyetim insan" yazılı pankartlar ve dövizler taşındı.

Konuşmacı olarak Rheinland-Pfalz Eyaleti Başbakanı Malu Dreyer ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un da yer aldığı gösteride, Neonaziler ve ırkçı partiler aleyhinde sloganlar atıldı.

Dreyer, burada yaptığı konuşmada, "Bu bir özgürlük ve hoşgörü gösterisi. Koblenz ve Rheinland-Pfalz Eyaleti korku ve milliyetçilerin zeminine dönüştürülemez." dedi.

Diğer katılımcılar tarafından yapılan konuşmalarda da ırkçılık ve ayrımcılık söylemlerine karşı çıkılarak Almanya’nın renkli ve hep birlikte güçlü br ülke olduğunu vurgulandı. 

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin lideri Frauke Petry’nin ev sahipliği yaptığı kongreye, Fransa’dan aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, Hollanda’dan ırkçı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders, İtalya’dan Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini ve Avusturya’dan Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Sekreteri Harald Vilimsky katıldı.

Aşırı sağcı liderler Koblenz'de buluştu

Öte yandan, Avrupa’daki aşırı sağcı partileri bir araya getiren Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubu, Koblenz'de kongre düzenledi.

Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, burada yaptığı konuşmada, Donald Trump’ın seçim başarısını övdü.

Dünyadaki değişim dalgasının artık engellenemez olduğunu savunan Le Pen, "Şu anda eski dünya düzeninin sona ermesine, yeni bir dünyanın doğumuna tanık oluyoruz. Bunda büyük umut ve fırsatlar var. Ulusların dönüşüne tanık oluyoruz." dedi.

Fransa’da nisan ve mayıs ayında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ilk turu rahatlıkta kazanarak, ikinci tura çıkması beklenen Le Pen, konuşmasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in mülteciler için açık kapı politikasını sert bir dille eleştirerek, bu kararın Alman halkına sorulmadan alındığını, Avrupa’yı daha güvensiz hale getirdiğini iddia etti.

Hollanda’nın İslam karşıtı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders de kongrede yaptığı konuşmada, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın seçim zaferini övdü, Avrupa’nın yeni bir devrimin başında olduğunu dile getirdi. 

Wilders, delegelere hitaben Almanca yaptığı konuşmasında, "Dünden itibaren artık yeni bir ABD var. Bugün Koblenz’deyiz. Yarın yeni bir Avrupa olacak." dedi.

Mart ayında Hollanda’da yapılacak seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı hedefleyen Wilders, büyük göç hareketleri nedeniyle Avrupa medeniyetinin tehdit altında olduğunu, Avrupa’nın İslamlaştığını iddia ederken, Avrupa kimliğini korumak, sığınmacı akınını durdurmak için adımlar atılması gerektiğini söyledi.