Avrupa'dan Bulgaristan cezaevlerine kötü not

Avrupa'dan Bulgaristan cezaevlerine kötü not

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkenceyi Önleme Komitesi, cezaevlerinin "aşırı dolu oluşu" ve mahkumlara yönelik "kötü muamele" dolayısıyla Bulgaristan’ı uyardı.

Bulgaristan’daki cezaevleri ve karakollara yapılan ziyaretlerle ilgili yayımlanan raporda, daha önceki uyarılar doğrultusunda bu ülkenin gerekli tedbirleri hala almadığı eleştirisi getirildi.

Raporda, cezaevleri personeli ve polislerin mahkumlara yönelik kötü muamelelerinin tüm uyarılara rağmen sürdüğü belirtildi ve mahkumlar arasındaki şiddet olaylarının devam etmesinin de "endişe kaynağı" olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Cezaevlerinin aşırı dolu olması dışında fiziki koşullar, mahkumların sağlık hizmetleri, havalandırma ve sosyal aktivitelerden gerektiği gibi yararlandırılması konularda da ciddi sorunların sürdüğü kaydedildi. Raporda, uyarılar ve tavsiyeler doğrultusunda Bulgaristan’dan gerekli önlemleri vakit geçirmeden alması istendi.

Karakollarda gözaltı sırasındaki kötü muamele şikayetlerine de atıfta bulunan raporda, özellikle gözaltındaki kadın ve küçük yaştakilere yönelik kötü muamelelerin de endişe yarattığı vurgulandı.

Bağımsız uzmanlardan oluşa komite, üye ülkelerdeki cezaevi ve karakolları izin almadan teftiş etme hakkına sahip.