'Avrupa’nın 10 milyon işçiye ihtiyacı olacak'

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, ülkelerin sığınmacılara sırt çevirmesine tepki göstererek, “8 ülke tüm dünyadaki mültecilerin yarısına ev sahipliği ve yardımların yüzde 70’ini yapıyor.” dedi.
'Avrupa’nın 10 milyon işçiye ihtiyacı olacak'

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, birçok ülkenin sığınmacılara sırt çevirmesine tepki göstererek, “8 ülke tüm dünyadaki mültecilerin yarısına ev sahipliği yapıyor. Bağışçı 8 ülke, tüm yardımların yüzde 70’ini, 80’ini yapıyor. Böyle devam edemeyiz.” dedi.

Almanya Dışişleri Frank-Walter Steinmeier’in ev sahipliğinde Berlin’de, uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getiren mülteci krizi konulu toplantı yapıldı.

Dışişleri Bakanlığının Resmi Konukevi Villa Borsig’de düzenlenen toplantıda konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi,  devletlerin sığınmacılar için yeterli yardım yapmamasını eleştirdi.

Tüm ülkelerden daha fazla sorumluluk üstlenmesini istediklerini dile getiren Grandi, “8 ülke tüm dünyadaki mültecilerin yarısına ev sahipliği yapıyor. Bağışçı 8 ülke, tüm yardımların yüzde 70’ini, 80’ini yapıyor. Böyle devam edemeyiz. Bunun daha adil şekilde yayılması gerekiyor. Çünkü bu tüm dünyayı ilgilendiren bir olgu, bir sorun, bir konudur.” şeklinde konuştu.

"Yabancı düşmanlığı AB değerlerine karşı bir tehdit"

Toplantıya katılan BM Uluslararası Göç Özel Temsilcisi Sutherland, Avrupa ülkelerinde yükselen mülteci karşıtlığı ve yabancı düşmanlığı konusunda uyarılarda bulunurken, bu hareketlerin BM’nin ve Avrupa Birliği'nin (AB) temel değerlerine karşı tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Avrupa devletlerinin mülteci krizinde sorumluluklarını yerine getirmediklerini söyleyen Sutherland, “Papa’nın beraberinde uçağıyla getirdiği mülteci sayısı, AB üyesi 21 ülkenin kabul ettiği Suriyelilerden daha fazla. Bu utanç verici.” ifadesini kullandı.

"Avrupa’nın 10 yıl sonra 10 milyon işçiye ihtiyacı olacak"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Avramopoulos da “Gelecekte Avrupa’nın göçmenlere ihtiyacı olacak. Yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor: Avrupa’nın 10 yıl sonra yaklaşık 10 milyon işçiye, göçmene ihtiyacı olacak. Bizim nitelikli iş gücüne ihtiyacımız olacak.” şeklinde konuştu.

"Almanya yardımlarını arttırıyor"

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de ortak basın toplantısında, ülkesinin sığınmacılara yardımlarını arttırarak sürdüreceğini söyl

Kaçak yollarla Avrupa’ya gelmek isteyen sığınmacıları, doğru olmayan beklentiler, spekülasyonlar ve olası tehlikeler konusunda sosyal medya üzerinden bilgilendirmekte olduklarını ifade eden Steinmeier, bu programları daha da geliştirmek istediklerini dile getirdi.

Steinmeier ayrıca, sığınmacı akınlarını, mülteci hareketlerini daha iyi takip edebilmek amacıyla, Berlin’de bir merkez oluşturulacağını bildirdi.