Avrupa'nın en büyüğü oldular! Konya'da üretip dünyaya ihraç ediyorlar

AKKO, Avrupa’nın en büyük kesici uç ve bağlama sistemleri üreticisi. Türkiye’nin yerli ve milli kesici uç ve kesici takım üreticilerinden AKKO Makina, yaptığı ileri teknoloji yatırımlarıyla 40 bin metrekarelik yeni fabrikasında üretim yapıp Konya’dan dünyaya kesici takım ihraç ediyor. Ürün gamına son olarak özel profil kesici uçlar, tırlamaz takımlar, hassas tutucular ve hassas baralama takımları ekleyerek yaklaşık 10 bin çeşit standart ürün ile ürün yelpazesini genişletti.
Avrupa'nın en büyüğü oldular! Konya'da üretip dünyaya ihraç ediyorlar

320 kişilik bir aile olan AKKO; Tornalama Takımları, Diş ve Kanal Açma Takımları, Delik Delme Takımları, Frezeleme Takımları ve Özel Takımları üretiyor. Torna Ustası Abdullah Karakuş’un 1986 yılında ikinci el bir üniversal torna ile imalata adım atmasıyla doğan AKKO, uzman hale geldiği metal işleme takımları endüstrisinde yeni bir dönemde...Abdullah Karakuş, küçük bir atölyede kurduğu firmasının bugün 90 ülkeye ihracat yapan dev bir tesise dönüşünün temelinde Anadolu’nun özgünlüğünü yansıtan kurum kültürü ve fıtri yönetim sisteminin ve ayrıca teknolojiye ve insana yatırımın var olduğunun altını çizdi.

1-mustafa-karakus-omer-karakus.jpg
Mustafa Karakuş - Ömer Karakuş

Kalite standartlarından taviz vermeyen vizyonu, müşteri memnuniyeti odaklı çalışma prensibi ve ihracat tutkusunun AKKO’yu dünyada markalaştırdığına değindi. Başarının tesadüf değil, inancın ve çok çalışmanın sonucu olduğunu vurgulayan Abdullah Karakuş, “AKKO olarak her zaman ‘Üretim gibi ciddi bir işi yapacaksak, üründe kusursuzluğu taahhüt eden her şeye yatırım yapmak gerekir’ felsefesini savunuyoruz” sözlerini kaydetti. AKKO’nun ülkesine borçlu hissettiğini, bu borcu ödemek için Türkiye’nin ihracat payını artırma ve daha çok istihdam yaratma yolunda ilerlediklerini belirterek, AKKO yeni yatırımlarının da sinyalini verdi.

akko-fabrika.jpg

YATIRIMLARIN KARŞILIĞI: KATLANARAK BÜYÜME

Pandeminin ardından lider pazarlar Almanya, Polonya, Fransa, Rusya, İtalya, ABD ülkelerinden yoğun bir şekilde ürün talebi aldığını dile getiren Türk takım üreticisi AKKO, en çok ihraç ettiği ürünlerin tornalama grubu ve değiştirilebilir uçlu matkap grubu olduğunu belirtti. AKKO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Karakuş, markanın katma değerli üretim için ileri teknoloji ve uygulamalara, nitelikli işgücü istihdamına, Ar-Ge ve inovasyon merkezli çalışmalara yaptığı yatırıma dikkat çekti ve “2024, son üç yılda yaptığımız tüm yatırımlarının meyvesini alacağımız bir yıl” olacak diyerek yine 90’dan fazla ülkeye yapılan ihracata dikkat çekti.

akko-5.jpeg

'ÜRÜNLERİMİZ TALAŞLI İMALAT İÇİN KRİTİK'

Kaliteli ürün ve hizmeti Türkiye’nin jeopolitik avantajları ile birleştirerek AKKO’nun daha da güçleneceğini belirten Ömer Karakuş, ürettikleri kesici-tutucu takımların otomotivden savunma ve havacılık sektörüne, medikalden kalıpçılık sektörlerine kadar talaşlı imalatın her alanında kullanıldığını belirtip kritik bir alanda hizmet verdiklerinin altını çizdi. “İşe uygun ve doğru kesici takımlar; uzun kullanım ömrü, hassasiyet ve yüksek yüzey kalitesi sağlayarak metal işlemede verimliliği ve katma değeri en üst seviyede tuttuğundan kullanıcıya çok yönlü kazanımlar sunar. Böylece talaşlı imalat yapan kuruluşların küresel arenada rekabet edebilirliği artar. Bunu sağlayarak önce ülke sanayicilerinin ihracattaki iddiasını güçlendirmek ve sonra dünyadaki kullanıcıların vazgeçilmezi olmayı amaçlayarak Türk menşeli bir dünya markası olmayı hedefliyoruz. Üretime yönelik tutkumuzun temelinde tam olarak bu var” sözlerini kaydeden Karakuş, çok yakında tüm Türkiye’ye müjdeleyecekleri yeni yurt dışı merkezi ile hedef pazarlarında daha rekabetçi olacağının sinyalini verdi.

akko-6.jpeg

AKILLI, YEŞİL BİR ENTEGRE TESİS

Hammaddeden nihai ürüne tüm sürecin tek çatı altında gerçekleştiği entegre tesis, Endüstri 4.0’a uyumlu olarak akıllı fabrika konseptiyle inşa edildi.Bugün dünya sanayisi için belirleyici olan Yeşil Mutabakat’a uyum konusunda hassasiyet gösteren marka; fabrikasında yenilenebilir enerji sistemleri yatırımlarıyla adından sıkça söz ettirdi. Entegre tesisin tüm avantajlarını kullanan marka, kaliteyi taahhüt etmek istediğinden hiçbir işlem için dışarıdan hizmet almıyor ve işini şansa bırakmıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-03-161107.png

ÇALIŞAN EĞİTİMİNİN SÜREKLİLİĞİ

Pek çok sektörde olduğu gibi sanayide de kan kaybı yaratan nitelikli işgücü sorununa çözüm bulmak adına AKKO Akademi çatısı altında gençleri sanayiye kazandıracak eğitimler, yine entegre tesiste yapılıyor. 320kişilik istihdam ortamında, eğitimin sürekliliği söz konusu ve çalışanlar yeteneklerine göre eğitimlerle destekleniyor.

'TALEP ARTIŞINI 7/24 ÜRETİMLE DESTEKLEDİK'

Türkiye’nin artan üretim ihtiyacına bağlı olarak takım sektörünün de büyümekte olduğunu ve her dönem yeni rakiplerin pazara girdiğini belirten Karakuş, pazardaki gücünü korumak adına dünya tedarik zincirindeki kırılmayı fırsata çevirdiklerini, Ar-Ge yatırım ve çalışmalarıyla yeni ve ileri teknolojili üretim ihtiyaçlarına uygun ürünlere kapı açtıklarının altını çizdi. “Pandemi sürecinde de üretimi hiç durdurmadan ve Kovid-19’un beraberinde getirdiği yeni normale uygun olarak izinle çalıştık.Dünyadaki beklentinin ülkemize kaymasıyla yaşanan talep artışlarını 7/24 üretimle destekledik. Böylece Almanya, Polonya, Fransa, Rusya, İtalya, ABD ve Kanada gibi endüstride çok güçlü pazarları ihracat rotamıza kattık. Bu sadece firmamız için değil, ülkemiz için de gurur verici bir tablo ve Türkiye’nin ihracat gücünü başka rotalarla da destekleyeceğiz” ifadesiyle yeni pazarlara odaklandıkları kanısını da destekledi.

ekran-goruntusu-2024-03-03-161031.png

AKILLI ÜRETİME UYGUN YENİ ÜRÜN GRUPLARI GELİYOR

Türkiye iç piyasasında da büyüme hacmi yakaladıklarını belirten Ömer Karakuş, AKKO’nunürün gruplarındaki iddiasını koruyacağını belirtirken “Monoblock tutucu kısmı Capto, ön tarafı takım olacak şekilde takma uçlu matkap veya herhangi bir takım çeşidini bir bütün olarak üretebilecek mühendislik birikimiz var” ifadesiyle 2024’de piyasaya sürdüğü yeni ürün gruplarıyla da pazar ihtiyaçlarını destekleyeceğinin sinyalini verdi.

ekran-goruntusu-2024-03-03-161049.png

YENİ HEDEF PAZARLARI HİNDİSTAN, ÇİN, KUZEY VE GÜNEY AMERİKA

Ömer Karakuş, markanın 2024’den en büyük beklentisinin üretim ve talep performansının düşmemesi olduğunu dile getirdi. Yeni fabrikanın tam kapasite ile devreye girmesi ve Türkiye sanayisinin küresel pazara nazaran dinamizmini korumaya devam etmesiyle birlikte büyümeyi ve kapasite artışını “kaçınılmaz” olarak nitelendirdi. Son teknoloji tezgâh ve ekipmanlarla desteklediği yıllık 750 bin adetlik üretim kapasitesi ile 10 binden fazla standart ürün çeşidiyle hizmet veriyor. AKKO, Türkiye’deki tek yerli özel kesici uç üreticisidir. Müşterilerinin üretim ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek adına yeniliklere adım atmaktan çekinmeyen marka, üretim için vazgeçilmez olan yaratıcı çözümleri de ürün gamına ekliyor.

Etiketler :