Avukat Arıtürk: Yunanistan'a kaçan darbecilerin sığınma hakkı yok

Hukukçular Derneği üyesi avukat Arıtürk, FETÖ'nün darbe girişimine katıldıktan sonra askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 askerin bu ülkeye sığınma hakkı olmadığını söyledi.
Avukat Arıtürk: Yunanistan'a kaçan darbecilerin sığınma hakkı yok

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 askerin Dedeağaç Adliyesindeki duruşmasına müdahil olmak için diğer Türk avukatlar Hüseyin Sıragezen ve Ayhan Demir ile Dedeağaç’a gelen Hukukçular Derneği üyesi avukat Ramazan Arıtürk, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki darbe girişiminden mağdur olmuş bir vatandaş ve hukukçu olarak Dedeağaç’a geldiğini ifade eden Arıtürk, darbecilerin bir an önce Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Darbecilerin siyasi sığınma hakkı olmadığına işaret eden Arıtürk, "Bu kişiler için siyasi sığınma hakkı gibi durum yok. Siyasi sığınma hakkı ancak, düşünce suçundan, ya da yazıp çizdiğinden dolayı hakkında dava açılanlar için söz konusu olabilir. Burada bir darbe teşebbüsü söz konusu. Açıkça bir faşizm, hukuku ortadan kaldırarak cuntayı getirmek söz konusundur. Katillerin buradaki hukuk sistemiyle korunması mümkün değildir. Bunları ancak, siyasi, politik sistem koruyabilir. Bu kişilerin hiç alakası olmayan siyasi sığınma talebinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. İdari makamların bu yönde karar vereceğine inanıyorum." dedi.

"Bizi salona almamak için özel gayret gösterdiler"

Dedeağaç'taki duruşma sırasında bir avukat olarak mahkeme salonuna girme ve davayı inceleme konusunda bir dizi zorluklarla karşılaştığını anlatan Arıtürk, bu konuda Yunan idarecilerden gerekli yardımı görmediğini belirtti.

Arıtürk, "Duruşma başlangıcında bizi mahkeme salonuna almama konusunda özel bir gayret gösterdi buranın polisi. Ancak, biz gayretlerimiz sonucunda salona girdik. Dava dosyasının tarafımızdan incelenme fırsatı da verilmedi." diye konuştu.

Arıtürk, mahkemeye müdahil olma taleplerinin de reddedildiğini kaydetti.