Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in görev süresi sona erdi

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, 12 yıldır sürdürdüğü görevi Meclis Başkanları Konseyi'ne devretti.
Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in görev süresi sona erdi

Anayasa mahkemesinin cumhurbaşkanlığı seçimini iptal ettiği Avusturya'da, Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, 12 yıldır sürdürdüğü görevini düzenlenen törenle Meclis Başkanları Konseyi'ne devretti.

Görev süresi bugün dolan Cumhurbaşkanı Fischer için mecliste tören düzenlendi. Törende konuşan Avusturya Meclis Başkanı Doris Bures, Fischer'in ilkelere sadık kalarak objektif ve tarafsız bir şekilde görevini yaptığını söyledi.

Ülkede 8 Temmuz 2004 tarihinden beri cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Fischer de anayasa mahkemesinin cumhurbaşkanlığı seçiminin iptaline ilişkin kararına destek vererek, Avusturya'da demokrasinin temellerinin güçlü olduğunu vurguladı.

Sığınmacıların insanlık onurunu korumaya hazır olduklarını belirten Fischer, buna karşın Avusturya'nın sınırsız sayıda mülteci kabul edemeyeceğini kaydetti.

Hofer vekaleten cumhurbaşkanı

Konuşmaların ardından Fischer, görevini Başkanlar Konseyi'ne devretti.

Cumhurbaşkanlığı makamı, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Meclis Başkanı Doris Bures ve başkanvekilleri Karl Heinz Kopf ve Norbert Hofer'in yer aldığı Meclis Başkanlar Konseyi tarafından yönetilecek. Buna göre aşırı sağcıların adayı Hofer, 3 aylığına cumhurbaşkanlığını vekaleten yürütecek isimler arasında yer alacak. Hofer, aynı zamanda 2 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde de yarışacak.

Avusturya Anayasa Mahkemesi, hile karıştığı gerekçesiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu iptal etmiş ve İçişleri Bakanlığı da seçimlerin 2 Ekim'de yenilenmesine karar vermişti.