Avusturya ve Macaristan arasında "kontrol" krizi

Avusturya ve Macaristan arasında "kontrol" krizi

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avusturya'nın, Macaristan sınırında yaptığı kontrollerin anlamsız olduğunu savundu. 

Szijjarto, yaptığı açıklamada, Avusturya'nın hafta başında Macaristan'dan geldiği iddia edilen insan kaçakçılarını yakalanması için sınır kontrollerini arttırmasına tepki gösterdi.

Sığınmacı krizinde Macaristan'ın Avrupa Birliği (AB) ve Schengen sınırlarını koruduğunu savunan Szijjarto, ''AB'ye üye ülkelerin hepsi sorumluluklarını yerine getirmeli. Macaristan, AB ve Schengen'in dış sınırlarını korudu. Macaristan tel örgüsü çekerken Avusturya'nın aralarında olduğu bazı ülkeler, uzunca bir müddet bunu eleştirdi.'' diye konuştu.

Szijjarto, şöyle devam etti:

''Kontroller Macaristan-Avusturya sınırında değil, Macaristan-Sırbistan ve Macaristan-Hırvatistan sınırlarında yapılmalı. Avusturya'nın yaptığı kontroller anlamsız. Eğer Avusturya gerçekten Schengen bölgesini korumak istiyorsa o zaman dış sınırların korunmasına yardım etsin. Eğer Macaristan bu konuda yardım alırsa çok müteşekkir olacaktır.''

Macaristan'ın da Avusturya'dan gelen araçları kontrol etmesi üzerine Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka'nın, Macaristan'ın Viyana Büyükelçisi'ni İçişleri Bakanlığına çağırarak izahat istediği belirtilmişti.