Avusturyalı Türkolog Tietze'nin eserini TÜBA tamamlıyor

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Acar, "Türk diline özel ilgi gösteren Avusturyalı Türkolog Prof. Dr. Tietze'nin, Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü'nün ilk 4 cildi TÜBA tarafından yayımlandı." dedi.
Avusturyalı Türkolog Tietze'nin eserini TÜBA tamamlıyor

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Avusturyalı Türkolog Prof. Dr. Andreas Tietze'nin "Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü"nün ilk 4 cildinin TÜBA tarafından yayımlandığını belirterek, "Eserin kalan 4 cildini, Tietze'den kalan özgün taslak ve malzemelere dayalı olarak 2018 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Acar, AA muhabirine, Türk diline özel ilgi gösteren Avusturyalı Türkolog Tietze'nin "Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü"ne ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü'nün, TÜBA Şeref Üyesi Tietze'nin 65 yıllık çalışmasının ürünü olduğunu anlatan Acar, eserin Türkiye Türkçesinin yaklaşık 700 yıllık geçmişini kapsadığını bildirdi.

Tietze'nin sözlüğü sağlığında 7 cilt olarak planladığını ancak TÜBA'nın eseri 8 cilt olarak yeniden düzenlediğini dile getiren Acar, şöyle devam etti:

"Tietze, Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü için emekli olduktan sonra yoğun şekilde çalıştı ve ölümünden kısa bir süre önce sözlüğün 1. cildi yayımlandı. 2003 yılında Tietze'nin vefat etmesinin ardından öğrencileri ve asistanları Avusturya Bilimler Akademisinin sağladığı destekle kısmen hazır olan 2. cilt üzerinde çalışmaya başladı. Çalışmalar sonrasında sözlüğün 2. cildi de 2009'da yayımlandı."

Acar, sözlüğün TÜBA tarafından tamamlanıp yayımlanmasına ilişkin çalışmalarının 2014 yılında başladığını, bu doğrultuda Avusturya Bilimler Akademisi ve Simurg Kitabevinden 1. ve 2. ciltlere ait haklarla yazarın ailesinden tüm ciltlerin telif ve yayın haklarının alındığını kaydetti.

Tietze'nin ailesi ve Avusturya Bilimler Akademisinden sözlükle ilgili taslak, yazı ve belgelerin de TÜBA'ya verildiğini belirten Acar, "Kalkınma Bakanlığı destekleriyle Andreas Tietze ile ilk 2 cildin çalışmalarında görev almış bilim insanlarını da kapsayan Prof. Dr. Semih Tezcan yönetimindeki ekiple 2015 yılında sözlük projesine başlandı ve sözlüğün ilk 4 cildi TÜBA tarafından yayımlandı." diye konuştu.

"Sözlük internette satışta"

Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Sözlüğü ciltlerinin TÜBA tarafından yayımlanmasının Akademi için onur verici olduğunu dile getiren Acar, eseri Tietze'den kalan özgün taslak ve malzemelere dayalı olarak 2018 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Acar, sözlüğün "https://satis.tuba.gov.tr/" adresinden temin edilebileceğini belirtti.