Ayakkabıda ihracat hamlesi

Aykent Ayakkabıcılar Sanayi esnafının en büyük sıkıntısının piyasada para akışının azlığı olduğunu belirten Yüksel Ayakkabıcılık işletmecisi Mehmet Akca, “Bununla ilgili de zarar gören biziz. Bunu da aşmak için ihracata yöneldik" dedi.
Ayakkabıda ihracat hamlesi

Perakende ve toptan satışlarda yoğun bir şekilde bir sirkülasyon olduğunu söyleyen Mehmet Akca, “O da piyasanın sıkıntıları yüzünden oluyor. Bunu da aşmak için ihracata yöneldik. Bizim sanayide şu anda ciddi bir ihracat var. Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Rusya ve Tataristan gibi ülkelere ürün satan çok fazla işletmeye sahibiz. Tabi direk ihracat yapmıyoruz. Aracı firmalarla yürütüyoruz bu işi.  Ayrıca bizim sektörün sıkıntısının ana kaynağı dövizdir. Kullanılan malzemelerin piyasası dövize bağlı olduğu için, dövizdeki en ufak bir hareket halinde malzemenin fiyatı yükseliyor. Fakat ayakkabı fiyatı yükselmiyor. Fakat alışveriş yok. Mesela mal sattığımız adam bize ödeme yapacak, iş yapamadığı için ödeme yapamıyor. Millet parasını, varsa da harcamıyor. Biz bu satışlardan çok da memnun değiliz, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Şu anda bizim çalışma sistemiz, malzemeciye, işçiye ve sattığımız firmalara perakendedir, toptandır” diye konuştu.

5-334.jpg

“MİLLET LÜKS YAŞAMAYA ALIŞTI”

İmalatçı olarak her zaman devletin yanında olduklarını vurgulayan Akca, “Ama devletimizin küçük esnafa desteği istenilen seviyede değil. Devletimiz büyük esnafa diyor ki, sana MEVKA’dan kredi veririm, işini büyütürsün. Büyük esnaf sürekli büyürken, KOBİ’ler neredeyse yerinde sayıyor. Makas açılıyor. Devletimizin, iş imkânını ve işin potansiyelini genişletmesi lazım. Devletimizin dövize müdahale etmesi lazım. Artık Türkiye’de herhangi bir ürüne ulaşmak çok kolay. Millet lüks yaşamaya alıştı. Eskiden bir çift, iki çift ayakkabı alınırken, insanlar şimdi on çift ayakkabı alıyorlar. Üretim de ona göre çoğaldı. İhracata yöneleceğiz, yönelmemiz gerekiyor. Devletimizin bu konuda da KOBİ’lere yardımcı olması, destek vermesi ve bu konuda bilinçlendirme toplantıları organize etmesi gerekiyor. Hani çünkü biz esnaf olarak böyle şeylerde bilinçli değiliz, bilgili değiliz. Ticaret Odası ve Sanayi Odası’nın da bu konularda daha sık bilgilendirme toplantıları yapması gerekiyor. İhracat yapmak isteyenlere yönlendirme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER

4-613.jpg

3-20180718175915.jpg