Ayakkabılar Fatma ustanın elinde yenileniyor

Kahramanmaraş'ta 20 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan ve 3 yıl önce aldığı mikro kredi desteğiyle de iş yeri açan Ertarğın, müşterilerinin eskimiş ya da tamire ihtiyacı olan ayakkabılarına adeta hayat veriyor.
Ayakkabılar Fatma ustanın elinde yenileniyor

Kahramanmaraş'ın Merkez Onikişubat ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki 2 çocuk annesi Fatma Ertarğın, ortaokul yıllarında ayakkabı tamircisi amcasının yanına gide gele öğrendiği ayakkabı tamirini bir süre sonra meslek edindi.

İlk etapta komşularıyla akrabalarının ayakkabılarını tamir ederek işe başlayan Ertarğın, 3 yıl önce aldığı mikro kredi desteğiyle iş yeri açtı. Evinin geçimine ve çocuklarının eğitimine kazandığı parayla katkı sağlayan Ertarğın, şimdi hayalini kurduğu işi yapmanın mutluluğuyla çocuklarını geleceğe hazırlıyor.

Ertarğın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarında ayakkabıcı tamirciliğine merak sardığını, şimdi de bu hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Ayakkabı üzerine çok değişik işlerde çalıştığını anlatan Ertarğın, mikro kredi çekip kendi birikintilerini de harmanlayarak küçük bir iş yeri açtığını belirtti.

Ayakkabı tamirciliğini çok sevdiğini ifade eden Ertarğın, şunları kaydetti:

"Bir amcam bu işi yapıyordu. Ondan esinlendim. Şimdi iş yerim var. Bu mesleği yapmak çok güzel, gurur verici. Ayakkabı alıyorsunuz önce gelene bakıyorsunuz, bir de sizden çıktıktan sonrasına bakıyorsunuz. Yani devrim yaşamış oluyor ayakkabı. Sahibi alıyor 'Ablacığım inanamıyorum ellerine sağlık' dediği zaman biz de mutlu oluyoruz. Tabii kadın eliyle, kadın zihniyle, kadın duygusuyla çalışıyoruz. Aslında bu iş bizim işimiz. Biz ayakkabıyı tamir ederken müşteri bir daha gelsin isteriz, 2 ay fazla giysin isteriz." 

Eşimin desteği olmasa yapamazdım

Ertarğın, bir kadın olarak daha çok erkeklerin bulunduğu işi kendisine meslek seçmesine eşinin destek verdiğini, fakat başlangıçta çocuklarının karşı çıktığını belirtti.

Eşinin "sen beni geçtin" diyerek kendisiyle gurur duyduğunu aktaran Ertarğın, "Aslında bizim tatil yapamama haricinde bir sıkıntımız yok. Eşim bana her zaman detsek verdi. Eşimin desteği olmasa ben bu işi yapamazdım. Çocuklarım biraz karşı çıkıyorlar ama onlar da alıştılar. Hayat onları da alıştırdı. Evin ekonomisine katkım oldu. Bu sayede araba ve ev aldık." dedi.