Aydemir: ‘Her şey çok daha huzurlu bir ülke için’

AK Parti Erzurum Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi İbrahim Aydemir, Komisyondan geçen Torba Tasarı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Aydemir: ‘Her şey çok daha huzurlu bir ülke için’

AK Parti Erzurum Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi İbrahim Aydemir, Komisyondan geçen Torba Tasarı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Aydemir, tasarının birçok yenilik getirdiğinin altını çizerek, "Her alanda hayatı kolaylaştıran ve toplumsal düzen açısından önemli değişiklikler getiren tasarı TBMM Genel Kurulundan geçip yasalaştıktan sonra hüküm ifade edecek. Sonuçları itibariyle çok hayırlı olacağından eminim" değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı artık zorluk yaşamayacak!

Aydemir, "İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurumları ile belediyelere ait taşınmazlar hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edileceğinin" altını çizerek, "Kamu düzeni ile güvenliğin bozulduğu veya doğal afet yaşanan yerlerde, özel mülkiyetteki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarım, restorasyon işlerinde sahiplerinin onayı aranmayacağını" söyledi.

Teröre desteğe fırsat verilmeyecek!

Öte yandan "Terör örgütlerine yardım ve yataklık suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkan vekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılacağını da ifade eden, Aydemir, "Belediye imkanlarının terör veya şiddet olaylarına destek sağlamak amacıyla kullanıldığının belirlenmesi durumunda o belediyenin taşınırlarına el konulacak." dedi.

Teftiş elemanları görevi kötüye kullanırsa

Terör olayları sebebiyle hasar gören bina ve alanlarda imar planları ile alt ve üst yapı projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca resen yapılacağına da işaret eden Aydemir Torba yasa ile ilgili daha sonra şunları söyledi: "Yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan doktorlar, 6 ay içinde Türkiye'ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle çalışmak şartıyla mecburi hizmetten muaf olacak. Kamudaki teftiş veya denetim elemanlarının işlemlerindeki kişisel kusur, haksız fiil veya sorumluluklarına dair idare aleyhine tazminat davası açılabilecek. Ancak bu görevlilerin eylemlerini, kin, garez, hatır, baskı veya telkinle yaptığı kanaati oluşursa idarenin ödediği tazminat görevliye rücu edilebilecek. Ayrıca, Faaliyet izninin kaldırılmasını gerektiren durumlar tespit edilen vakıf yüksek öğretim kurumları ile kurucu vakıflarına kayyum atanan vakıf yüksek öğretim kurumlarının faaliyet izni, Yüksek Öğretim Kurulunun teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile kaldırılacak. İzni kaldırılan vakıf yüksek öğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yüksek öğretim Kurulu tarafından garantör üniversiteye veya belirlenecek bir devlet üniversitesine intikal ettirilecek. Öğrencilerin nakledildiği yüksek öğretim kurumları, faaliyet izni kaldırılan vakıf yüksek öğretim kurumunun borçlarından dolayı sorumlu tutulamayacak."

Enerji Tasarrufuna özel madde

Enerji Tasarrufunu teşvik amacıyla bundan böyle ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamaların gider olarak indirilebileceğine de vurgu yapan Aydemir, "Turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016'da alınması gereken kira, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile izinsiz kullandıkları hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek." Dedi.

Hakkari ve Şırnak yerine Yüksekova ve Cizre

Tasarıyla daha onlarca yenilik ve hayatı kolaylaştıran gelişmenin sağlandığını, Hakkari'nin Çölemerik, Şırnak'ın Nuh ismiyle ilçeye dönüştürüleceğini de söyleyen Aydemir, Tasarının yasalaşmasından sonra Yüksekova ve Cizre yeni il merkezleri olacaktır" kaydını düştü.

Kaynak: