Aydın'da "İlk kulaç" projesi

Didim'de, yasa dışı geçişlerde yaşanan boğulma olaylarını azaltmak için yardıma gidebilecek ekiplere proje kapsamında ilk yardım eğitimi verildi
Aydın'da "İlk kulaç" projesi

AYDIN (AA) - Aydın'ın Didim ilçesinde, yasa dışı geçişlerde yaşanan boğulma olaylarını azaltmak amacıyla, ADÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi eğitmenleri tarafından yardıma ilk gidebilecek ekiplere "İlk kulaç" projesi kapsamında ilk yardım eğitimi verildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) desteklediği proje, D-Marin Yat Limanı'nda gerçekleştirildi.

ADÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Keziban Amanak, programın açılışında yaptığı konuşmada, Ege Denizi'nden Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin teknelerinin batması nedeniyle yaşanan boğulma olaylarının, projenin çıkış noktası olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin gündeminde yer edinen mülteci ölümlerinin azaltılmasıyla ilgili neler yapılabileceği üzerine düşündüklerinde, bu vakalarla karşılaşma ihtimali olan ilk yardım eğitimi almış kişilerin bilinçli şekilde kazazedelere müdahalelerinin "can kurtarıcı" olabileceğini saptadıklarını belirten Amanak, şunları söyledi:

"Boğulan kişilere uygun ilk yardım tekniklerinin vakayla ilk karşılaşma ihtimali olan kişilerce uygulanması durumunda, hayat kurtarıcı güzel sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Kuşadası ve Didim'de boğulma vakalarıyla ilk karşılaşma ihtimali olan kişilere eğitim verilerek, gerekli ilk yardım becerilerinin kazandırılması ve bu eğitimler sayesinde boğulma vakalarındaki ölüm oranlarının azaltılması hedefleniyor.

Projenin ilk ayağını Kuşadası'nda gerçekleştirdik. Katılımcılar edindikleri bilgilerden memnunlar, güzel geri dönüşleri var. Bu vakalarla güncel hayatta çok karşılaştıklarını ve bu bilgileri uygulama olanakları bulacaklarını belirttiler. Güzel bir eğitim dönemi geçiriyoruz. Eğitimi alan kişilerin edindikleri bilgileri sadece göçmenlerde değil, başka yerlerde karşılaştıkları acil vakada uygulayabilecekler."

Keziban Amanak, proje kapsamında aralarında Sahil Güvenlik ve emniyet, yat limanı görevlisi, tekne ve yat sahibi ile balıkçıların da yer aldığı Kuşadası'nda ve Didim'de 40'ar kişiye eğitim vermeyi hedeflediklerini de kaydetti.

Kaynak: