Azerbaycan'da Formula 1 heyecanı

İlk kez Azerbaycan'da düzenlenecek sezonun 8. yarışı Avrupa Grand Prix'sinde sıralama turları yarın, yarış ise 19 Haziran Pazar günü yapılacak.
Azerbaycan'da Formula 1 heyecanı

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda heyecan, ilk kez Azerbaycan'da koşulacak sezonun 8. etabıyla devam edecek. 

Formula 1'e ilk kez ev sahipliği yapacak Azerbaycan'da yarış hazırlıklarının sona ermesinin ardından geri sayım başladı. Başkent Bakü ile aynı adı taşıyan 6 bin 3 metrelik pistte 51 tur üzerinden yapılacak yarışın sıralama turu mücadelesi yarın TSİ 16.00'da başlayacak. Yarış da 19 Haziran Pazar günü aynı saatte gerçekleştirilecek.

azerbaycanda-formula-1-heyecani.jpg

Özel pist düzenlendi

Formula 1'de sezonun Avrupa ayağı olarak geçen Azerbaycan'da Bakü sokakları piste dönüştürüldü. Yarışın yapılacağı güzergahtaki sokaklar bu nedenle trafiğe ve yaya erişimine kapatıldı.

Dünyanın rakım açısından en düşük başkentleri arasında yer alan Bakü'nün (Eksi 28 metre) sokaklarında, yarışseverler için hıza önem veren özel bir pist düzenlendi. 20 köşe noktası bulunan pistte sahil manzaralı bulvarda F1 araçlarının saatte 340 kilometreye çıkarak Formula 1'in sokakta düzenlenen yarışlarındaki hız rekorunu kırması bekleniyor.

Formula 1'in Azerbaycanlı organizatörü Baku City Circuit şirketine göre, 30 bin koltuklu ve 10 bin ayakta toplam 40 bin biletli seyircinin izleyeceği yarış için başkentin ünlü Azadlık Meydanı'nda 300 metrelik "pit stop" alanı inşa edildi.

Meydanda yer alan pistin diğer bölgelerine de izleyici tribünleri kuruldu. Azneft Meydanı, tarihi Kız Kalesi ile İçerişehir'in kale kapıları önünde ve güzergahtaki diğer alanlarda da tribünler inşa edilirken, yarışseverlerin Bakü'nün tarihi ve kültürel yapılarının manzarasını görmesine de özen gösterildi.

En uzun ikinci pist

Formula 1'e tarihinde ilk kez ev sahipliği yapacak Azerbaycan, Avrupa Grand Prix'lerinin gerçekleştirileceği 6. resmi pist olacak. Bakü Pisti, Formula 1'de Belçika'daki Spa-Francorchamps'ın ardından sezonun en uzun ikinci pisti olacak.

Daha önce 3 ülkede ve 5 ayrı pistte gerçekleştirilen Formula 1'in Avrupa Grand Prix'si ayağı, ilk kez İngiltere'de Brands Hatch Pisti'nde 1983'te düzenlenirken, bugüne kadar 22 kez yapıldı.

Formula 1'in Avrupa ayağına en çok ev sahipliği yapan pist ise 12 kezle Almanya'dan Nürburgring oldu. Onu, 5 kezle Valencia ve iki kezle Brands Hatch ve Jerez pistleri izledi.