Azerbaycan'da "Yüz Yıllık Emanet: Kafkas İslam Ordusu" paneli

Hazar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hamlet İsahanlı:- "Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa komutasında bir ordu kurdurdu ve bu ordu Bakü'yü kurtardı. Bu zafer olmasaydı sonraları Azerbaycan'ın sınırları nasıl olacaktı belli değil"- YTB Başkan
Azerbaycan'da "Yüz Yıllık Emanet: Kafkas İslam Ordusu" paneli

BAKÜ (AA) - Bakü'de, kentin Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtarılışının 100. yıl dönümü dolayısıyla "Yüz Yıllık Emanet: Kafkas İslam Ordusu" isimli panel düzenlendi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Hazar Üniversitesi (HÜ) iş birliğinde üniversitede düzenlenen panele HÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hamlet İsahanlı, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkan Yardımcısı Sait Yusuf, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. İsahanlı, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan'ın sevincinin de kederinin de bir, bunun en büyük şahidinin de tarih olduğunu belirterek, 100 yıl önce Bakü'nün kurtarılmasının bu tarihe en iyi örnek olduğunu söyledi.

28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ın düzenli orduya sahip olmadığını ve bu yüzden Osmanlı'dan yardım istediğini hatırlatan İsahanlı, "Türkiye kendisi de çok kritik dönemden geçiriyordu. Enver Paşa buna rağmen kardeşi Nuri Paşa komutasında bir ordu kurdurdu ve bu ordu Bakü'yü kurtardı. Bu zafer olmasaydı sonraları Azerbaycan'ın sınırları nasıl olacaktı belli değil. Rusya her zaman Bakü'yü kendi bölgesi olarak görüyordu. Derbend'in bugünkü kaderi Bakü'nün de aynı şeyi yaşayacağını gösteriyor." şeklinde konuştu.

YTB Başkan Yardımcısı Yusuf ise Azerbaycanlıların katledilmesine Osmanlı'nın sessiz kalmadığını söyleyerek, Azerbaycan ve Türkiye'nin ortak gelecek inşa etmesi için ortak geçmişi çok iyi bilmesi gerektiğini vurguladı.

Yusuf, "Hedefimiz yeni Mehmet Emin Resulzade'ler, Haydar Aliyev'ler, Nuri Paşa'lar, Mustafa Kemal Atatürk'ler yetiştirmektir. Bu milletin istikbalini belirleyecek nesilleri yetiştirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Özdemir de Kafkas İslam Ordusunun, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşliğin tescil edilmesi olduğunu belirtti.

Osmanlının, zor dönemler yaşamasına rağmen kardeşlerinin feryadını duyar duymaz Kafkas İslam Ordusu isimli ordu oluşturduğunu söyleyen Özdemir, bu ordunun işgalci Taşnakları ve onlarla birlikte olanları bu topraklardan silip attığını vurguladı.

Özdemir, "Kardeşler bir arada olduğu zaman karşısında hiçbir güç direnemez. Bu olaydan çıkaracağımız mesaj budur. Biz, beraber olduğumuz zaman, birbirimize gerçekten destek verdiğimiz zaman önümüzde kimse duramaz." dedi.

Panel, Araştırma Görevlisi Dr. Telman Nüsretoğlu'nun Kafkas İslam Ordusu ve 20. yüzyılın başlarındaki siyasi gelişmelerle ilgili sunumuyla devam etti.

Kaynak: