"Azerbaycan'ın 100. yılını kutlaması Türkiye için gurur kaynağı"

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral:- "Azerbaycan'ın bağımsızlığını, kendi ayakları üzerinde durmasını, dünyada hak ettiği yeri almasını her zaman destekledik ve destekleyeceğiz. Bundan 100 yıl önce de böyleydi, bundan 25 yıl önce de böyle oldu, bug
"Azerbaycan'ın 100. yılını kutlaması Türkiye için gurur kaynağı"

BAKÜ (AA) - Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan'ın bağımsızlığını, kendi ayakları üzerinde durmasını, dünyada hak ettiği yeri almasını her zaman desteklediklerini ve destekleyeceklerini belirterek, "Bundan 100 yıl önce de böyleydi, bundan 25 yıl önce de böyle oldu, bugün de aynı şekildedir. Azerbaycan'ın 100. yılını kutlaması Türkiye için gurur kaynağı." dedi.

Bakü'de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla konferans düzenlendi.

"Ortak Değerler" sivil toplum kuruluşunun düzenlediği etkinliğe, Bakü Büyükelçisi Özoral'ın yanı sıra KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycanlı milletvekilleri, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

Özoral, konferansta yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ı kendi vatanları olarak gördüklerini, Türkiye dışında en fazla Türk şehidinin Azerbaycan'da olmasının bunun açık delili olduğunu söyledi.

Bakü'yü 1918'de Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtaran Kafkas İslam Ordusu'nun bin 130 şehit verdiğini, Azerbaycan çapında 15 Türk şehitliği bulunduğunu hatırlatan Özoral, "Azerbaycan'ın bağımsızlığını, kendi ayakları üzerinde durmasını, dünyada hak ettiği yeri almasını her zaman destekledik ve destekleyeceğiz. Bundan 100 yıl önce de böyleydi, bundan 25 yıl önce de böyle oldu, bugün de aynı şekildedir. Azerbaycan'ın 100. yılını kutlaması Türkiye için gurur kaynağı." dedi.

- "Anadolu ve Azerbaycan'ı birbirinden ayrı düşünmemek lazım"

1918'de Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'ye ilerlememesi için o zamanki müttefik Almanlardan baskı geldiğini, 1991'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ı tanımaması için de bazı müttefiklerin Türkiye'ye baskı yaptığını belirten Özoral, şöyle konuştu:

"Çünkü tıpkı Anadolu gibi herkesin bu topraklarda da gözü var. Anadolu ve Azerbaycan'ı birbirinden ayrı düşünmemek lazım. Azerbaycan, Anadolu için doğuya açılan kapı, Anadolu da Azerbaycan için batıya açılan kapıdır. İkisi bir bütünün parçalarıdır. Azerbaycan'da 1918'de kurulan cumhuriyet, Anadolu Türkleri için de büyük esin kaynağı oldu. Maalesef bu cumhuriyet 23 ay sürdü fakat etkileri bugüne kadar geldi. O dönemde cumhuriyeti kuranlar Azerbaycan topraklarını terk etmek zorunda kaldılar. Fakat burada başlattıkları misyonu Türkiye'de devam ettirdiler. Azerbaycanlı muhacirler Türkiye'nin siyasi ve sosyal hayatına büyük katkılar yaptı. Türkiye Cumhuriyeti bugünkü seviyesine geldiyse bunda Azerbaycan Cumhuriyeti'ni kuranların da büyük katkısı vardır."

Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Mayıs 1918'de Gürcistan'ın Tiflis şehrinde Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edilmişti. Bakü, Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için Fethali Han Hoyski başkanlığındaki geçici Azerbaycan hükümeti, faaliyetini bir süre Gence şehrinde sürdürmüştü. Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı devleti olmuştu. İki devlet arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, giderek artan Ermeni ve Bolşevik tehditlerine karşı Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan'ın yardımına koşmuştu. Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizlenerek 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtarılmıştı.

Doğunun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen Azerbaycan'da, kısa sürede eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılmıştı. Cumhuriyetin "İstiklal Bildirisi"nde, ırk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanınmıştı. Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920'de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son bulmuştu.


Kaynak: