Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Azerbaycan’ın Dünyadaki Gururu ASAN Hizmet

Azerbaycan’ın Dünyadaki Gururu ASAN Hizmet

Bir düşünün vatandaşın doğumundan ölümüne kadar devlet dairesinde yapabileceği bütün işlemler bürokratik engeller, oradan oraya taşınan belgeler, gereksiz zaman kaybı, rüşvet ve torpil olmadan sadece bir yerden tek pencere prensibiyle yapılsın. Dünyada bunu ilk defa Azerbaycan başardı. Bütün evrak işlerinin en kısa yoldan kolayca halledilmesi için, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in imzaladığı kararlarla 2013 yılında ASAN Hizmet faaliyete başladı. ASAN Hizmetin açılımı İngilizce "Azerbaijan Service and Assessment Network" (Azerbaycan Hizmet ve Değerlendirme Şebekesi‎) şeklindedir. Bundan başka “asan” kelime olarak Azerbaycan Türkçesi’nde kolaylık anlamını da taşımaktadır. ASAN Hizmet merkezlerinde doğum, evlilik işlemlerinden nüfusa, askerlik hizmetinden, trafik, sigorta, noter işlemlerine kadar devlet daireleri ve özel sektörlerde yapılan tüm işlemler, bir merkezden yapılabiliyor. 10’dan fazla bakanlık ve devlet dairesini bünyesinde toplayan ASAN Hizmet, eskiden 2-3 ay gibi uzun bir sürede yapılan işlemleri, en fazla 10 gün içersinde hallediyor. Haftanın 7 günü vatandaşlara hizmet eden ASAN Hizmet’e, faaliyete başladığı günden bu yazının yazıldığı zaman kadar 6 milyondan fazla kişi 26.863.345 defa müracaat etmiş.
Güler yüzlü personeller ve her işlem sonucu isteye bağlı yapılan kalite anketiyle ASAN Hizmet, Azerbaycan’ın bu konuda eskiden beri var olan sorunlarını tamamen ortadan kaldırdı. Bunun yanında, isteyen kişiler yine de eski usulde faaliyet gösteren devlet dairelerinde işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
Operativlik, şeffaflık, nezaket, sorumluluk ve rahatlık esasında kurulan ASAN Hizmet’in, 5 şubesi Bakü’de olmakla toplamda 15 şubesi mevcuttur. Bu şubeler Azerbaycan’ın bütün bölgelerini kapsayacak şekilde hizmet vermektedir. Ayrıca, bu şubelere uzak kalan bölgelere de, seyyar ASAN Otobüsler ve ASAN Trenler ile hizmet, direk halkın ayağına götürülüyor. Bu otobüsün ve trenin içersinde devlet dairelerinde yapılan bütün işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bununla da kalmayarak, çok yakında bu hizmet Azerbaycan’ın yurtdışındaki elçilik ve konsolosluklarında da faaliyete başlayacak.
Gereksiz zaman ve para kaybının azaltılması, vatandaşlara nezaketli ve etik davranılması, uzmanlık derecesinin yükseltilmesi, devlet dairesine güvenin arttırılması ve rüşvete karşı mücadelenin güçlendirilmesi, E hizmetlerin daha geniş şekilde kullanılması ASAN Hizmet’in amaçları arasındadır.
Bunların yanında birde ASAN Gönüllüleri Teşkilatı var ki, bu teşkilatta yetiştirilen gençler, önce ASAN Hizmet’in şubelerinde gönüllü olarak çalışıyor, daha sonra onlar arasından seçilen gençler ASAN Hizmet’in işçileri arasına dahil oluyor. Yani ilk önce sahada bizzat işi tecrübe ederek öğreniyorlar.
2015 yılında %100 Azerbaycan markası olan ASAN Hizmet, BM’nin “En iyi Devlet Hizmeti” ödülüne layık görülmüş ve şuan bir çok devlet de bu projeyi pilot uygulama olarak başlatmıştır.
Azerbaycan’ın dünyadaki gururu olan ASAN Hizmet projesinin, en kısa zamandan Türkiye’de de uygulanmasının Türk halkı için yararlı olacağına inanıyorum. Bu proje için Konya, pilot şehir olacak tüm özellikleri taşıyor. Yetkililere duyurulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR