Azez'deki Suriyelilerin yaşam standartları yükseliyor

Yaklaşık 5 yıl önce başlayan iç savaşın ardından Suriyelilerin adeta akın ettiği Azez, halen savaş mağdurları için "sığınak" olmaya devam ediyor.
Azez'deki Suriyelilerin yaşam standartları yükseliyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak "güvenli liman" olarak gördükleri Türkiye'ye yakın olmak isteyen Suriyeliler, barındıkları Halep'e bağlı Azez kasabasında yardım kuruluşlarının çabalarıyla yürütülen çalışmalarla hayata tutunuyor.

Yaklaşık 5 yıl önce başlayan iç savaşın ardından Suriyelilerin adeta akın ettiği Azez, halen savaş mağdurları için "sığınak" olmaya devam ediyor.

Savaşın ilk yıllarında canlarını kurtarmak isteyenleri ağaç gölgelerinde ağırlayan kasabada harekete geçen başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren yardım kuruluşları, ilk önce çadır kentler kurarak savaşın "masum yüzlerinin" yaralarını sarıyor.

Azez'deki yoğunluğun artmasıyla çadır kentlerde barınanlar, birçok sorunla baş başa kaldı. Kışın oluşan çamur, yazın da yoğun toz nedeniyle sağlık sorunlarının had safhaya çıktığı kasabada, zamanla su sıkıntısı da baş gösterdi. Açılan su kuyularından çadırlara su taşımak, çadırlarının önlerinde çamaşır ve bulaşıklarını yıkamak zorunda kalan Suriyeliler için yardımları sürdüren sivil toplum kuruluşları, şimdilerde konteyner kentler kurup yaşam standardını yükseltmek için el birliği yapıyor.

Başta İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı olmak üzere Katar gibi ülkelerin yardımları sürdürdüğü Azez'de konteyner kent sayısı dörde ulaştı. Kurulan konteyner kentler, içerisinde okul, hastane, mutfak, çamaşır odası gibi birçok ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte tasarlanıyor. 

En kısa sürede 10 yeni konteyner kurarak insani yaşam koşullarını daha üst seviyeye çıkarmayı isteyen İHH, hayırseverlerin de desteğini bekliyor.