Babaoğlu'ndan genel kurulda 'su' ve 'teknik üniversite' vurgusu

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya için "Yeni Su Temini" ve "Teknik Üniversite" vurgusu yaptı.
Babaoğlu'ndan genel kurulda 'su' ve 'teknik üniversite' vurgusu

Bütçe görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda devam ediyor. Kalkınma Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında KOP İdaresi ile ilgili genel kurula hitap eden AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, önemli açıklamalarda bulundu,

KOP İdaresi'nin başlangıçta Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerini kapsadığını, hükümetin bu yıl Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerini de dahil ederek KOP’u genişlettiğini ifade eden Babaoğlu "Böylelikle alan olarak Türkiye’nin %12.2’sine ulaşan yeni bir KOP bölgesi ortaya çıktı. Bu genişlemenin yeni illerimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bölgeye ait ve çoğunluğu Selçuklu Dönemi’nde yaşamış ve hala evrensel niteliklerini koruyan Hz. Mevlana, Nasreddin Hoca, Sadreddin Konevi, Somuncu Baba, Karamanoğlu Mehmetbey gibi değerlerimize Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran gibi değerlerimizin de eklenmesiyle KOP aynı zamanda bir kültür havzasına dönüştü" dedi.

Kalkınma Bakanlığı'nın koordinasyonunda KOP İdaresi'nin 2014 yılında toplam 9.9 milyar lira tutarında 5 yıllık bir Eylem Planı’nı hayata geçirdiğini belirten Babaoğlu, planda bakanlıklara dağıtılmış olarak 92 eylemde 243 projenin yer aldığını, 2017 yılı için KOP yatırımlarına 2,4 milyar liralık tahsisat öngörüldüğünü ifade etti. Babaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"KOP Eylem Planı’yla bölgede öncelikli olarak tarım alt yapısı modernize edilmektedir. Bunun yanında diğer sektörler için de bir dizi projeler uygulanmaktadır. Yeni illerimizin katılması nedeniyle KOP yatırımları bütçesinin daha artması beklenmektedir.  KOP İdaresi’nin kurumsal bütçesi ile KOP Eylem Planı kapsamında bölgeye yapılan yıllık toplam yatırım miktarı karıştırılmamalıdır. Burada görüştüğümüz İdarenin kendi kurumsal bütçesidir. KOP İdaresi’nin kendi kurumsal bütçesi 2016 yılında 133 milyona ulaşmış, 2017 yılı bütçesi ise %72 artışla 184,7 milyon olarak teklif edilmiştir.  

KOP Eylem Planı kapsamında Bakanlıklarımızın yürüttüğü projeler yanında KOP İdaresi kendi bütçesiyle birçok projeyi hayata geçirmektedir. Kırsal dağlık alanlarda küçük çiftçilerin gelir seviyelerini artırarak adeta göçü durduran Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı buna iyi bir örnektir. Bu kapsamda şu ana kadar 448 milyon TL’lik ödenek kullanılarak 550 adet gölet ve kapalı sulama projesi hayata geçirilmiş, 95 bin hektar alan sulamaya açılmıştır.
KOP İdaresi ayrıca;
•    Dünya bilişim firmalarının dikkatini çeken “Konya Uluslararası Veri Merkezleri Uygunluk Araştırma Projesi’ni tamamlamış,
•    Bölgeyi Akdeniz’e açacak Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru,
•    KOP Gençlik çalışmaları,
•    Güneş Pillerinin Ülkemizde Üretilebilmesine Yönelik Etüt Çalışmaları,
•    KOP Sosyal Gelişim Programı gibi birçok önemli projeyi eşzamanlı olarak yürütmektedir."

AK Parti olarak bölgesel kalkınma eylem planlarını ve Büyükşehirler Kanunu gibi kırsal kesimi güçlendirecek reform niteliğinde çalışmaları hayata geçirdiklerini anlatan Mehmet Babaoğlu, eylem planlarının takviye edilmesi, Büyükşehirler kanununun da daha da güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Babaoğlu "Marmara Bölgesinin yükünü hafifletmeli, bu amaçla, biri KOP Merkezli olmak üzere yeni güç merkezleri, yeni Marmaralar oluşturmalıyız. Bölgede çok sektörlü bir kalkınma için yatırım teşviklerini artırılmalıyız. Çünkü Doğu ve Güneydoğu'nun güçlenmesi Orta Anadolu’nun güçlenmesinden geçmektedir. Cazibe Merkezleri Programına KOP’un dahil edilmesi bu anlamda önemlidir" dedi.

- Su ve Teknik Üniversite vurgusu - 

KOP’un en önemli ihtiyaçlarından birinin de bölgeye yeni su temini projelerinin hayata geçirilmesi olduğunu ifade eden Milletvekili Babaoğlu, Konya Ovası çiftçisinin su istediğini, Orman Su İşleri Bakanlığı'ndan bu projeleri biran önce hayata geçirmesini beklediklerini söyledi.

"Demiryolu ve enerji projelerinin hızlandırılması ile KOP Bölgesi’nin merkezindeki Konya'ya bir teknik üniversitenin kurulması bölgenin dönüşümünde önemli bir rol üstlenecektir” diyen Babaoğlu, şehrin teknik üniversite ihtiyacını dile getirdi.

KOP İdaresinin 2017 yılı bütçesinin hayırlı olmasını dileyen Babaoğlu, milletvekillerini ve ekranları başında genel kurul çalışmalarını takip edenleri Hz. Mevlâna'nın 743. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri için Konya’ya davet etti.