Babasının yanında çırak olarak başladı şimdi usta oldu

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan İbrahim Ertürk babasının yanında 10 yaşından itibaren çırak olarak başladığı bisiklet tamirciliği mesleğini 38 yıldır sürdürüyor.
Babasının yanında çırak olarak başladı şimdi usta oldu

10 yaşından beri bisiklet tamir eden 48 yaşındaki İbrahim Ertürk, babasının da bisiklet tamir ettiğini aktardı. Bir zamanlar gözde meslekler arasında olan bisiklet tamirciliğini yapan Ertürk, bu mesleği sürdüreceğini söyledi.

"Bu baba mesleğim"

Baba mesleğini yaptığını ifade eden Ertürk, "10 yaşında bu mesleğe çırak olarak başladım ve halen sürdürüyorum. Ailemi bu meslekle geçindiriyorum. 5 yıldır tek başıma çalışıyorum. Bu benim baba mesleğim. Biz babamın yanında öğrendik bu işi. Babamda bisiklet tamir ediyordu. Ben mesleğimi severek yapıyorum ve sağlığım el verdikçe devam edeceğim.

Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında işler güzel oluyor. İşlerimizde geçen yıla göre aynı gidiyor. Daha sonra işlerde düşüşler yaşanıyor. Kış aylarında ise çok sakin geçiyor, siftah yapamadığımız günler oluyor" ifadelerini kullandı.

"Çocuklar ilk olarak parayı soruyorlar"

Bu meslekte son nesil olduklarını aktaran Ertürk, "Birçok meslekte olduğu gibi ne burada ne sanayide artık çırak yetişmiyor. Bizler artık bu mesleği yapanlar son nesiliz. Sorun teknoloji, yeni gelen çırakların ellerinde telefon bir iş geliyor telefondan ilgileniyorlar. Bir yeni ve işi bilmeden gelen çıraklar alacağı ücreti merak ediyorlar. 14-15 yaşlarında çocuklar ilk olarak parayı soruyorlar. Bizim zamanımızda böyle bir durum yoktu. Biz işi öğrenmek için çok çalışırdık. Bu meslek bir şekilde devam etmeli" dedi.

"Elektrikli motorlar bizim işlerimizi etkilemedi"

Son yıllarda elektrikli motor kullanımının arttığını söyleyen Ertürk, "Bisiklet kullanan vatandaşlarımızda var. Elektrikli motorlar bizim işlerimizi etkilemedi. Bisikletlerde en çok fren, vites ve lastik sorunuyla karşılaşıyorum. Gençlerimizden bisiklet sürmesini istiyorum. Bisiklet sürmek vücutta kasları çalıştırıyor. Avrupa'da bisiklete çok büyük bir talep var" şeklinde konuştu.

Babasının yanında çırak olarak başladı şimdi usta oldu

Babasının yanında çırak olarak başladı şimdi usta oldu

Kaynak: