Bacıyan-ı Meram Kooperatifi açıldı

Bacıyan-ı Meram Kooperatifi açıldı

Meram Belediyesi tarafından kadınların ekonomik alanda daha aktif olmaları, kültürel ve sosyal hayata katkı sağlamalarına öncülük edebilmek amacıyla kurulan “Bacıyan-ı Meram” adlı kadın girişimcilik kooperatifi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, beşik sallayan ellerin dünyayı yerinden oynatacak bir gücü de simgelediğini ifade ederken, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, “Birlikte üretmeye çalışacağız. Kadınlarımızı her alanda inşallah işin içine daha çok çekeceğiz” dedi.

 

Yorgancı Mahallesi’ndeki programa AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, AK Parti Konya Milletvekili Adayları Hüsnüye Erdoğan, Muhammet Uğur Kaleli ve Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Lütfiye Poçanoğlu, AK Parti Meram İlçe Başkanı İbrahim Özen, AK Parti Meram İlçe Kadın Kolları Başkanı Sevil Tosunoğlu, AK Parti İl ve İlçe Teşkilatları Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri, muhtarlar ve kooperatif üyeleri katıldı.

Programda ilk konuşmayı yapan Yorgancı Mahalle Muhtarı Celal Duran, mahallelerine ve ilçe geneline yaptığı güzel hizmet ve yatırımlardan dolayı Başkan Toru’ya teşekkür etti.

Tarihimizle köprü kurarak iktisadi, kültürel, ahlaki, toplumsal alandaki kodlarımızı Bacıyan-ı Meram yapılanmasıyla aşkla bugüne taşıdıklarını kaydeden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “13. yüzyılın ilk yarısında Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik Teşkilatı, Selçuklu Türklerinin yaşamında çok etkin bir rol oynamıştır. İlme, sanata ve ahlâka son derece önem verilen Ahilikte, kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan "Bacıyan-ı Rum" teşkilatını yani Anadolu Kadınlar Birliği'ni kurmuştur. Anadolu’nun Müslümanlaşmasında yüreğini ortaya koyan bu organize kadın gücü sayesinde toplum gelişim sağlamıştır. Biz de bu yoldan hareketle, aynı ruhu yansıtsın diye, kurmuş olduğumuz kooperatifin adını “Bacıyan-ı Meram” yani Meramlı Bacılar koyduk” diye konuştu.

BEŞİK SALLAYAN ELLER, DÜNYAYI YERİNDEN OYNATACAK BİR GÜCÜ DE SİMGELER

Medeniyetimizde kadınların; aile içerisinde, sosyal yaşamda ve çalışma hayatında hep bir denge unsuru olduğunu kaydeden Başkan Toru, “Ailenin geçiminde tasarrufun, özverinin, planlamanın, kısacası iki yakayı bir araya getirmenin adı olmuştur. Kadınlarımız ekonomik, sosyal, siyasal hayatın her alanında bizzat yer almalıdır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturuna sahip olan bir ceddin torunlarına bu tür sosyal projelere destek vermek yakışır. Ekonomik zorluklar içerisinde kıvranan, kendi onuruyla çalışarak ailesinin geçimine, evladının eğitimine katkı sağlamak isteyen veya kendi yeteneklerini üretime dökmek isteyen kadınlarımıza seçim sürecinde söz vermiştik. İşte bugün burada bu güzel niyetin, amacın gerçekleştiğini ve uygun bir ortamın hazırlandığına şahitsiniz. Burada kadınlarımız, evlerinde veya bizim sağladığımız ortamlarda ürettikleri el emeği ürünlerini pazarlayarak, hem kendi aile bütçelerine katkı sağlayacak hem de bu alanda duyulan ihtiyacı gidereceklerdir. Selçuklu’da, Osmanlı’da ve günümüzde görülen her büyük çalışmanın, eserin ve güzelliğin arkasında, kadınlarımızın estetik ruhunu ve asil çehresi görürüz. Beşik sallayan eller, dünyayı yerinden oynatacak bir gücü de simgeler” dedi.

KONYA’DA BİR İLK

Bacıyan-ı Meram Kooperatifi’nin Konya’da bir ilk olduğunu vurgulayan AK Parti Meram İlçe Başkanı İbrahim Özen, “Ev hanımlarının, aile ekonomisine katkı sağlamaları, sosyal ve kültürel hayatta daha aktif rol almaları açısından bu kooperatif önemli bir misyon üstlenecek. Kadınlar, evde ürettiklerini bu kooperatif aracılığıyla daha iyi pazarlayabilecek. Böyle bir projeyi hayata geçirdiği için Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum” dedi.

KONYALI KADINLAR ADINA TEŞEKKÜR

Konyalı kadınlarımız için önemli bir gün yaşadıklarını belirten AK Parti Konya İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Lütfiye Poçanoğlu da, “Böyle bir kooperatifi  kurduğu ve  çalışmaya başlattığı için Konya kadınları adına Meram Belediye Başkanımız Fatma Toru Hanımefendiye teşekkür ediyorum. Allah razı olsun kendisinden. İnşallah hanımlar için bereketli ve hayırlı olur. Kadın; evinin, ailesinin, toplumun, çevresinin ihtiyaçlarını en güzel, en iyi şekilde karşılayandır. Yeri gelir canını feda eder Nene Hatunlar, Fatma Bacılar gibi. Yeri gelir;  gurur düşünmez, onur düşünmez, temizlik de yapar, bahçede de çalışır. Yeri gelir müdürlük yapar, yeri gelir Fatma Hanım gibi başkanlık yapar,  Hüsnüye Hanım gibi milletvekilliği yapar. Rabbim tüm kadınlarımıza yardım etsin. Emeklerimizi değerlendirmeyi nasip etsin” diye konuştu.

KADINLARIMIZ ÖTEKİLEŞTİRİLMİYOR

Bacıyan-ı Meram Kooperatifi’nin hayırlara vesile olmasını temennisi ile sözlerine başlayan AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat ise, “28 Şubat döneminde ötekileştirilen Anadolu insanı ve özellikle de Anadolu kadını üretmeye başladı. Toplumun her alanında inisiyatif oluşturacak noktalara geldi. Daha iyisinin olacağını düşünüyoruz. Daha iyisinin olması noktasında gerek kadınlarımız gerek ise siyasetin ana unsurları olarak bizler üzerimize düşeni bu zamana kadar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz inşallah. Birlikte üretmeye çalışacağız. Kadınlarımızı her alanda işin içine daha çok çekeceğiz” dedi.

Konuşmalardan sonra dualarla Bacıyan-ı Meram Kooperatifi’nin açılışı yapıldı. Kooperatif üyeleri, ahşaptan hazırladıkları Başkan Toru ve eşinin isminin yazılı olduğu fotoğraf çerçeveliğini Toru’ya hediye etti.