Bağ-Kur’luya prim müjdesi! Bu şartları yapanlar erken emekli oldu bile

EYT yasası sonrasında emeklilik sisteminden büyük değişikliklere gidiliyor. Özellikle Bağkur’dan sigortalı emekliler için düzenleme masaya getirildi erken emeklilik kapsamında prim sayısının 9000’den 7200 indirilmesi hedefleniyor. İşte yapılacak o düzenlemeler
Bağ-Kur’luya prim müjdesi! Bu şartları yapanlar erken emekli oldu bile

EYT’nin çıkmasının ardından Bağkur’lu sigortalı çalışanlar erken emeklilikte düzenleme yapılıp yapılmayacağını arama motorlarında araştırmaya başladı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çiftçinin sosyal güvenlik primlerine destek olacaklarını söyledi. Öte yandan "Bağkur'lular için İHYA fırsatı da yer alıyor. Geçmiş günlerini canlandırarak 2 yıl erken emeklilik sağlanabiliyor" dedi.

ERKEN EMEKLİLİK DETAYLARI

2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yil) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yil) olarak tespit edildi. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

NE KADAR ÖDENECEK?

Prim borcu nedeniyle dondurulan sigortalılık süreleri, ihya talebinde bulunulan tarihteki asgari ücret üzerinden yapılıyor. En az günlük asgari ücretin yüzde 34.5'i oranında prim ödenerek ihya işlemi gerçekleştiriliyor. Şimdi ihya talebinde bulunan bir kişi 1 aylık ihya için 3 bin 452 lira 70 kuruş ödüyor.

Etiketler :