Bağdadi'nin İhvan'la bağlantısı yok

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, IŞİD'in halife ilan ettiği Bağdadi'nin İhvan'la bağlantısı olmadığını açıkladı
Bağdadi'nin İhvan'la bağlantısı yok

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, IŞİD'in halife ilan ettiği Ebubekir el-Bağdadi'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı'yla (İhvan) bağlantısı olmadığını duyurdu.

Birliğin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, basında yer alan ve Karadavi'nin "Bağdadi'nin gençliğinde İhvan'la bağlantısı olduğu ve teşkilatın tüm radikal örgütlerin çıkış noktası olduğu" yönündeki sözlerini içeren video görüntüsüne açıklık getirildi.

Açıklamada, Karadavi'nin Bağdadi'yi kastederek "Bu adamın İhvan'a mensup olduğunu ancak liderliğe meyli olduğunu söylediler. Ama yıllarca hapis yattıktan sonra bunlar onu ayarttı. Biz aşırılıkla mücadele ediyoruz" sözlerine yer verilerek şeyhin "söylediler" ifadesini kullanmasının bu konuda kesin bir bilgiye sahip olmadığını gösterdiğine işaret edildi.

Karadavi'nin "Şam ve Irak İhvan'ı bu adamın kendilerine mensubiyetinden beridir" sözlerine yer verilen açıklamada, şiddete meyilli örgütlerin şeyhin temsil ettiği ılımlı düşünceyle mücadele içinde olduğu, IŞİD ve emsallerinin İhvan'ı tekfir ettiği, ılımlı düşünceye mensup din adamlarını dinden çıkmış olarak gördüğü belirtildi. 

Açıklamada, "Medya organları, aslında bir röportajın bazı bölümlerini aktarırken şeyhin İslam dünyasında ılımlı düşünce ve fıkhın hakim olması gerektiği, radikallik ve aşırılığa karşı oldukları yönündeki açıklamalarının yer aldığı bölümleri görmezden gelmiştir" denildi.

Karadavi'nin Bağdadi'yi tanımadığının altının çizildiği açıklamada, "Şeyhin açıklamalarını takip edenler onun IŞİD ve tüm radikal gruplara karşı tavrını, yöntem ve kullanılan araç da onlardan farklı olduğunu bilirler" ifadeleri kullanıldı.