Bağdatlı antika saat tamircisi yıllardır başkalarının "zamanını ayarlıyor"

Unutulmaya yüz tutan dede mesleğini geliri az da olsa sürdüren Bağdat'ın tek antika saat ustası, vaktini başkalarının "zamanını ayarlamak"la geçiriyor - Iraklı saat ustası Naib: "Ben eski duvar saatleri tamircisiyim. 6 yaşımdan beri babamla birlikte gelip
Bağdatlı antika saat tamircisi yıllardır başkalarının "zamanını ayarlıyor"

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Iraklı antika saat tamircisi, asırlık duvar saatlerinin bulunduğu küçük dükkanında, vaktini başkalarının "zamanını ayarlamak"la geçiriyor.

Ali Mahmud Naib, Bağdat'ın kadim bölgelerinden "Sug el-Harac"daki daracık sokaklar arasında bulunan dükkanında, antika duvar saatlerinin tamiratını yaparak, oradan geçenlerin adeta tarihe yolculuk etmesini sağlıyor.

Bir saat müzesini andıran dükkanda, Alman ve İsviçre markalı eski saatlerin yanı sıra Bağdat evlerini süsleyen Osmanlı döneminden kalma duvar saatleri de mevcut.

Saatler arasında 1930'lar sonrası Irak'a ithal edilen ve o dönemin en değerlisi sayılan "Şehrazad", "Alaaddin" ve "Bağdat" gibi yerli isimler verilenler de yer alıyor.

Çok az gelir elde etse de dede mesleğini sürdürmekte kararlı olduğunu söyleyen 62 yaşındaki Naib, icra ettiği ve büyük bir uğraş verdiği bu zanaatin son temsilcilerinden olduğunu ifade ediyor.

AA muhabirine konuşan Naib tamir etmek üzere olduğu 55 yıllık saati göstererek, "Ben eski duvar saatleri tamircisiyim. 6 yaşımdan beri babamla birlikte gelip ona çıraklık yaptığım daha sonra ustası olduğum bu mesleğim tükenmek üzere. Ancak bize dededen yadigâr olduğu için ömrüm yetene kadar bunu sürdüreceğim." dedi.

- Saatler çalışmasa dahi ihtişamı nedeniyle evlerin duvarlarına asılıyor

Naib, Bağdat'ta bu alanda çalışan tek kişi olduğunu belirterek, hiç kimsenin tamiri ve bakımı hayli zor olan bu saatleri yeniden hayata döndürmeye çaba harcamadığını söylüyor.

Ellerinde antika saatlerle gelen kişiler nedeniyle röportajı sık sık kesilen Naib, özellikle eski Bağdat evlerinde bu tür saatlerin hala duvarlarda asılı olduğunu anlattı.

Iraklı saat ustası, "Bunların ihtişamı eski olmasında saklı. Çalışmasalar dahi sahip oldukları o özel görünümü evlerde muhafaza edilmesine yetiyor. Bu saatlerle atalarına ait hatıraları yad ediyorlar." diye konuştu.

1950'lerden beri evlerinde bulundurdukları eski duvar saatini tamire getiren Ebu Haydar'ın sözleri de Iraklı ustayı onaylar nitelikte. Ebu Haydar, "Bu kadar yıl bir saati muhafaza etmek kolay değil. Onlarca kez ev taşıdık ama bu saat hep yanımızdaydı." ifadelerini kullandı.

Kaynak: