İsmail Poçan

İsmail Poçan

Bağımlılıkla topyekûn savaş

Bağımlılıkla topyekûn savaş

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Yeşilay Cemiyeti tarafından Antalya'da  "Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi" düzenlendi. 7 bölge 7 ilde yapılacak olan eğitimin 4. Ayağına Konya’daki gazeteciler ve kamu kurumlarındaki görevli arkadaşlarla birlikte bende katıldım.

Eğitimde, bizlere çeşitli bağımlılıklar ve bunlarla ilgili haberlerin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgiler aktarıldı.

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Antalya Formatörü Harun Karabulut da bağımlılık üzerine sunum yaptığı sunumda uyuşturucular hakkında bilgi verdi. İnsanların nasıl bağımlı hale geldiklerini, bağımlı insanların nasıl hareketlerde bulunduklarını, onlarla nasıl iletişime geçmemiz gerektiğini dinledik.

Daha sonra da İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Peyami Çelikcan, uyuşturucu kullananlara ilişkin tasvirlerin, bu kişilerin çevrelerine yönelik betimlemelerin ve uyuşturucunun metinde veriliş biçimleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Benim için çok yararlı bir eğitim oldu. Katılan diğer arkadaşlar açısından da bunun böyle olduğunu düşünüyorum.

Bağımlılık çeşitlerinin her geçen gün arttığı ve madde bağımlılığı yaşının da gittikçe düştüğü günümüzde haberlerde kullandığımız dilin, ifadelerin ne kadar önemli olduğunu ve ne gibi etkiler bıraktığını örnekleriyle görmüş olduk.

Sonuç olarak başta uyuşturucu olmak üzere alkol, tütün, teknoloji gibi tüm bağımlılıklarının önlenmesinde medyanın katkısının yanında her bireyin daha bilinçli olması gerekiyor. Bu tür eğitimlerin yerel medya çalışanlarının yanında medya sahipleri ve ulusal medyaya da verilmesinin bağımlılığı özendirici içeriğin engellenmesi mücadelede etkili olacağını düşünüyorum.

Bir konuya da değinmeden geçemeyeceğim. Her zaman ve her yerde olduğu gibi Konya ile bir kez daha gurur duydum. Konya yine bu seminerde de katılımıyla, bilgisi ve becerisiyle kendini bir kez daha kanıtladı. Ağırlığını hissettirdi.

Konya’ya dönüşte ise EXPO 2016 Antalya’yı ziyaret ettik.

Ülke bahçeleri, Çocuk Adası, canlı bitki heykelleri ile EXPO 2016 görülmeye değer bir yer. Ziyaretimiz biraz geç ve EXPO kapandıktan sonra da olsa bu güzellikleri görmek güzeldi.  Ama Tropikal Kelebek Bahçesiyle, Japon Parkıyla vb. yerlerle orada görebileceklerinin çoğu zaten Konya’da mevcut. Ne kadar bazıları tarafından beğenilmese de Konya’nın değerini ve güzelliklerini başka şehirlere gidildiğinde daha iyi anlıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR