Bağımsız İskoçya'yı destekleyen Türk siyasetçi

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasını isteyen ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nde aktif olarak çalışan tek Türk vatandaşı olan Sıtkı Nalcı, yarınki referandumdan "bağımsızlığa evet" sonucu çıkmasını beklediğini söyledi.
Bağımsız İskoçya'yı destekleyen Türk siyasetçi

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasını isteyen ve yarınki referandum öncesi bu yönde kampanyalar yürüten ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nde (SNP) aktif olarak çalışan tek Türk vatandaşı olan Sıtkı Nalcı, AA'ya yaptığı açıklamada, "ikinci memleketim" olarak bahsettiği İskoçya'da yaklaşık 30 senedir yaşadığını kaydetti. 

Aynı zamanda Türk-İskoç Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye-İskoçya Parlamentolararası Dostluk Grubu kurucusu ve sekreteri olan Nalcı, Londra yönetiminin İskoçya üzerinde fazla söz hakkı olduğunu dile getirdi. 

İskoçya’daki azınlıkların oranının yüzde 3 olduğuna dikkati çeken Nalcı, azınlıkların çoğunun yarınki referandumda haklarını genişletmek için “evet” oyu vereceğini tahmin ettiğini dile getirdi. İskoçya’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla da kimi zaman bir araya geldiğin dile getiren Nalcı, şöyle konuştu:

“Türklerin İskoçya’da politikayla ilgisi çok az. İnşallah İskoçya bağımsız bir ülke olursa, bu oranın artması çok önemlidir. Türkler benim üzerimdeki ‘bağımsızlığa evet’ rozetini gördüklerinde ya da benim bağımsızlık kampanyasında yer aldığımı bilenler, ‘biz de evet oyu kullanacağız’ diyor.”

"Alışkanlıklardan ayrılmak zor"

Türkiye’nin Edinburgh’da başkonsolosluk açmasının ve Türk Hava Yolları’nın (THY) İskoçya’ya seferlerinin artırmasının çok önemli olduğunu kaydeden Nalcı, “Bunlar ilişkilerin ne kadar hızlı geliştiğini gösteriyor” dedi.

İskoçya bağımsız olmasa da Türkiye ile İskoçya arasındaki ticaretin artabileceğini vurgulayan Nalcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İskoçya petrol endüstrisinin çok ileri seviyeye ulaştığı bir ülke. Hem petrol kaynağı var, hem de petrolü çıkaracak ileri teknoloji var. Bu konuda iki ülke arasında işbirliğinin artırılması mümkün, her iki ülke için de bunlar fırsat teşkil ediyor.”

Türkiye-İskoçya arasında geçen ay kurulan dostluk grubu konusunda ise Nalcı, bu grubun amacının ilişkilerin hükümetler arasında, kültürel ve ekonomik alanlarda geliştirmek olduğunu belirtti. Bu grubun İskoçya’nın Türkiye’yi daha yakından tanımasını sağlayacağını kaydeden Nalcı, dostluk grubuyla parlamenterler, toplumlar ve ticari kuruluşların yakın çalışma imkanı bulacağını belirtti.

Nalcı, 307 senedir Birleşik Krallık’ın içerisinde yer alan İskoçya’da “bağımsızlığa hayır” diyeceklerin birçoğunun, alışkanlıklardan ayrılmaları zor olduğu için “hayır” diyeceğini söyledi. Bağımsızlık adımının çok büyük olduğunu kaydeden Nalcı, “Ekonomik olarak İskoçya bağımsız ve başarılı bir ülke olarak yaşayabilir” dedi.

"İskoçya ekonomik olarak çok başarılı"

Londra yönetiminin, “hayır” kararı çıkarsa söz verdiği daha fazla yetki vaadlerinin gerçekçi olmadığını savunan Nalcı, referandumdan “evet” sonucu çıkmasını umduğunu belirtti.

İskoçya’nın ekonomik olarak dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Nalcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İskoçya, dünyanın şu anda 8’inci en zengin ülkesi. İngiltere ise 14’üncü en zengin ülkesi. İngiltere’deki petrol kaynaklarının yüzde 98’i İskoçya’da.  İskoçya’da her kişi, İngiltere’ye göre 800 sterlin daha fazla İngiltere ekonomisine katkı yapıyor. Ekonomik olarak bağımsız olabilecek bir ülkeyken, İngiltere yönetimine bağlı kalınıyor.”

Eşi de siyasette aktif olan ve İskoçya'nın güneyindeki Dumfriesshire bölgesinden belediye meclisi üyesi olan Nalcı, İskoçya’da yapılacak bir sonraki genel seçimde SNP’den milletvekilliği için adaylığını koymayı planlıyor.

İskoçya'da, yüzde 30'u İngiliz vatandaşlığı bulunan yaklaşık 2 bin 500 Türk vatandaşı yaşıyor. Yarın, İskoçya'da yaşayan ve 16 yaş üzerindeki İskoçlara "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandum sonucunun 19 Eylül Cuma sabahından önce belli olması beklenmiyor.