Bağırsağı gelişmeyen buzağıya hayat kurtaran ameliyat

Konya ‘da doğuştan kalın bağırsağı gelişmediği için dışkılayamayan buzağı ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.
Bağırsağı gelişmeyen buzağıya hayat kurtaran ameliyat

Konya’da doğuştan kalın bağırsağı gelişmediği için dışkılayamayan buzağı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi hayvan hastanesi cerrahi kliniğinde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Cerrahi ABD Başkanı, Prof. Dr. Fahrettin Alkan, yaptığı açıklamada Holstein ırkı 3 günlük yaştaki ilgili buzağı 27.02.2018 tarihinde Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniğine dışkılama yapmadığı şikâyetiyle getirilmiştir.

bagirsagi-gelismeyen-buzagiya-hayat-kurtaran-ameliyat-(1).jpg

Yapılan klinik ve radyolojik muayeneler sonunda hayvanda Atresia Coli olarak tanımlanan, kalın bağırsağın kolon kısmında şekillenen doğumsal anomali tespit edilmiştir.  Tedavi prosedürü ile ilgili hayvan sahibi bilgilendirilmiştir. Hayvan sahibi tedaviyi reddedip buzağıyı ölüme terk etmiştir.

 Bunun üzerine buzağı cerrahi kliniği tarafından sahiplenilip gerekli operatif tedavi Cerrahi ABD. Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Alkan ve Arş. Gör. Kadir SULU tarafından yapılmıştır.

 Buzağının kalın bağırsağı kapalı doğduğunu ve gelişmediğini belirlemeleri üzerine ameliyata karar verdiklerini anlatan Alkan, "Hayvanın karın boşluğu açılarak, kapalı olan kalın bağırsak segmenti tekniğine uygun olarak sağ karın duvarına tespit edildi ve böylece colostomi operasyonu ile yapay anüs oluşturulmuş oldu.

bagirsagi-gelismeyen-buzagiya-hayat-kurtaran-ameliyat-(2).jpg

Eğer ameliyatı yapmamış olsaydık, hayvan dışkılayamayacağı için ölecekti. Bu tip bağırsak anomalili doğan buzağılar, çoğu zaman tedavisi olmaz diye ölüme terk edilmektedir. S. Ü. Vet. Fak. Hayvan Hastanesi Cerrahi Kliniğinde bu tür vakaların başarı ile tedavi edilebileceği bu vaka vesilesiyle gösterilmiş oldu. Gerekli operasyon sonrası bakımı ve hospitalizasyonu kliniğimiz tarafından yapılan buzağımız şuan itibari ile 90 günlük olup gayet sağlıklı durumdadır. Buzağı kasaplık değere ulaşıncaya kadar beslenip daha sonra kasaplık et olarak ekonomiye kazandırılabilir. Buzağı bundan sonraki yaşamını Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğinde devam edecektir.