Bakan Bozdağ'dan flaş "Gülen" açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ, "Bu darbe teşebbüsünün, Fetullah Gülen'in emir komutası zinciri altında olan paralel Fetullah Gülen ordusu tarafından yapıldığı konusunda en ufak şüphe yok." dedi.
Bakan Bozdağ'dan flaş "Gülen" açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Mecliste gazetecilerin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtladı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, ABD'den iadesine ilişkin hazırlanan dosyaların tamamlandığını belirten Bozdağ, "Bugün itibariyle 4 ayrı dosyadan iadesi ABD'den istenmiştir. Dosyalar bakanlığımızdan ABD'ye iletilmek üzere hem İçişleri hem de Dışişleri Bakanlığına iletilmiştir. Elektronik ortamda da doğrudan ABD ilgili ve yetkili makamlarına yani Adalet Bakanlığına da iletilmiştir." diye konuştu.

Bozdağ, Fetullah Gülen hakkında, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden önce de açılmış ve devam eden soruşturmalar bulunduğunu hatırlatarak, Ankara'da devam eden bir dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki iki dosya ve Bursa Ağır Ceza Mahkemesindeki bir dosya olmak üzere toplam 4 dosyadan Gülen'in iadesinin istendiğini söyledi. 

Adalet Bakanı Bozdağ, darbe teşebbüsünden sonra vatandaşların idam talepleri bulunduğunu anımsatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız da dün 'TBMM bu yönde karar alırsa, idam cezasını yeniden getiren düzenleme önüme gelirse altına imzamı atarım' dedi. Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın da buna olumlu baktığını gösteriyor. Sayın Başbakanımız da 'bu konudaki mesajları görmezden gelemeyiz, yok sayamayız' dedi. Bu konuyla ilgili çalışmalar yapıldıktan sonra elbette değerlendirilir." ifadesini kullandı.

"AK Parti ve hükümetimiz milletimizin bu mesajını değerlendirecektir"

Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün CHP ve MHP genel başkanlarıyla görüştüğünü ve bazı yapılacaklarla ilgili değerlendirmeler yapmış olabileceklerine değinen Bozdağ, şöyle konuştu:

"Darbe teşebbüsüyle ilgili bilgi paylaşımı yapılmıştır. Bu konuda adım ne zaman atılacak, atılacak mı, bunların değerlendirmesi yapılacaktır. Milletimizin mesajlarına AK Parti hükümetleri önem, değer vermiştir, milletin mesajlarına bugüne kadar sırtını dönmemiştir. O yüzden milletimizin idam talebi yönündeki mesajlarını görmezden gelmemiz, duymazdan gelmemiz, buna arkamızı dönmemiz beklenemez. Elbette AK Parti ve hükümetimiz milletimizin bu mesajını değerlendirecektir. Değerlendirmenin sonucunu Türkiye kamuoyu ile paylaşacağız."

"O kadar ortada delil var. Darbe teşebbüsü söz konusu...İspata hacet yok"

Adalet Bakanı Bozdağ, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iadesinin, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde talep edildiğini, Gülen'in iade talebiyle birlikte geçici yakalanmasını ve tutuklanmasını talep ettiklerini söyledi.

Bozdağ, ifadeler, deliller ve değerlendirmeler tamamlandıktan sonra elde edilen bilgi ve belgelerin de ABD'ye iletileceğini vurgulayarak, "15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullah Gülen'in emir komutasında gerçekleştirilen darbe teşebbüsüyle ilgili şu anda soruşturmalar devam ediyor, ifadeler, gözaltılar, tutuklamalar var, delillerin toplanması, toplanan delillerin incelenmesi, analiz edilmesi, değerlendirilmesi söz konusu. Bunların 1-2 gün içerisinde netleştirilmesi, neticelendirilmesi kolay değil. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde bizim bunu belli bir prosedüre uygun iletmemiz gerekiyor." dedi.

Bakan Bozdağ, bir gazetecinin "ABD iade için yeterli delil istiyor, var mıdır?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Yeterli delil istemediğin kadar var. O kadar ortada delil var. Darbe teşebbüsü söz konusu... İspata hacet yok, şu anda güneş bizi ne kadar yaktıysa darbe de o kadar yaktı, acıttı. Herkes bunu gördü. Bu darbe teşebbüsünün, Fetullah Gülen'in emir komutası zinciri altında olan paralel Fetullah Gülen ordusu tarafından yapıldığı konusunda, AK Parti görüşünü benimsemeyen herhangi bir vatandaşımızda da en ufak şüphe yok.

"Şu anda soruşturma makamları bu pilotlarla ilgili ifadeleri alıyorlar"

Rus uçağını düşüren pilotların tutuklandığı haberlerinin hatırlatılması üzerine de Bozdağ, "Bunlar teyit edilmiş haberler değil. Şu anda soruşturma makamları bu pilotlarla ilgili ifadeleri alıyorlar. Gözaltında olan pilotlar var, onların içinde var mıdır, yok mudur o da çıkacaktır. Şu anda gözaltında olduğuna dair birtakım fısıltı şeklinde konuşmalar var ama henüz teyit edilmiş bir şey değil." açıklamasında bulundu.