Bakan Çavuşoğlu açıkladı: '332 kişiyi...'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugüne kadar Bakanlıktan 332 kişiyi görevden aldık ya da merkeze çağırdık. Bazıları ile ilgili soruşturmalar devam ediyor” dedi.
Bakan Çavuşoğlu açıkladı: '332 kişiyi...'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi. İkili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto’nun Türkiye’ye ve Türk demokrasisine destek olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “O gece sevgili dostum Peter, darbe girişiminin hemen ardından Türkiye’ye ve Türk demokrasisine desteğini açıklamıştır. Darbe girişiminin nasıl sonuçlanacağını beklemeden en baştan güçlü destek vermiştir. Birçok ülke birçok siyasetçi darbe girişiminin nasıl sonuç vereceğini görmek istedi bekledi” şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, FETÖ yapılanmasına ait bakanlıkta görevden alınanlara ilişkin, “Bugüne kadar Bakanlıktan 332 kişiyi görevden aldık ya da merkeze çağırdık. Bazıları ile ilgili soruşturmalar devam ediyor. Sonuçları elde ettikten sonra işlemde yapacağız. Bugüne kadar 89 kişinin bakanlığımızla ilişiğini kestik. Geçen sene Başbakanlıkta oluşan bir birim vardı. 34 kişiyi oraya göndermiştik. Onlarında devletle ilişiği kesildi. Bazıları da gözaltına alındı. Birçok araştırma soruşturmada devam ediyor. Bakanlığımızda çalışan arkadaşlarımız rahat olsunlar bu terör örgütüne bağlı olanlarla olmayanları ayırt etmek için titiz bir şekilde çalışıyoruz. 31 kişi yurt dışından gelmedi. Kaçtılar. Onlarla ilgilide takibimiz devam ediyor. Onlarında Türkiye’ye getirilmesi ile ilgili bundan sonra yasal süreci gittikleri ülkeler nezdinde ki çalışmaları da sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Barzani ve Biden’in ziyaretlerine ilişkin soruyu değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, “3‘lü bir toplantı öngörülmüyor. Barzani bugün Ankara’da biraz sonra Sayın Cumhurbaşkanımız kabul edecektir. Biden ise yarın sabah geliyor. Aynı gün dönüyor. Dolayısıyla 3’lü bir toplantı öngörülmüyor” diye konuştu.

“DAEŞ’le mücadele ya da PYD ile mücadeleye gelecek olursak Türkiye son zamanlarda FETÖ darbe girişiminin ardından PKK, PYD ve DAEŞ aynı anda Türkiye’ye yönelik saldırılarını arttırdı” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Zaten bunların hepsi birlikte hareket ediyorlardı. Nasıl Türk milletiyle darbeyi yendiysek bu terör örgütlerine karşıda mücadelemiz devam edecek” dedi.

“Ben iki ülke arasındaki dayanışmayı göstermek için buradayım”

AB’nin darbeden sonra Türkiye’ye verdiği desteği değerlendiren Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ise konuşmasında şunları kaydetti:

“Ben iki ülke arasındaki dayanışmayı göstermek için buradayım. Avrupa Birliği’nden gelen bu eleştiriler ve Türkiye’nin darbeden sonraki reaksiyonuyla ilgili eleştirilerin çok zarar verici olduğunu düşünüyorum. Hiçbir şekilde eleştirilmemeli darbeye verdiği tepkiden dolayı Türkiye.”