Bakan Çavuşoğlu: “İadesini talep ettiğimiz kişilerin listesini de verdik”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "FETÖ mevcudiyetine yönelik atılması gereken adımlar ve Türkiye aleyhine sürdürülen çalışmalar ve kurumları...
Bakan Çavuşoğlu: “İadesini talep ettiğimiz kişilerin listesini de verdik”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "FETÖ mevcudiyetine yönelik atılması gereken adımlar ve Türkiye aleyhine sürdürülen çalışmalar ve kurumları ve buradaki kişileri liste halinde her seferinde dostlarımıza veriyoruz. Beklentilerimizi de veriyoruz. Resmi olarak iadesini talep ettiğimiz kişilerin listesini de verdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmit Bushati ile Tiran'da ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, darbe girişimine değinerek, "Darbe girişiminden sonra Arnavutluk'tan beklentilerimizi net bir şekilde tüm görüşmelerimizde aktardır ve yineledik. Buradaki FETÖ mevcudiyetine yönelik atılması gereken adımlar ve Türkiye aleyhine sürdürülen çalışmalar ve kurumları ve buradaki kişileri liste halinde her seferinde dostlarımıza veriyoruz. Beklentilerimizi de veriyoruz. Resmi olarak iadesini talep ettiğimiz kişilerin listesini de verdik. Resmi yazıyla da talep ettik" ifadelerini kullandı.

Her şeyin uluslararası hukuk çerçevesinde olması gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, "Bizdeki mahkeme kararları dahil tüm belgelerle beraber bu takiplerimizi ilettik. Beklentimiz bu taleplerimizin karşılanması. Bu hem bizim için önemli hem de biraz önce söylediğim sebeplerden dolayı dost Arnavutluk için çok önemli. Ayrıca Maarif Vakfı birçok ülkede okullar devraldı. Birçok ülke bu FETÖ tehlikesini gördüğü için okullarını alarak Maarif Vakfına devretti ya da kendileri bu okulları Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitimleri sürdürüyorlar. Bizden destek talep eden ülkelere de bu anlamda öğretmen ya da başka anlamda da destek verdik" açıklamasını yaptı.

"Türkiye kimseye ses kaydı vermedi"

Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den ses kaydı talep ettiğine dair haberi okuduğunu kaydederek, "Türkiye'nin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ya da herhangi bir Amerikalı yetkiliye herhangi bir ses kaydı vermesi söz konusu değil. Biz şuanda Başsavcılığımızın başlattığı soruşturmanın sonuçlarını bekliyoruz. Bu soruşturma kapsamında gecikme olsa da Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binası, rezidans ve araçlarda aramalar ve araştırmalar yapıldı. Bunların laboratuvar inceleme sonuçlarını bekliyorlar. Ortaya çıkacak sonuçları şeffaf bir şekilde tüm dünya ile paylaşacağız. Herhangi bir ülke ile o bilgiyi ya da bu bilgiyi paylaşmamız söz konusu değildir. Türkiye'nin yürüttüğü süreç tüm dünyanın da takdirini toplamaktadır. Ortada kaybolan bir şahıs var. Türkiye'de kaybolmuştu ama Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girdikten sonra kaybolmuştur. Kaşıkçı'nın akıbeti ne olmuştur, nasıl olmuştur, sorumlusu kimdir elbette elimizde şu ana kadar yapılan araştırma ve soruşturma neticesinde bazı bilgiler, deliller var. Ama bunların hepsini tamamen net bir şekilde ortaya çıktıktan sonra dünya kamuoyu ile de paylaşacağız. Tüm dünya Kaşıkçı'ya ne oldu ve nasıl oldu merak ediyor" ifadelerini kullandı.

İHA