Bakan Eroğlu’ndan Konya’ya mega proje müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Konya Üretiyor Türkiye Büyüyor” programına katıldı.
Bakan Eroğlu’ndan Konya’ya mega proje müjdesi

Konya Ticaret Borsası tarafından organize edilen “Konya Üretiyor Türkiye Büyüyor” programına Bakan Eroğlu’nun yanı sıra, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, Konya Milletvekilleri, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve davetliler katıldı.

KONYA’YA SU DESTEĞİ TÜRKİYE EKONOMİSİNİ GELİŞTİRECEK

Programın ev sahipliğini üstlenen Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik programın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisinin gelişmesi için Konya’ya su alanında destek beklediklerini aktaran Çevik; “Ülke olarak zor zamanlardan geçtik. Başta aziz milletimiz ve sağlam temelli ekonomimiz ile bu zorlukları aştık. Avrupa birliğinde dağılmanın konuşulması Amerika’da Trump döneminin başlaması gibi sorunlarla boğuşan dünya ekonomisi daha da yavaşladı. Tüm bunların yanında ülkemizin bulunduğu coğrafyada yaşanan çatışmalar ülkemizi etkiledi. Dünyanın yeniden kurulduğu dengelerin yeniden tesis edildiği bir geçiş sürecindeyiz. Türkiye’de nadasa bırakılan alanların yüzde 16’sı kurak iklime sahip Konya Ovası’ndadır. Tarım arazilerinde ki üretimi artırarak, ülke ekonomisine katkısını artırmak istiyoruz. Gelecek nesiller için bunun ekonomik maliyeti düşünülemez. Bölge insanının en büyük isteği bunun bir devlet projesi olarak hayata geçirilmesidir. Konya’nın su ihtiyacı karşılandığında tarımı, ticareti ve sanayisi gelişecek, gayri safi hasılaya olan katkısı artacaktır. Bu süreçte bize düşen görev, millete ve devlete bağlılıktır. Türkiye’nin kalıcı istikrarı yakalayabilmesi için 16 Nisan’daki referandumu çok önemsiyoruz. Büyük Türkiye’nin inşası yolunda çalışan herkesin, Allah yar ve yardımcısı olsun.” şeklinde konuştu.

KONYA’YA 200 MİLYONLUK YATIRIM

Hüseyin Çevik’in ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Bakan Eroğlu’na teşekkür etti. Yeni yatırımların temelini attıklarını belirten Akyürek; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı bundan sonra yapılacaklar konusunda birçok müjdeler verdi ve en son Konya merkezde bölgemizde de 200 milyon liraya yakın bir yatırımın yine temelini hep birlikte atmış olduk. Sayın Bakanımıza Konya’mız adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ŞİFALI BİTKİLERDE YENİ BİR SEKTÖR

Açılış konuşmalarının ardından konuşmaya başlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şifalı bitkilere yönelik yeni bir sektör doğduğunu söyledi. 15 bitkiyle ilgili çalışma yapıldığını ve üretime başlanıldığını ifade eden Bakan Eroğlu, şifalı bitkiler konusunda dünyada 115 milyar dolarlık pazar payı bulunduğunu söyledi. İşadamları ve sanayicileri bu sektörde yatırım yapmaya davet eden Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Bu dünyada çok revaçta olan bir sektör. Dünyada yıllık 115 milyar dolar pazar payı var. Hâlbuki bizdeki şifalı bitkiler, pek çok ülkeden fazla. Bu konuda da biz, şifalı bitkilerde yeni sektör açmak istiyoruz. Geleceği çok parlak. Her türlü AR-GE çalışmalarını biz yapıyoruz. Sektörle ilgili Orman Genel Müdürlüğü'nde bir birim kurduk. 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Hedefimiz 5 milyar dolar ihracata kısa zamanda ulaşmak."

KONYALININ HAYALİ CUMHURBAŞKANININ TALİMATIYLA GERÇEKLEŞECEK

Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu ise Konya’nın su sorunu için çözümler getirileceğini belirterek, “Konya maalesef su açısından fakir. Yağışlar burada az. Sanayisiyle ziraatıyla her şeyiyle üreten bir şehirdir. Bu yüzden yapılacak şey nedir. Su eksikliğini tamamlamaktır. Rize’de 2 bin 500 milimetre yağış düşüyor. Karapınar ve Konya’da 250 milimetre yağış düşüyor. Tabii bu da ihtiyacı karşılamıyor. Buradan da su çekilince su seviyesi düşüyor. Bunun için 3 tane büyük adım attık. Birinci adım başka havzalardan su getirme projesi. Kurukafa Mehmet Efendi zamanında düşünülmüş. 110 yıl önce ama şimdiye kadar hiç kimse hayata geçirememiş. Allah’a şükür Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bu başka havzalardan ilk defa Konya havzasında su aktarması projesi bizim zamanımızda gerçekleşti.” dedi.

“EN BÜYÜK YATIRIMLAR KONYA’YA YAPILIYOR”

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Konya'ya son 14 yılda 35 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Bugün de 197 milyon lira değerinde 38 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini bildiren Eroğlu, şöyle konuştu; "Konya Ovası'na suyu fazla enerji maliyeti olmadan getiriyoruz. İstersek Konya Ovası'nı suya boğarız. Ama bunun bir maliyeti var. Çalışma yapıyoruz. Hatta orijinal bir fikir ortaya çıktı. Onunla ilgili planlama çalışması yapalım ben de göreyim dedim. İnşallah birinci hedefimiz, Cumhurbaşkanımızın talimat verdiği DSİ'nin tozlu raflarında bekleyen dev KOP projesini bitirmek. Bizim buraya ayırdığımız para 2019 yılı itibarıyla 16 milyar 250 milyon liradır. Burada çok şeyler yapıyoruz, yapacağız. Tabii ki zaman sınırı var. Zamanla yarışıyoruz.“ Eroğlu, büyük projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayarak, "Mega proje, 2070'e kadar Konya’ya içme suyunu getirmek, 2 metre 20 santimetre çapındaki içinden otomobilin geçtiği borularla su getirmek mega proje değil de hangisi mega proje. En büyük yatırımları Konya’ya yapmışız. Başka illere bu kadar yatırım yok." diye konuştu.

“TÜRKİYE, DÜNYA’DA KÜRESEL BİR GÜÇ OLACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 büyük hedef ortaya koyduğuna işaret eden Eroğlu, 2023, 2053 ve 2071 hedefleriyle Türkiye’nin dünyada küresel güç olacağını aktardı. Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesi için 16 Nisan'ın önemine işaret eden Eroğlu, kısa vadeli hükümetlerin büyük işler başaramadığını, bunu sağlamak için dirayetli, uzun vadeli yönetimlerin olması gerektiğini anlattı. Eroğlu,  Türkiye'nin geçmişte koalisyon dönemlerinden çok çektiğini, yeni sistemle bu sorunun ortadan kalkacağını dile getirdi.

REFERANDUMDA KONYA’DAN REKOR BEKLENİYOR

Konya’nın referandumda rekora imza atmasını beklediklerini belirten Bakan Eroğlu, “Biz siz ne derseniz evet diyoruz ama şimdi sıra Konya’da. Artık Konya’nın bir rekora imza atması lazım. Türkiye’de en çok yatırım yapılan yer Konya. Dolayısıyla siz de bir rekora imza atıp Türkiye birinciliğine devam etmelisiniz. İnşallah ben de bu konuda Sayın Başbakanımıza müjdeyi vereceğim. Türkiye’nin şu anda çok daha ileri noktada olması lazım. Geçmiş dönemlerde Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar arasında kavgalar, çok kısa süreli hükümetler, günümüze kadar 65 hükümet kurulmuş. Koalisyon döneminde Türkiye baş aşağıya gitti. Paramız değer kaybetti, enflasyon hortladı. Hatta cumhurbaşkanı kavgasıyla krizler çıktı. Bunların tekrarlanmaması için 16 Nisan’da evet diyeceğiz.” dedi.

Program sonunda Bakan Veysel Eroğlu’na hediye takdim edildi.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ