Bakan Işık: Darbe girişimini kimin yönettiğini biliyoruz

Bakan Işık, "Darbe girişimini kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeneral üç tane tuğamiral ve tuğgeneralin yönettiğini biliyoruz" dedi.
Bakan Işık: Darbe girişimini kimin yönettiğini biliyoruz

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla 16 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi, 99 albay general ve amiralliğe terfi ettirildi. YAŞ toplantısından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanları için göreve devam kararı çıktı.Tek değişiklik, Jandarma Genel Komutanlığı'nda oldu. Görev süresi sona eren, Orgeneral Galip Mendi'nin yerine, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler atandı. Bin 684 asker de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK), OHAL’in 2. Kanun Hükmünde Kararname’si (KHK) ile FETÖ bağlantılı ve milli güvenliğe tehdit oluşturdukları gerekçesiyle ihraç edildi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV canlı yayınında hem TSK'daki ihraç ve YAŞ kararları hem de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularını yanıtladı. YAŞ öncesi istifa eden iki generalin istifalarının istendiğini dile getiren Işık'ın açıklamalarının satır başları şöyle: 


Türkiye'de YAŞ ile ilgili farklı bilinenler var. YAŞ'ın kanunda verilen yetkisi danışma organı olması ikincisi albaylıktan generalliğe terfi ettirilecek ve generalliğe yükselecek asker kişilerin terfisine karar veriyor. YAŞ bir atama organı değil. Dünkü YAŞ'ın gündeminde olan konular kuvvet komutanlarının ve genelkurmay başkanının devam edip etmemesi değildi. Dünkü YAŞ ile bugünkü gazete manşetleri arasında fark var. Bu komuta kademesiyle ilgili oramaril Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 30 Ağustos'ta doluyordu görev süresinin 1 yıl uzatılmasına karar verildi. Benim başbakanın ve cumhurbaşkanın imzasıyla uzatıldı bu dahi dünkü YAŞ'ta görüşülmedi. Kuvvet komutanlarının görevlerine devam edip etmemesi YAŞ'ın konusu değil. Cumhurbaşkanımız daha önce ifade etti 'Dere geçilirken at değiştirilmez' ben de merak ettim Fransızlar nasıl çevirdi diye siyasi olarak sorunun cevabı bu dere değiştirilirken at değiştirilmez.

YAŞ ÖNCESİ 2 GENERAL NEDEN İSTİFA ETTİ? 
İki orgeneral de YAŞ üyesiydi YAŞ'a girmeleri istenmedi, istifaları istendi istifalarını verdiler. Komutanlar usulen istifalarını sunması YAŞ'ın gündeminde olan bir konu değil. Bunlar olmadığı için bilgimiz dahilinde gelişme bir şey olmadı. İstifa açıklaması bize gelmedi.Generallerin yüzde 50'den fazlası bu darbe girişimine müdahil olmuşlar bazıları direkt girmiş bazıları görevini yapmamış.

ASKERİ OKULLARIN KAPATILMASI
2000'den 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruıarı çalamamışlar yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemiştir. Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. Darbe üreten anlayışı temizlememiz lazım. Şu anda askeri okullar maalesef bu yapının yuvası haline gelmiş.Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması konusu...

KUVVET KOMUTANLIKLARININ BAKANA BAĞLANMASI 

Bizim sistemimizde anayasamıza göre ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanıdır. Artık Cumhurbaşkanı'nı halk seçiyor Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanımıza bağlanması daha doğru olur. Kuvvet komutanlarının da Milli Savunma Bakanlığına bağlanması doğru olur.

''ÖZEL KALEM MÜDÜRÜM FİRARDA''
Özel Kalem Müdürüm Tevfik Gök'ün, gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda.

DARBEYLE SUÇLANAN EMİR SUBAYLARI
Darbeye karışanlarla ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız.

ASKERİ YARGIDAKİ DÜZENLEMELER
Herkesi suçlamak haksızlık olur. 15 Temmuz'u bir sadece vak'a bazında değerlendirirsek yanılırız. Gerek şart ama yeter şart değil. Sebeplerine temellerine inmek neden böyle oldu? 60'da 80'de oldu neden böyle oluyor sorusuna köklü cevaplar getirmek zorundayız. Buna çalışıyoruz. Kullanılamaz durumda olan helikopter uçak yok kayıp helikopter uçak da yok.

FİRARİ ASKERLER
Firari askerler var. Özel kalem müdürüm gibi.. Firarda olanların listesi Genelkurmay'da.

1 NUMARA TESPİT EDİLDİ Mİ?

Onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz değil astsubaya paşa lakabı takmışlar generaller ondan emir alıyor. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeralle üç tane tuğamiral tuğgeneralin yönettiğini biliyoruz. Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'a diyorlar ki ne işin vardı Akıncı Üssü'nde 'Merak ediyordum görmemiştim görmeye geldim diyor. Bu yapının 1 numarası Pensilvanya'daki o kişi.'

Hava Kuvvetlerimiz bir zaaf yaşamayacak. Ayrılan pilotların geri dönme talebi var. İstifa edip gidenlerin dönme talebi var.Bu yapının baskıları sonucunda askeri okullardan ayrılanların devlete ödedikleri tazminatlar var. Bu konuda çalışmayı tamamladık. Birkaç alternatifli çalışmamız var. O arkadaşlarımızın sorunlarını çözecek düzenlemeyi sağladık. Geri dönmelerde dikkatli olmamız gerekiyor. Tazminat konusunda çalışma yaptık. Geçmişe dönük bir düzenlemeyi hazırladık ama kapsamını başbakanımız ve maliye bakanımızla istişare ile belirleyeceğiz.

YAVERLİK UYGULAMASI 
Cumhurbaşkanmımız yaver kullanmak istemiyor ben de bazen askeri törenlerde ihtiyaç oluyor. Asker askerlik işine odaklansın. Yaver olsun mu olmasın mı? noktasına gelemedik.

MUHAFIZ ALAYI KAPATILDI 

Muhafız Alayı da fiilen kapatıldı.

AKIN ÖZTÜRK'ÜN GÖZALTI GÖRÜNTÜLERİ 

Bilgilerimle gözaltı görüntüleri arasında çelişki gördüm. Biraz şüpheyle yaklaştığım. Öztürk'ün ifadelerine de... Çözümün kilit isimlerinden birinin Akın Öztürk olduğunu düşünüyorum.Temkinli yaklaşıyorum nerede ve ne zaman o darbeleri aldığını bilmiyorum.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ
Birinci kahraman millet ikinci kahraman Cumhurbaşkanımız Erdoğan üçüncü kahraman Başbakanımız ve hükümettir. Bu 3 unsur birleşince bu darbe başarısız oldu. Halk sokağa çıkınca bunların hesabı şaştı. Türkiye 50 yılını kurtardı.
Bir hazırlık vardı. Cumhurbaşkanımız bazı sebeplerden dolayı tasfiyeyi daha önce yapamadı. YAŞ'ta tasfiye yapılacağını öğrendiler. Tasfiye konusunda Cumhurbaşkanızın kaldığı otelde bir gün önce ciddi bir çalışma yapmıştık. İkincisi de hakim ve savcılarla ilgili bir kanun çıktı o yürürlüğe girince yargıdan tasfiye edileceklerini görünce bu darbeyi biraz öne çekmek zorunda kaldılar.

MİLLİYET