Bakan Özlü, OSBÜK Genel Kuruluna katıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşundan (OSBÜK) 8 maddelik talepte bulundu.
Bakan Özlü, OSBÜK Genel Kuruluna katıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşundan (OSBÜK) 8 maddelik talepte bulundu. Bakan Özlü, "Organize Sanayi Bölgeleri'nde, "istihdam şartıyla bedelsiz arsa tahsisi" sürecini başlattık. Bununla ilgili Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı çıkaracağız" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genel Kurul Toplantısına katıldı. Bakan Özlü, toplantıda yaptığı konuşmasına 16. Olağan Genel Kurulun Türk sanayisi, işletmeleri, OSB'ler, KOBİ'ler ve Türkiye için hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ederek başladı.

OSBÜK'ün çok önemli bir işlevi ve misyonu yerine getirdiğini vurgulayan Özlü, "Türkiye'nin her tarafına yayılmış OSB'lere çatı olmak, onların sözcülüğünü yapmanın, aralarındaki uyumu sağlamanın kolay bir iş olmadığını ifade etti.

Özlü, "OSBÜK, bizim nazarımızda hem ciddi bir sivil toplum örgütü, hem de üyelerinin vasıflarından dolayı, "kamuoyu önderi" niteliği taşıyan bir üst kuruluştur. Sizler üretimin, ticaretin ve bütünüyle ekonominin birinci elden içinde olan kişilersiniz. Yani işin mutfağından geliyorsunuz. Vergi veriyorsunuz, risk alıyorsunuz, rekabet ediyorsunuz, istihdam ve katma değer oluşturuyorsunuz ve üretimin temeli olan insan kaynağının birinci basamağında yer alıyorsunuz. Dolayısıyla gözetilmesi gereken, çok değerli bir toplumsal misyonu yerine getiriyorsunuz. Türkiye'nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda sizlerin katkılarına inanıyoruz, sizlere güveniyoruz" şeklinde konuştu.

"Sizlerden isteğim küçük veya büyük demeden, tüm OSB'lerimizle diyalog içinde olmanızdır"

Yaklaşık 9 ay önce yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi ile OSBÜK'ün, özel hukuk tüzel kişiliği kazandığını hatırlatan Özlü, "Sicil alan sanayi kuruluşlarının OSBÜK'e üye olmalarını zorunlu hale getirdik. Ayrıca tüzel kişilik kazanan tüm OSB'lerin, OSBÜK'e üyeliğini ve belirlenen aidatı ödemelerini zorunlu tuttuk. Böylece OSBÜK özel hukuk tüzel kişiliği olarak tanımlanmış, organları belirlenmiş, teşkilat şeması ve kadrolarının bakanlık onayı ile oluşacağı bir üst kuruluş kimliği kazanmıştır. Sizlerden isteğim küçük veya büyük demeden, tüm OSB'lerimizle diyalog içinde olmanızdır. Ayrıca, her girişimcimize, özellikle genç girişimcilere sahip çıkmanız ve onlara destek olmanızdır" ifadelerini kullandı.

Bakan Özlü, konuşmasına şöyle devam etti:

"Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, Organize Sanayi Bölgeleri, sanayimizin dünya ile entegre olmasını ve rekabet gücümüzün artmasını sağlayacak bir vizyona kavuşmuşlardır. Bakanlığımızca bugüne kadar 311 adet Organize Sanayi Bölgesine sicil verilerek tüzel kişilik kazandırılmıştır. 1962 yılından 2002 yılı sonuna kadar geçen 40 senede, 70 adet OSB projesi, 2003 yılından 2017 yılı sonuna kadar geçen 14 yılda, 110 adet OSB projesi tamamlanarak, sanayicimizin hizmetine sunulmuştur. 1962-2002 arasında yıllık ortalama 2 adet OSB projesi biterken, 2003-2017 arasında yıllık ortalama 8 adet OSB projesi hayata geçirilmiştir. Bu büyük artış hükümetlerimizin, Organize Sanayi Bölgelerine verdiği önemin, açık bir göstergesidir. Tamamlanan bu projeler için, Bakanlığımızca 2018 yılı fiyatlarıyla, toplam 5 milyar lira tutarında kredi kullandırılmıştır. 2018 yılında, yaklaşık 11 bin kişiye daha istihdam imkanı sunacak olan, toplamda 5 OSB projesini daha tamamlamayı planlıyoruz. Üretime geçen 52 bin 637 parselde, yaklaşık 1 milyon 770 bin kişi istihdam ediliyor. 2016 yılına göre, OSB'lerdeki istihdam sayısı, yaklaşık 100 bin kişi artmıştır. 3 binden fazla parsel inşaat, 5 bine yakını ise proje aşamasındadır. Ayrıca, 11 bine yakın parsel tahsis edilmeyi beklemektedir. 2023 hedefimiz 50 yeni OSB kurmak ve tüm OSB'lerdeki istihdamı 2.5 milyona yükseltmektir."

KOSGEB veri tabanında 1 milyon 367 bin KOBİ bulunduğunu bildiren Özlü, "Bu KOBİ'lerin, 52 bini OSB'lerde faaliyet gösteriyor. 2010-2017 yılları arasında, OSB'lerdeki KOBİ'lerimize yaklaşık 500 milyon lira destek sağladık. Sadece 2017 yılındaki desteğimiz 140 milyon lira seviyesine ulaştı. KOSGEB'in 15 müdürlüğü ve 4 temsilciliği OSB'ler içinde hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca Ar-Ge, inovasyon, endüstriyel uygulama ve KOBİ - GEL destek programları kapsamında OSB'lerde faaliyet gösteren KOBİ'lerimizin bin 176 adet projesine destek verdik" açıklamasında bulundu.

Bakanlığın OSB'lere yönelik genel politikasının Organize Sanayi Bölgelerinin, marka oluşturacak cazibe merkezleri haline gelmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Bakan Özlü, "OSB'lerimizin, tam kapasiteyle faaliyete geçebilmeleri için, sürdürülebilir tedbirler alıyoruz. Bölgelerden ve sanayicilerimizden gelen talepler doğrultusunda, OSB mevzuatımızı, ihtiyaç oldukça güncelliyoruz. Sanayicilerimize, dünya standartlarında yatırım ortamı sunuyoruz. Bu kapsamda OSB Uygulama Yönetmeliği, OSB Yer Seçimi Yönetmeliği, OSB'lerde Yer Alan Parsellerin Tamamen veya Kısmen Bedelsiz Tahsisine Dair Yönetmelik, Yatırım Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelikte değişikliğe ve güncellemeye gidilmiştir" dedi.

"İstihdam şartıyla bedelsiz arsa tahsisi sürecini başlattık"

Yeni bir uygulamayla ilgili de bilgi veren Özlü, "Organize Sanayi Bölgeleri'nde, "istihdam şartıyla bedelsiz arsa tahsisi" sürecini başlattık. Bununla ilgili Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı çıkaracağız. Bunu da ilgili bakanlarımızla başta Kalkınma Bakanımız olmak üzere istişare edeceğiz göreceğiz. Ondan sonra bedelsiz arsa tahsisi konusundaki Bakanlar Kurulu kararını çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Organize Sanayi Bölgelerinin Türkiye'yi ileri sanayi ülkesi hedefine taşıyacak olan, en önemli dayanaklardan birisi olduğunu vurgulayan Özlü, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz Bakanlık olarak Türkiye'yi bilim merkezi, teknoloji üssü, ileri sanayi ülkesi yapmak istiyoruz. Bu hedeflerimizde OSB'lerin büyük bir rol üstleneceğine inanıyorum. Teknoloj üreten, teknolojide yükselen bir Türkiye; gümbür gümbür geliyor. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki dünyaya örnek olacak teknolojileri geliştirme ve üretme noktasındayız. Sanayide üretilen ürün çeşitliliği bakımından, Avrupa'da 7'nci sıraya yükseldik. Avrupa Birliği Sanayi Ürünleri Listesinde yer alan 3 bin 836 ürünün, 2 bin 982'sini, yani yüzde 78'ini üretebiliyoruz. İnşallah, önümüzdeki 5 sene içinde, Avrupa'da üretilen bütün sanayi ürünlerinin, yüzde 100'ünü Türkiye'de üretmiş olacağız. Artık hepimiz biliyoruz ki kalkınma yerlileşmeyle başlar. Tecrübelerimiz ışığında artık birçok alanda, kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. Ben bütün sanayicilerimizi, üreticilerimizi ve girişimcilerimizi Türkiye'nin yerlileştirme şemsiyesinin altında toplanmaya çağırıyorum. Yüksek ve orta yüksek teknolojili dış ticaret açığımızı, bu şemsiyenin altında hep beraber kapatacağız. 134 milyar dolarlık sanayi ithalatımızın 105 milyar dolar seviyesindeki kısmını ülkemizde üretebilecek potansiyele ve kapasiteye sahibiz. Bunu inanarak söylüyorum. Bu hedeften asla geri adım atmayacağız. Yerlileştirme Yürütme Kurulu oluşturduk ve ilk ürün grubunu 19.6 milyar lira tutarındaki 43 ürün grubunu Yerlileştirme Yürütme Kurulumuza arz ettik. Bu ürün gruplarını yerlileştirmeşi iş programımıza almış bulunuyoruz."

Özlü, nitelikli, yenilikçi, rekabetçi yatırımlar için OSB'leri geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Bakan Özlü'den 8 maddelik talep

OSBÜK'ten 8 maddelik talebini sıralayan Özlü, "OSBÜK'ün Üst Kuruluşumuzun teşkilatlanmasını tamamlanmasını istiyoruz. En kısa sürede 1 ay kadar bir süre içinde yaparsanız çok sevinirim. OSBÜK teşkilatının güçlü olması lazım ki hizmet verebilsin. Nitelikli personel kadrosu ve bütçesiyle teşkilatımızın güçlü olması lazım. Bütün OSB'leri kucaklamamız lazım. Biz Bakanlık olarak OSBÜK'ün arkasındayız. Her OSB'den bir teknik kolej kurulmasını istiyoruz. Bu konuyu gündeme almanızı istiyoruz. Faaliyete geçen OSB'lerin en az yarısında 1 meslek yüksek okulu da istiyoruz. Üretim Reform paketini biz YÖK ile beraber çalıştık. Orada 10 madde eğitimle ilgilidir. Üniversitelerdeki 8 yıllık eğitimi, 7+1, yani 7 teorik eğitim 1 yıl iş eğitimi şekilde olmasını yasalaştırdık. Bunu YÖK Başkanımızla konuştuk. Bu uygulamayı üniversitelerdeki mühendislik ve teknoloji fakültelerindeki 7+1'ini OSBÜK olarak koordinasyon görev üstlenmenizi istiyoruz. OSB'lerin kuruluşu esnasındaki kamulaştırma ve altyapı maliyetleri bunun için bir finans modeli geliştirelim. Faaliyete geçmiş OSB'lerin her birinde en az 1 kreş kurulmasını talep ediyoruz. OSB kurma, büyütme, işletme konusunda Türkiye'de ciddi bir know how var. Biz artık OSB kurma işletme yönetme noktasında edindiğimiz know howu ihraç etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

İHA