Bakan Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: (6)- "Bin 170 nüfus memuru alıyoruz, bir ay içerisinde de başlarlar"- "Yeni bir yazılım yapıyoruz şimdi, zannediyorum 15- 20 gün içerisinde devreye girecek. Bu yazılımla birlikte kimlik kartları müracaat ettiğinizde 5+1 gün
Bakan Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bin 170 nüfus memuru alacaklarını belirterek, bu memurların bir ay içerisinde göreve başlayacaklarını bildirdi.

Soylu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Nüfus İşleri Genel Müdürlüğünce işlemleri yapılan kimlik, ehliyet ve pasaportlara ilişkin bir soru üzerine Soylu, "Aslında bir çılgınlık yaptık." değerlendirmesini yaptı.

Kimlik, ehliyet ve pasaportların üçünü bir arada Nüfus İşleri Genel Müdürlüğüne geçirdiklerini anlatan Soylu, "Bir tarafta dükkanı kapattık emniyette, nüfusta dükkanı açtık. Bin 170 nüfus memuru alıyoruz. Bugün yarın biter, bir ay içerisinde inşallah başlarlar. Bu önemli bir şey. Bütün hazırlıklarını yaptık." diye konuştu.

Nüfus idaresindeki terminallerin sayılarını da ciddi bir şekilde artırdıklarını belirten Soylu, tüm nüfus idarelerine ortaya koydukları büyük gayretten dolayı teşekkürlerini iletti.

Eksikleri de olduğunu belirten Soylu, "Pasaporta bugün müracaat edersiniz en geç 3 gün içerisinde elinizdedir. Acil almak istiyorsanız da iki saatte pasaportunuzu alır gidersiniz, burada bir problemimiz yok. Pasaportta Türkiye'nin hiçbir noktasında problemimiz yok. Ehliyet ve nüfus kağıdında da İstanbul ve kısmen Ankara hariç. Aslında nüfus kağıdında çok iyi bir noktadayız. 30 milyon kişiye bugüne kadar yeni kimlik kartı verdik, 29 milyon 500 bin." ifadelerini kullandı.

Bu kimlik kartının kendine ait özellikleri olduğunu vurgulayan Soylu, hem genel anlamda hem de vatandaşın güvenliği açısından yeni kartların taşıdığı önemi anlattı.

Soylu, yol kontrollerinde yeni kimlik kartı olduğunda barkod okuyucu ile bir saniyede kişinin bilgilerine ulaşıldığına dikkati çekerek, "Birçok avantajını kullanmaya çalışıyoruz. Yeni bir yazılım yapıyoruz şimdi. Zannediyorum 15- 20 gün içerisinde devreye girecek. Bu yazılımla birlikte kimlik kartları müracaat ettiğinizde 5+1 günde evinize geliyor. Ama özellikle İstanbul'da biraz daha randevu problemimiz var. Tam kapasiteyle çalışıyoruz ama bunu da ayarlıyoruz." dedi.

Randevu konusundaki problemi de yakın bir zamanda çözeceklerini ifade eden Soylu, 10 hizmetin 6'sının randevuyla, 4'ünün ise günlük müracaatla verildiğini, bu kapsamda randevu oranının yüzde 80-90'lara çıkarılmasının önemini dile getirdi.

Pasaportta ve ehliyette randevu sorunu olmadığını ancak kimliklerde, özellikle İstanbul ve kısmen Ankara'da, bu sorunun yaşandığını anlatan Soylu, "Onu da aşağıya çekebilme kabiliyetimiz bir yazılım işidir. Onu da çok yakın bir zamanda yapıp sağlayacağız. Dört dörtlük bir hizmet gittiği kanaatindeyim." dedi

- "Valiliklerin devreye girmesiyle koordinasyon sağlandı"

Soylu, taksicilere ve stokçulara yönelik şikayetler üzerine yayınlanan genelgelere vatandaşların ve valiliklerin dönüşlerine ilişkin de bilgi verdi.

Türkiye'nin döviz dalgalanması içinde esir edilmeye çalışıldığını, vatandaşın bu duruma sağduyuyla yaklaştığını, meselenin hangi kökten sirayet ettiğini bildiğini anlatan Soylu, bu durumu fırsata çevirmeye çalışanların olabileceğini söyledi.

Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bakanlıklarının devreye girdiğini ve tüm birimlerin koordine edilebilmesi amacıyla valiliklere genelge gönderildiğini ifade etti.

Valiliklerin devreye girmesiyle koordinasyonun sağlandığını, fahiş fiyat ve buradan fırsatçılık sağlamaya yönelik gerekli tedbirlerin alındığını aktaran Soylu, vatandaşların da konuya ilişkin olumlu dönüşlerinin olduğunu dile getirdi.

Taksicilerin yağmur yağarken bazen "kısa mesafe gitmem" gibi söylemlerinin olabildiğini anlatan Soylu, vatandaşların rahatsız edecek gürültü çıkarma, sigara içme, argo sözler sarf etme gibi durumlarla da karşılaşabildiğini belirtti.

- "Vatandaşımız temiz bir taksiye binecek"

Denetlemelerin esnaf odalarıyla beraber yapıldığını, onların da bu durumdan memnuniyet duyduğunu vurgulayan Soylu, taksicilere yönelik şikayetler üzerine genelge yayınladıklarını hatırlattı. Bu konuyla ilgili atılan adımların herkesi sevindireceğini anlatan Soylu, şöyle konuştu:

"Attığımız adımlar taksicilerimizin de vatandaşımızın da hoşuna gidecek. Bunu özellikle gerçekleştireceğiz. Yakın bir zamanda göreceksiniz, 'bu gerekliydi' diyeceksiniz. Bu gerekli olan adımı da atacağız. Bu denetlemelerin nasıl olduğunu da hep birlikte göreceğiz. Vatandaşımız taksiye bindiği zaman temiz, kendisine en yüksek nezaketle davranılan taksiye binecek. Rızık Allah'tandır. Uzun mesafe kısa mesafe diye bir şey mi var?"

(Sürecek)

Kaynak: