Bakan Varank tam not verdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Konyalı sanayicilerle buluştuğu istişare toplantısında, Konya sanayisinden övgü ile bahsetti. Konya'nın müthiş bir üretim merkezi olduğunu vurgulayan Varank, “ASELSAN silah sistemleri fabrikası yatırımıyla Konya'da yüksek katma değerli üretimde önemli bir adımı daha atmış olacağız” dedi.
Bakan Varank tam not verdi

Toplantıda ilk olarak söz alan Konya Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya'nın Anadolu'nun sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu aynı zamanda bir sanayi şehri olduğunu söyledi. Kütükcü, Konya'nın 9 organize sanayi bölgesi, özel sanayi ve küçük sanayi siteleriyle, 28 Ar-Ge ve tasarım merkezi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ile birlikte sanayi üretimine odaklandığını ifade etti.

konya-muthis-2.jpg

KÜTÜKCÜ'DEN BAKAN VARANK'A TEŞEKKÜR

Savunma ve havacılık sanayinde Konyalı sanayicilerin kararlılığı ile çok mesafe kat edildiğini aktaran Kütükcü, şehrin bu alandaki başarılarını anlatarak, Bakan Varank'a teşekkür etti. Kütükcü, şöyle devam etti: "Şu anda sektörde yeni bir dönüm noktasındayız. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla şehrimize Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası kuruluyor.  Aselsan fabrikasının da bulunduğu toplam 1 milyon 800 bin metrekarelik alan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından Karma Endüstri Bölgesi ilan edildi.  Bu sadece sektör için değil, Konya’nın sanayi tarihi açısından da bir dönüm noktası olacak inşallah.  Bu tarihi adım için şahsınıza Konyalı sanayicilerimiz ve hemşehrilerimiz adına sonsuz teşekkür ediyorum."

konya-muthis-bir-1.JPG

'KONYA MÜTHİŞ BİR ÜRETİM MERKEZİ'

Daha sonra konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, Konya sanayisinden övgü ile bahsetti. Konya'nın müthiş bir üretim merkezi olduğunu vurgulayan Varank, " Yılın ilk 10 ayında, Konya ihracatını geçen seneye göre yüzde 14 artırdı. Konya tek başına 173 ülkeye ihracat yapabilen ve gittikçe üretim kapasitesini de artıran bir şehir. Bunlar bir günde olmadı. Biz de her aşamada bu şehrin sanayicilerinin, üreticilerinin, girişimcilerinin yanında olmaya hükümet olarak özen gösterdik. Bugüne kadar Konya’da 15 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 30 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Bu yatırımlar, enerji, maden, imalat ve tarım sektörlerinde güçlü bir kapasitenin oluşmasını sağladı. Girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda yaklaşık 17 bin KOBİ, KOSGEB'ten faydalanıyor" dedi. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın ön başvuru süresi 15 gün uzatılacak

Konyalı sanayicilerden gelen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın ön başvuru süresini uzatma talebini dikkate aldıklarını ve süreyi 15 gün daha uzatacaklarını ifade eden Bakan Varank, "Ön başvuru tarihi olarak 22 Kasım'ı ilan etmiştik. Sanayicimizin bir süre uzatım talebi var, biz de bunu cevapsız bırakmayız. Sizlerin talebi üzerine, başvuru süremizi 15 gün daha uzatmanın doğru olacağını düşünüyorum. Bu programdan ve sunduğu teşviklerden en iyi şekilde faydalanmanızı istiyoruz. Makine sektöründen sonra, diğer öncelikli sektörler ve ürün grupları için de çağrılara çıkacağız. Biz oldukça heyecanlıyız. Sizin de bu heyecanın bir parçası olmanızı ve tam ekonomik bağımsızlık yolunda bizimle birlikte hareket etmenizi istiyoruz" dedi. 

konya-muthis-bir-6.jpg

“SANAYİ SİCİL SİSTEMİNE KAYIT OLUN”

Konuşmasında sanayicilere sanayi sicil sistemine kayıt olma çağrısında da bulunan Bakan Varank, sistemin faydalarını şöyle sıraladı: "Sisteme girmenizle birlikte, KDV tecil-terkin işlemlerinden faydalanıyorsunuz. TRT payı ödemiyorsunuz. Yerli malı belgesi almak için de sanayi sicil sistemine kayıt olmak mecburi. Biliyorsunuz, yerli malı belgeniz olduğunda kamu ihalelerinde yerli lehine yüzde 15 fiyat avantajından faydalanmak mümkün oluyor. Eğer aranızda sisteme girmemiş olanlar ya da güncelleme yapmamış olanlar varsa, ellerini çabuk tutsunlar diyorum." Toplantıda ayrıca Konya OSB’de eğitim-öğretim hayatına devam eden Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Bakan Varank’a kendi yaptıkları ahşap yakma tablo ve top arabası hediye etti.

konya-muthis-5.jpg

YERLİ VİNCİN DİREKSİYONUNA GEÇTİ

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 firmanın üretim merkezlerini gezen Varank, ilk olarak bebek maması üretimi yapan Demirpolat Şirketler Grubu'nu ziyaret etti.  Varank, daha sonra krank mili üreten Genmont Krank ve plastik üretiminde faaliyet gösteren Şekeroğlu Plastik firmalarında incelemelerde bulundu, yetkililerden faaliyetlerine ilişkin bilgi aldı. Yük kaldırma ekipmanı üreten Hidrokon AŞ'yi de ziyaret eden Varank, firmanın üretimini yerinde inceledi. Varank, TÜBİTAK desteklerinden faydalanılarak üretilen, 100 ton kaldırma kapasiteli AT4100 model vincin direksiyonuna geçerek deneme sürüşü gerçekleştirdi.

konya-muthis-bir-7.jpg

"YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİMDE ÖNEMLİ BİR ADIM"

İncelemelerin ardından açıklama yapan Varank, il ziyaretlerindeki en önemli amaçlarının, sanayiciler, üreticiler ve girişimcilerle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmak ve sorunlarına çözüm geliştirmek olduğunu söyledi. Varank, ASELSAN'ın, silah sanayisine yönelik Konya'da çok önemli bir yatırımı olacağını belirterek, "ASELSAN'ın silah sistemleri yatırım arazisinin etrafını da Türkiye'nin önemli endüstri bölgelerinden biri haline getirmek için çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Gerekli işlemler bittikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu arz edeceğiz, inşallah burayı endüstri bölgesi olarak ilan edeceğiz. Konya'da yüksek katma değerli üretimde önemli bir adımı daha atmış olacağız." dedi. Konya'nın Türk sanayisi açısından önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Varank, altyapı yatırımları sayesinde kentte ciddi bir sanayi yapısının oluştuğunu dile getirdi. Bakan Varank, Konya programını AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek tamamladı, burada partinin il yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ