Bakan Yumaklı: " Yüzde 90'ı insan kaynaklı"

Çanakkale'de dün saat 12.30 sularında çıkan orman yangını büyük bir felakete dönüştü. Rüzgârın etkisiyle yayılan alevler 1500 hektar alanı etkisi altına aldı. 10 köyde 337 hane, 1251 vatandaş tahliye edilirken, 83 kişi de yangından etkilendi. Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi de yangına müdahale için devreye girdi. Şiddetli rüzgara rağmen ekiplerin havadan ve karadan yangına yoğun müdahalesi sürerken, alevlerin önünün kesildiği öğrenildi. İşte Çanakkale yangınında son durum...
Bakan Yumaklı: " Yüzde 90'ı insan kaynaklı"

Kavurucu sıcaklar orman yangınlarını beraberinde getiriyor. Yaz mevsiminin başından bu yana yurdun dört bir yanından yangın haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Dün saat 12.30 sularında Çanakkalede çıkan orman yangını büyük bir felakete dönüştü. Rüzgarın etkisiyle binlerce hektara yayılan yangını söndürmek için ekipler seferber oldu. İşte Çanakkale yangınından son dakika haberleri:

23.00 Bakan Yumaklı yangına dair şu açıklamaları yaptı:

Eskişehir ve Çanakkale’de yangınla mücadele sürüyor. Eceabat’ta vatandaşlarımızın bir kaynak yapması sebebiyle yangın çıkmıştı ve ekipler oraya yönlendirilmişti. Bugün dünden daha iyi durumdayız. Yangınların yüzde 90’ı insanlardan dolayı. Dumandan etkilenen 7 vatandaşımız var. Bakım altındalar.

20.00 Bakan Yumaklı sevindirici gelişmeyi şöyle açıkladı:

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bugün başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Çanakkale’nin Merkez ilçesinde dün başlayan yangını kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahalemiz gece boyunca da aralıksız devam edecek.

1500 HEKTARLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ

17.54 Tarım ve Orman Bakanlığı, Çanakkale'de dün başlayan ve rüzgarın etkisiyle devam eden yangında zarar gören 1500 hektarlık geniş bir alanda parça parça çıkan her dumana müdahale edildiğini bildirdi.

Hataneye sevk edilen 83 kişiden 8’inin müşahede altında olduğu belirtilen açıklamada "Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı bu 1500 hektarın etrafı hemen hemen çevrilmiş vaziyette. Bugün akşamüstü daha genel bir resim ortaya çıkar." denildi.

GELİBOLU YARIMADASI'NDA YENİ YANGIN!

16.10 Şiddetli rüzgara rağmen havadan ve karadan müdahale edilen Çanakkale'deki orman yangını söndürülmeden, tarihi yarımadada yeni bir yangın başladı. Gelibolu Yarımadası'nda, Küçük Anafarta köyü ile Suvla Koyu arasında bulunan makilik alanda yangın çıktı. Keşan bölgesinden gelen Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı söndürme ekipleri, yangını büyümeden söndürmek için yoğun bir çalışma başlattı.

"GERÇEK RESMİ İKİ SAAT İÇERİSİNDE GÖRECEĞİZ"

15.25 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili son durumu aktarmak için kameraların karşına geçti.

Bakan Yumaklı, "Rüzgar hızının 60 km'ye ulaşacağını söylemiştim. Nitekim de oldu, üzerine de çıktı. Rüzgar içinde bulunduğumuz alana kadar gelecek. Arkadaşlarımız bunu karşılamak için hazırlanıyor. Yangının başka yere sıçramaması için çalışıyoruz. Ümit ediyorum bir iki saat içerisinde gerçek resmi göreceğiz. İHA'larla gelen bilgilerle durum tespiti yapıp arkadaşlarımızı yönlendirilmiş olduk" dedi.

BAZI YERLEŞİM ALANLARI DAHA BOŞALTILACAK

14.50 Çanakkale Valiliği, merkeze bağlı köylerdeki ormanlık alanlarda devam eden yangın nedeniyle, Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyünün tedbir amacıyla boşaltılacağını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, orman yangınını söndürme çalışmalarının havadan ve karadan devam ettiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü, tedbir amacıyla boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

65 SORTİ, 117 TONDAN FAZLA SU...

13.57 Çanakkale’deki yangın söndürme çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri de tam destek veriyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“Çanakkale’deki yangın söndürme çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de rezerv güç kapsamında aralıksız destek sağlamaya devam ediyor. Bölgede bulunan 3 adet AS-532 tipi helikopter ve 2 adet CH-47 tipi helikopter şu ana kadar 65 sorti yaparak 117 tondan fazla su atımı yaptı”

12.30 Orman yangınıyla mücadele havadan ve karadan yürütülen çalışmalarla 24 saattir devam ediyor. Yangın birçok noktada çevrilmiş durumdayken, öğle saatlerinde rüzgarın etkisiyle merkeze bağlı Yağcılar ile Aşağıokçular köyleri arasındaki ormanlık alanda alevler yeniden yükselmeye başladı.

"HAYATİ TEHLİKESİ OLAN VATANDAŞIMIZ YOK"

10.30 Türkiye Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili son gelişmeleri aktardı. İki bin 700 personelle alevlere müdahalenin devam ettiğini aktaran Bakan Yumaklı, Kronik hastalığı olan 83 vatandaşımız tedbir amaçlı hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8’i müşahede altında. Herhangi bir hayati tehlikesi olan vatandaşımız yok" dedi.

"YANGININ İLERLEMESİ DURDURULDU"

Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapalı olduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Hava araçları su alma faaliyetlerine süratle devam ediyor. Rüzgar hızla esmekte öğleden sonra 60 kilometre hıza ulaşacak. Nem ve rüzgar yangın söndürme faaliyetlerinde işimizi zorlaştırıyor. Düne göre daha avantajlıyız. Bütün kurumlar AFAD’ından jandarmasına Kızılay’ından STK’lara çok yoğun şekilde çalışmalara katılmaya devam ediyorlar. Yangın bölgesinin etrafı çevrildi, ilerlemesi durdurdu, ekipler alanı çevreledi. Öğleden sonra 4-5 gibi durum netleşir. Devlet Hastanesi ve üniversiteyle alakalı hiçbir risk yok. Söylenenler tamamen spekülasyon. Bilecik ve Bursa’daki yangınlar kontrol altına alındı" ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA: YANGINDAN TOPLAM 83 KİŞİ ETKİLENDİ

10.10 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından yaralanan vatandaşların sağlık duruma ilişkin yaptığı açıklamada, "Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

BAKAN YUMAKLI BÖLGEYİ HAVADAN İNCELEDİ

08.30 Dün gece bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaklaşık 1500 hektar alanın etkilendiği orman yangının, havanın aydınlanmasının ardından helikopter ile havadan inceledi.

ALEVLER EVLERE ULAŞTI

Akşam saatlerinde şiddetli rüzgarın etkisiyle Kayadere köyüne yakın ormanlık alana yayılan yangın kısa sürede yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Alevlere havadan ve karadan müdahaleye rağmen yanın merkez ilçeye bağlı Yağcılar köyüne de ulaştı. Güvenlik gerekçesiyle tahliye edilen köydeki çok sayıda ev yandı. Alevleri söndürmek için itfaiye ekipleri yoğun mücadele ediyor. Yangın bölgesinde Edirne, Keşan ve Uzunköprü ilçe itfaiye ekipleri de destek ekip olarak görev alıyor.

Gece görüş özelliğine sahip iki halikopter sabaha kadar alevlere sorti yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla uçaklar da yeniden devreye girdi.

"BİRKAÇ SAATE GÜZEL HABERLER VERECEĞİZ"

TGRT Haber’de yangına ilişkin bilgi veren Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, şunları söyledi:

“Can kaybı yoktur. Hasar tespiti yapılacak. Akhisar, Ulupınar, Yağcılar köylerindeki evler ve ahırlar zarar gördü. Çanakkale dışında başka illerden araç ve personeller geldi. Gece görüşüne sahip helikopterler gece çalıştı. Günün ağarmasıyla diğer yangını söndürme araçları müdahale etmeye devam etti. Gece rüzgarın az olması bir avantaj oldu. Birkaç saate daha güzel haberleri vereceğiz. Rüzgar yön değiştirirse yangın kıyı şeridini tehdit edebilir. Bu büyük yangınlardan biri. Şu anda yangının çıkışıyla ilgili bir kasıt var demek için çok erken. Spekülasyonlar yapılıyor ama çok doğru olduğunu sanmıyorum.”

AFAD: 10 KÖY BOŞALTILDI

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ise yangın bölgesindeki 10 köyde 337 hane ve bin 104 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini açıkladı.

AFAD’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü JANDARMA Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam 2 bin 240 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arasöz, 71 su tankeri 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 10 köyde 337 hane-bin 104 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır." denildi.

NENE HATUN GEMİSİ DEVREDE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, saatte 9 bin 600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi" Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye gönderildiğini duyurdu.

İstanbul'dan yola çıkan Nene Hatun Gemisi kente ulaştı, Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü,denizden müdahaleye ihtiyaç olduğu durumda görev yapmak üzere emre hazır olduğunu açıkladı.

UÇAK SEFERİ İPTAL EDİLDİ

Türk Hava Yollarının (THY) sabah 08.35’te Çanakkale Havalimanı'ndan Ankara seferi de orman yangını nedeniyle iptal edildi.

ÇANAKKALE-ÇAN YOLU KAPATILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çanakkale Damyeri mevkisinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti. Bölgeye 1697 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri ve 173 iş makinesinin sevk edildiğini bildiren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Lütfen, orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacıyla ilgili olarak AFAD tarafından yapılan paylaşımlara itibar edelim."

54 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Bakan Yerlikaya paylaşımında, yangında 54 kişinin dumandan etkilendiği, 48 vatandaşın tedavisine devam edildiği bilgisine de yer verdi.

RÜZGARIN ETKİSİYLE YAYILDI

Damyeri mevkiinde çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Yangına hem havadan hem de karadan müdahale edilirken sahada Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 6 helikopter, 5 uçak ile havadan, 29 arazöz 13 su ikmal aracı 7 dozer bulunuyor.

4 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu açıklamaları yaptı:

''Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.''

Çanakkale'de yangın yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Çanakkale'de orman yangınına havadan ve karadan yoğun bir şekilde müdahale devam ediyor. Yangın nedeniyle şehir merkezi adeta duman altında kaldı.

Rüzgarın etkili olduğu bölgede ekipler, yangını kontrol altına almak için yoğun mücadele veriyor. Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütüldü. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alındı. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

KARAYOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi;

"Kayadere köyü civarında başlayan orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Kayadere köyümüz tedbir için boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu kız öğrenci yurdunda misafir edilecektir. Ayrıca Çanakkale-Çan karayolu da trafiğe kapatılmış olup vatandaşlarımızın alternatif yolları kullanmaları ve görevli personelin ikazlarına riayet etmeleri önem arz etmektedir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

GEMİ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yangının büyümesine ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada “Çanakkale kepez bölgesinde yaşanan orman yangını nedeniyle Çanakkale boğazı gemi trafiği, güney-kuzey yönlü geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, çift yönden tek yöne döndü.” denildi.

Etiketler :