Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı
Bakanlar Kurulu Toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (1)
"(Avusturya'daki İslam yasası) Müslümanların Avusturya'da kazandığı müktesep haklarının zarar görmemesi ve bu elde edilen haklarının diğer başka ülkelerde de ellerinden alınmasına yol açabilecek siyasi gelişmeleri önleyebilmek bakımından Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak sadece diplomatik çalışmalarla değil, hukuki çalışmalarla da bu yasanın Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülmesi dahil önemli bir çalışmayı başlatmış olacaktır"

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Avusturya'daki İslam yasasına ilişkin, "Müslümanların Avusturya'da kazandığı müktesep haklarının zarar görmemesi ve bu elde edilen haklarının diğer başka ülkelerde de ellerinden alınmasına yol açabilecek siyasi gelişmeleri önleyebilmek bakımından Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak sadece diplomatik çalışmalarla değil, hukuki çalışmalarla da bu yasanın Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürülmesi dahil önemli bir çalışmayı başlatmış olacaktır" dedi.

Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Yaşar Kemal'in ebedi yolculuğuna uğurlandığını belirterek, bu vefat sebebiyle Türkiye'de büyük bir üzüntü olduğunu söyledi. Yaşar Kemal'e rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türk milletine başsağlığı dileyen Arınç, "Gerçekten üzgünüz. Bu yaşına çok şeyler sığdırmış değerli bir insandı. Toprağımıza bağlıydı, Anadolu'nun bir evladıydı" diye konuştu.

Kemal'in bu topraklarda yaşayan medeniyetleri, yaşanan acı günleri ve güzel günleri, hikaye ve romanlarında çok güzel anlattığını ifade eden Arınç, şunları söyledi: 

"Sadece onun için övüneceğimiz şey Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmek değil, hepimizin hala belleklerinde kalan o güzel kitaplarından, kitaplarındaki öykülerden romanlardan, roman kahramanlarından pek çoğunun zihnimizde yaşayacak olmasıdır. Yaşar Kemal inşallah bu ülkede gerçek bir barışı, gerçek bir özgürlüğü, halkımızın birbiriyle olan kardeşliğini ve kaynaşmasını özleyen ve bekleyen bir insandı. Siyaset yaptığı zamanlarda da böyleydi, eline kalemi alıp düşündüğü zamanlarda da böyleydi. Büyük bir kayıptır, yeri herhalde dolmayacaktır. Ona hizmetlerinden, eserlerinden dolayı şükranlarımızı, minnetlerimizi sunuyorum, Allah'tan rahmet diliyorum."

-"Erbakan Hocamızı rahmetle anıyorum"

Bülent Arınç, 27 Şubat'ın eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın da vefatının yıl dönümü olduğunu belirterek, "Bu vesileyle de hepimizin Erbakan Hocası, muhterem başbakanımızı yine rahmetle anıyorum, minnetle hatırlıyorum" dedi. Arınç, şunları belirtti:

"Yanında 30 yıldan fazla siyaset yapmış bir evladı olarak ondan şahsen çok şeyler öğrendiğimizi, ülkemizi, milletimizi sevmenin ne demek olduğunu, iyinin, doğrunun, güzelin hakimiyetini kurmak için nasıl çalışmamız gerektiğini ve milletçe ona hizmetlerinden dolayı ne kadar şükran borçlu olduğunu ifade etmek istiyorum. Allah Necmettin Erbakan Hocamıza da rahmet etsin, evlatlarına, ailesinin fertlerine, sevenlerine ve milletimize tekrar sabırlar ve başsağlığı diliyorum."

Toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iç ve dış gelişmelerle ilgili bilgi sunduğunu anlatan Arınç, bakanların da kendi çalışmalarıyla ilgili sunumlar yaptığını bildirdi.

Arınç, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın Avrupa Birliği konusundaki gelişmeleri aktardığını dile getirdi.

-Avusturya'da çıkarılan "İslam yasası"-

Bozkır'ın Avusturya'da çıkarılan "İslam yasası" hakkında da Kurulu bilgilendirdiğini vurgulayan Arınç, söz konusu yasa kapsamında getirilen düzenlemeler çerçevesinde, bazı olumsuz hükümlerin bulunduğunu bildiklerini kaydetti.

Arınç, Avusturya'nın yıllar öncesinde İslam'ı resmi din olarak tanıdığını, İslam Konseyi'nin kurulmasında önayak olduğunu, zaman içinde de bu çizgisinden vazgeçmediğini ifade etti.

Bazı milletvekillerince hazırlanan bir yasanın uzun tartışmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildiğini aktaran Arınç, şöyle konuştu:

"Bununla ilgili diplomatik bazı itirazlarımızın, eleştirilerimizin olduğunu biliyoruz. Ama bir hukuki süreçte başlatılacaktır. Müslümanların Avusturya'da kazandığı müktesep haklarının zarar görmemesi ve bu elde edilen haklarının diğer başka ülkelerde de ellerinden alınmasına yol açabilecek siyasi gelişmeleri önleyebilmek bakımından Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak sadece diplomatik çalışmalarla değil, hukuki çalışmalarla da bu yasanın Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürülmesi dahil, önemli bir çalışmayı başlatmış olacaktır."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın gelecek dönem için yargı reformu strateji taslağı konusundaki sunumunun uzun vakit aldığını ancak çok önemli konuları görüştüklerini bildiren Arınç, yargının süratlendirilmesi, hakim ve savcıların eğitimi, istinaf mahkemelerinin durumu, cezaevlerindeki kapasite ve ilgili diğer tüm konuların bu taslağın içinde görüşülmüş olduğunu kaydetti.

-"Türkiye Uzay Ajansı"-

Arınç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da iki önemli konuda sunum yaptığını belirterek, bunlardan birinin uzay çalışmalarıyla ilgili olduğunu bildirdi. Arınç, "Türkiye Uzay Ajansı kurulmak suretiyle ismini 'TUA' olarak belirledik" dedi.

Bakan Elvan'ın ikinci sunumunun "Ulaşan ve Erişen Türkiye" başlığıyla olduğunu vurgulayan Arınç, yüksek hızlı trenler, otoyollar, tüneller, karayolları, limanlar ve devam eden, gelecek dönemde başlayacak pek çok yatırımı anlattığını aktardı.

Arınç, Türkiye'nin bu konudaki yatırımlarına süratle devam edeceğini belirterek, "Ulaştırma alanında Türkiye, çağ atlayan bir Türkiye olacaktır" dedi.

(Sürecek)