Balıkesirli Bir İslam Alimi İmam Birgivi Uluslararası Sempozyumu

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı:- "Birgivi Mehmet Efendi, hem bir vaiz hem bir mürşit hem de bir müderris ve mütefekkir"
Balıkesirli Bir İslam Alimi İmam Birgivi Uluslararası Sempozyumu

BALIKESİR (AA) - Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin katkılarıyla düzenlenen "Balıkesirli Bir İslam Alimi İmam Birgivi Uluslararası Sempozyumu" başladı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı, Balıkesir Öğretmen Evi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, İmam Birgivi'yi memleketi Balıkesir'de anmış olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Martı, Birgivi'nin önemli bir alim olduğunu vurgulayarak, "Birgivi Mehmet Efendi hem bir vaiz hem bir mürşit hem de bir müderris ve mütefekkir. Onun bir taraftan halkla içi içe, yan yana halktan asla uzak kalmayan, bir taraftan da medresede ilimle meşgul olan iki taraflı yönü aslında bizim için çok büyük bir örneklik." ifadelerini kullandı.

Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit de Balıkesir'in, yetiştirdiği ulema, edip, şair ve devlet adamlarıyla önemli bir şehir olduğunu dile getirerek, fakülte olarak dini, manevi, sosyal ve kültürel hayata katkılar sağlayıcı çalışmalar yapmanın gereğine inandıklarını belirtti.

Sempozyumun açılışına, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

3 gün sürecek sempozyumda yurt içi ve yurt dışından akademisyenler, Kanuni Sultan Süleyman'ın padişahlık döneminin önemli alimlerinden olan İmam Birgivi'nin hayatı, düşünceleri, fıkıh yaklaşımı, ahlak anlayışı ve İslam ahlak düşüncesi içindeki yeri gibi bir çok konuda sunum ve konuşmalar yapacak.


Kaynak: