Balıklı Köşk'ün tek balığının maliyeti 20 bin lira

Çeşme'de evinin bahçesini 50 metre uzunluğundaki deniz akvaryumu ile çeviren iş adamı Mehmet Ali Gökçeoğlu, buradaki balıkları yaşatmak için 10 yıldır kanallarla denizden su getiriyor.
Balıklı Köşk'ün tek balığının maliyeti 20 bin lira

Çeşme ilçesindeki evinin bahçesini 50 metre uzunluğundaki deniz akvaryumu ile çeviren iş adamı Mehmet Ali Gökçeoğlu, görsel amaçlı yetiştirdiği balıkların her birini 20 bin liraya mal ettiğini söyledi.

Harita ve kadastro mühendisi Gökçeoğlu'nun 10 yıl önce Fenerburnu Koyu'ndaki evinin bahçesinden denizi görebilmek için bulduğu yöntem, "Balıklı Köşk"ün ortaya çıkmasını sağladı.

Bahçenin duvarlarını yıkarak yerine 50 metre uzunluğundaki 2 havuzu yerleştiren Gökçeoğlu, havuza denizden kanallar aracılığıyla su nakletti ve içine de deniz balıkları saldı.

Havuzdaki çipura, levrek, müren balıkları, ahtapot, orfoz ve gopezlere gözü gibi bakarak yıllarca yaşatan Mehmet Ali Gökçeoğlu, hırsızlara karşı akvaryum ve evin çevresine 17 kamera kurdu.

Japonya'dan gelen haberciler de dahil olmak üzere binlerce kişinin ilgisini çeken akvaryum için bir de bekçi çalıştıran Gökçeoğlu, 10 yıldır balıklarını beslediği akvaryumun 700 bin liraya mal olduğunu belirtti.

Gökçeoğlu, aylık elektrik masrafının 4 bin 500 liraya, güvenlik ve besleme gibi giderlerle balıkların bakım maliyetinin 10 bin liraya ulaştığını, yüksek maliyet nedeniyle zorlansa da Balıklı Köşk'ü ve akvaryumu "kamu hizmeti" olarak gördüğünü dile getirdi. 

"Akvaryum kamu malı oldu"

Evi çevreleyen akvaryumu ve içindeki 400 balığı görmek için her gün bin kişinin geldiğini, bazı ziyaretçilerin "teşekkür" amaçlı mektuplar yazıp bahçe içine attığını söyleyen Mehmet Ali Gökçeoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Gelenlerin yüzde 99'u olumlu şeyler söylüyor, teşekkür ediyor. Bu balıklar görsel amaçlı yetiştirildi. Akvaryumda Ege Denizi'nin balıkları var. Bize de hep 'Yemiyor musunuz?' diye soruyorlar. Yemek yasak. Akvaryum için 400 metre açıktan, 50 metre derinlikten su geliyor. Başka türlü yaşaması mümkün olmuyor. Bakımı çok zor ama artık iş beni aştı. Bu akvaryum neredeyse kamu malı oldu. Maliyeti de çok. Kamunun malı oldu diye dayanmaya çalışıyorum. İnsanlara hizmet bir yerde. Bir balığın maliyeti bakımıyla birlikte 20 bin lirayı geçmiştir."