İbrahim Çolak

İbrahim Çolak

“Bana zaman tanı! Zaman tanı adam olayım!”

“Bana zaman tanı! Zaman tanı adam olayım!”

“Galiba Vang Amah, namuslu faziletli bir kadın dedikleri doğru dürüst takımından değildi ve bana kalırsa İncil’e de, din ve mezhep işlerine de hiçbir zaman akılcığı pek ermedi, fakat onun bir kere bile küçük bir çocuğa hoyratlık ettiğini, ne de kötü bir laf söylediğini işitmedim. Eğer cennette ona yer yoksa… Şayet benim de benim de bir yerim varsa… Kendiminkinin yarısını, seve seve ona verirdim.”
Pearl S.Buck & Gurbetteki Kadın 1.Cilt & Sayfa 125
 
& & &
 
Cemal kararsızdı:
-İleride Yörük çadırları var! Onları geçmek lazım! Köpekleri boş bırakırlar! Gece vakti ellerinden sıyrılıncaya kadar…
Eliyle beli hizasını işaret ederek devam etti:
-Kırk ellisi birden sararlar adam! Bir tane değil ki başa çıkasın…
Zeliş hafifçe omuz silkti:
-Yanımda sen varken ben hiçbir şeyden korkmam!
Birkaç adım daha attılar.
-Karanlık da bastı…
-Bastırsın!
-Birisi önümüze çıkarsa?
-Çıksın!
-Mavzeriyle? Tabancasıyla?...
-Gene korkmam!...
Yalnız olsa, Cemalin aklından geçecek düşünceler değildi bunlar. Karanlık, köpekler, elinde sağlam bir değnek olduktan sonra? Tabancalı adam önüne çıksın da neyini alsın? Cebinde meteliği olmayanın hırsızlar aklından geçmez elbet! Ama cepleri dolu olan her köşede birinin üstüne atılıp kendisini soyacağını sanır.
-Sahi korkmaz mısın?
-Korkmam ya! Karanlıktan da, köpeklerden de, kimseden korkmam sen yanımda olduktan sonra, neden korkayım?
-Peki, sen neden korkarsın?
-Ben yalnız senden ayrılmaktan korkarım…
Necati Cumali & Zeliş
 
& & &
 
”Güya bütün insanlık yalanı, dolanı ortadan kovarak adaleti ve gerçeği en üstün yerine yükseltmek için uğraşıyor. Tanrı esirgesin, böyle bir felaket olunca hep siyasetler, ticaretler, işlemler durur. Bütün dünya alt üst olur… En akıllılarımız her gün aldanıyorlar… En akılsızlarımız her gün aldatıyorlar… Hepimiz daima aldanıyoruz; fakat fırsat düştükçe aldatıyoruz. Bu suretle geçim dengesini biraz düzeltebiliyoruz… Aldanıp da aldatamayanlar… İşte aç kalan sürü, bu zavallılardır.”
Hüseyin Rahmi Gürpınar & Efsuncu Baba
 
& & &
 
Zekâ, cesaret ve iyi niyetin birleştiği noktaya erişmek istiyorum. Bir şeyden korkacaksam, parasızlıktan değil, kendi gerçeğimi bulamamaktan korkmak istiyorum. Parça başı doğrularla avunmak yerine, bütünü kucaklamak istiyorum. Ağzımdan çıkan her sözün, her kelimenin doğru olmasını istiyorum. Ayağı yere basmayan bir malumat istifçisi, bir akademisyen olmak istemiyorum. Kişiliğimin temelini içtenlik oluştursun istiyorum. Gevezelik etmektense yapmayı, yaptığımla söylediğimin bir olmasını istiyorum. Kusuru başkasında aramaktansa, kendimde aramak istiyorum. Eğer bir şeyden sıkılacaksam, ünlü olamamaktan değil, yeteneksiz olmaktan sıkılmak istiyorum. Ölümümden sonra adımın anılmayacağını bilmek hoşuma gitmiyor. Alçak gönüllü, ama yapıcı olmak istiyorum. Az ve öz konuşmak istiyorum. En zorlu kazanımlarımın tanıksız kalmasına üzülmemek istiyorum. Davranışlarım, bütün ulusların gelecek kuşaklarına örnek olacakmışçasına yaşamak, ağzımdan çıkan her kelime dünyayı etkileyecekmişçesine özenle konuşmak istiyorum. Bana yapılmasını istemediğimi başkalarına yapmak istemiyorum. Ama karşılıklılık istiyorum. Kötülüğü iyilikle karşılamak istemiyorum, çünkü o zaman vereceğim şey kalmıyor. İyiliğe iyilik, kötülüğü adalet karşılasın istiyorum. Bayalığı değil, yüceliği ululamak istiyorum. İçimden herkese karşı gürül gürül duygudaşlık aksın istiyorum. Benden üstün olanları kıskanmamak, onlarla eşitlenmek için gayret göstermek istiyorum. Alçaklarla karşılaşınca da yine dönüp kendime bakmak istiyorum, çünkü biliyorum ki, türdeşlerimizle paylaşamadığımız niteliğimiz yoktur. İftiradan uzak durmak, bu söylediğimin doğru olduğunu sahiden biliyor muyum diye kendime hiç durmaksızın sormak istiyorum. Herkese karşı nazik olmak, herkesin hatırını saymak, sadık ama kimsenin yardakçısı olmamak istiyorum. Hepsinden öte, hayatın her anını ciddiyetle, saygıyla karşılamak istiyorum. Görüyor musun, bütün bunlardan ne kadar uzağım! Henüz ne kadar çiğ, ne kadar hamım! Bana zaman tanı! Zaman tanı adam olayım!”
Alev Alatlı & Viva La Muerte! Sayfa:150   
 
Not: Bu alıntılar, bu kitapların tavsiye edildiği anlamına gelmez, Viva La Muerte hariç…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çolak Arşivi
SON YAZILAR