“Bankalar yüksek faiz ve kar peşinde”

KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran, “Asıl fonksiyonu ekonomiye uygun maliyetle kaynak sağlamak olan bankacılık kesimi reel ekonomiye kaldıraç etkisi yapması gerekirken yüksek faiz ve yüksek kar peşinde olduğunu söyledi.
“Bankalar yüksek faiz ve kar peşinde”

Bankacılık Sektörünün çelişkileri ve reel sektörün durumunu değerlendiren Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Başaran “Ekonomide reel kesimin finansmanında bankalar vazgeçilmez aktörlerden biri. Bankalara yatırılan mevduatların yeni girişimcilere, ticaretini, üretimini artırmak isteyenlere kredi olarak aktarılmasında bankalar köprü görevi görür. Banka paradan para kazanırken, reel kesim üreterek, ticaret yaparak para kazanır. Burada her iki tarafında büyüyen ve gelişen bir ekonomide karşılıklı faydaları tartışma götürmez ve birbirini besleyen olumlu döngü yaratır. Ekonomide işlerin iyi gitmesi, üretimin ve ihracatın artması yani büyüyen bir ekonomide kimin ne kadar para kazandığı göze batmaz. Ama piyasaların daraldığı, işlerin durağanlaştığı bir dönemde, reel kesim sıkıntı çekerken bankaların artan oranda kar elde etmeleri çelişkili bir durum yaratıyor. Ekonomiler bir bütündür ve piyasadaki her kesimin konjektüre uygun adımlar atması beklenir. Kamu piyasa istikrarı için adımlar atarken finans sektörünün de kriz dönemlerinde çözüm odaklı yaklaşımlara ekonomik istikrar ve büyüme için çaba sarf etmesi gerekir.” dedi.

7-1-2-003.jpg

“Kamu bankaları devreye girmeli”

2016 yılında ülkemizin siyasi, ekonomik, jeopolitik olarak zor bir dönem geçirmesine rağmen, bankacılık sektörü 2015 yılına göre karları yüzde 27 artırmış olmasının tartışılması gereken bir nokta olduğunu aktaran Başaran, “2016 yılında bankalar 195 milyar lira kredi faiz geliri elde etmiş, 103 milyar lira mevduat faizi ödemiş ve net faiz geliri 92 milyara ulaşmış. Diğer faaliyetlerden de 38 milyar lira kazanç sağlamış. Bankalar, özvarlıklarına göre yüzde 14, aktiflerine göre de yüzde 1.9 kazanç sağlamış. Dikkat çekmek istediğimiz ve tartışılması gereken nokta ise 2016 yılında ülkemiz siyasi, ekonomik, jeopolitik olarak zor bir dönem geçirmesine rağmen, bankacılık sektörü 2015 yılına göre karları yüzde 27 artırmış olması. Darbe girişimine maruz kaldık, özel sektör ciddi sorunlar yaşadı ama bankalar ekonomiye destek olmak adına faiz indirimine yanaşmadığı gibi kar peşinde koştu. 2017 yılının ilk üç ayında ise bankaların net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65,02 artarak 13 milyar 517 milyon liraya yükseldi. Asıl fonksiyonu ekonomiye uygun maliyetle kaynak sağlamak olan bankacılık kesimi reel ekonomiye kaldıraç etkisi yapması gerekirken yüksek faiz ve yüksek kar peşinde. Bu noktada kamu bankalarının devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Piyasayı regüle edecek stratejiler ile kamu bankalarının özel bankalar gibi yüksek kar kaygısıyla değil ekonomiyi canlandıracak adımlar atmalı diye düşünüyoruz. Zor bir yılı geride bırakan iş dünyasının önünü açacak finansman koşullarının oluşturulmasında kamu bankaları etkin görev almalıdır.” diye konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİHABER GAZETESİ