'Barış çubuğunu Filistin uzattı'

FIFA Başkanı Blatter, Filistin ile İsrail arasında yaşanan sorunların 3. kez FIFA Kongresi'nde tartışıldığını hatırlatarak, "Filistin, ne kadar büyük kalpli olduğunu dün bize kanıtladı" dedi.
'Barış çubuğunu Filistin uzattı'

65. FIFA Kongresi'nde düzenlenen seçimle 5. kez başkanlığa seçilen Joseph Sepp Blatter, kurumu hakkında hafta içinde açılan soruşturma ve yapılan gözaltıların sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.

İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen kongrede yeniden başkanlığa seçilen Blatter, bugün yapılan olağanüstü FIFA İcra Kurulu toplantısının ardından basın toplantısında konuştu.

Dünya Kupası'na katılacak takım sayısında değişikliğe gitmeyeceklerini belirten 79 yaşındaki Blatter, "2018 ve 2022 Dünya Kupalarında konfederasyonlara ayırdığımız kontenjanda değişiklik olmayacak.FIFA Dünya Kupası, yapısında değişime gidilmeden ve 32 takımın katılımıyla devam edecek" dedi.

Blatter, 2022 Dünya Kupası'nın Asya ülkesi Katar'da düzenlenecek olması nedeniyle yönetmelik gereği sonraki şampiyonaya Asya Futbol Konfederasyonu'na bağlı ülkelerin başvuru yapamayacağını da vurguladı.

"Sorumluluk bende"

FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alındığı Zürih'te hafta içi düzenlenen operasyon ile 2018 ve 2022 Dünya Kupası kapsamında "kara para aklandığı" gerekçesiyle İsviçre Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma hakkında da değerlendirmelerde bulunan Blatter, şöyle devam etti:

"Kasırganın sorumluluğunu ben ve bugün toplandığımız İcra Kurulu üzerine alıyor. Olayın sorumluluğunu üstleneceğim. Ancak tüm komitelerimizle birlik olarak gelecekte benzer durumların oluşmasını engelleyebiliriz. Olayların beklemediğimiz bir anda gelişmesi bizi şaşırttı."

Yeniden seçilmesi nedeniyle rahatladığını belirten başkan Blatter, "Bugünkü toplantımızda da güzel bir atmosfer vardı ve zor günlerde yalnız olmadığımı hissettim. Bugün futbolun içindeyiz, yarın olmayabiliriz. Bana oy vermeyenlerin de hala başkanıyım" değerlendirmesinde bulundu.

UEFA'ya tepki

Olayların zamanlamasına tepkisini yenileyen Blatter, şu ifadeleri kullandı:

"Herkes kendi etik ve ahlaki davranışlarından sorumludur. FIFA Başkanı olarak, diğerlerinin hareketleri hakkında konuşamam. Ben kongre tarafından, İcra Kurulu ise konfederasyonların oylarıyla seçildi. Üyelerimizin bu reform sürecinde ahlaki açıdan daha kontrollü davranmasını isterdim ama UEFA'nın eylemleriyle bu durum bozuldu." 

Barış çubuğunu Filistin uzattı

Blatter, Filistin ile İsrail arasında yaşanan sorunların 3. kez FIFA Kongresi'nde tartışıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Filistin, ne kadar büyük kalpli olduğunu dün bize kanıtladı. İsrail'in üyeliğinin askıya alınması için yapılan oylamayı kazanacaklarına ikna olmuşlardı ama buna rağmen durumu düzelterek taleplerini geri çektiler. Bu, takdir edilmesi gereken beklenmedik bir hareketti. Umarım bu hareket, iki ülke ve futbol federasyonları arasında barışın sağlanması için bir adım olur."

Joseph Sepp Blatter, profesyonel futbol için FIFA içinde ayrı bir bölüm açılması konusunu ciddi olarak düşüneceklerini de ifade etti.