'Barış ve demokrasi' için 81 ile pedal çeviriyor

Bisikletle 81 ili dolaşmak için 5 ay önce çıktığı İzmir'den Zonguldak'a ulaşan Oğuz Öztürk, yolculuğu esnasında yaşanan darbe girişiminin ardından projesinin ismini "Barış ve Demokrasi için pedalla" olarak değiştirdi.
'Barış ve demokrasi' için 81 ile pedal çeviriyor

"Barış ve Demokrasi için pedalla" projesi kapsamında 81 ili dolaşmak için 5 ay önce İzmir'den yola çıkanOğuz Öztürk, "Yolculuğum sırasında tanık olduğum darbe girişiminden sonra demokrasinin, barışın ayrılmaz bir parçası olduğunu düşündüm ve "Barış için pedalla" projemi "Barış ve Demokrasi" olarak sürdürme kararı aldım." dedi.

Antalya'da yaşayan ve esnaflık yapan 37 yaşındaki Öztürk, 15 Mart'ta İzmir'den başladığı yolculuğu sırasında Ege, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz bölgesinde 52 ili gezerek elverişsiz hava şartlarına rağmen 8 bin kilometre yol katederek Zonguldak'a ulaştı.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğaya meraklı olduğunu ve ülkeyi daha iyi ve daha yakından tanımak için yolculuğa başladığını söyledi.

Aynı zamanda çocukluk hayalini de gerçekleştirdiğini anlatan Öztürk, "Ülkemi gezerken bunun bir amacı da olsun istedim. Ülkemizdeki olumsuz süreçlerde yaşanan tatsız olaylarda terörle ilgili durumları göz önüne alarak bunu ‘Barış için pedalla’ adında proje yaparak yola çıkmayı uygun gördüm. Yolculuğum yaklaşık 7-8 ayı kapsıyor. Bu kadar zamanı kendine ayırabilecek bir arkadaş bulamadım. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu'ya gittiğim için bu bölgelere gelmeye birçok arkadaşım çekindi. Bu sebeplerden dolayı yola tek başıma çıktım. Yaklaşık 5 aydır bisikletimle birlikte yollardayım." diye konuştu.

"Herkes yardımcı olmaya çalışıyor"

Proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki tüm illeri gezdiğini, o bölgelerde yaşayan insanların hayatını, barış ile ilgili görüşlerini öğrenmeye çalıştığını da dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:

"Gittiğim illerde her şey kendiliğinden gelişiyor. Belli bir program yapmıyorum. Sadece insanlarla görüşüp onların neler düşündüğünü öğrenmeye çalışıyorum. İnsanlar, çok ilgili ve 5 aydır bisikletimle barış için yollarda olduğumu gören herkes elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor. Bu tur sayesinde Türk insanının misafirperverliğini de görmüş oldum. Yolculuğum sırasında olumsuz olduğunu düşündüğüm bir nokta yaşamadım. Sadece güvenlik güçlerimiz şu anda sıkıntılı bir süreçte olunduğu için bazen 'Kimsin?', 'Nereden geliyorsun', 'Çantanın içinde neler var?' gibi sorularıyla karşılaşabiliyorum. Bunları da doğal karşılıyorum. Her şey çok güzel gidiyor. Buradan Düzce ve Bolu üzerinden Ankara’ya gideceğim. Yaklaşık 2 ay sonra turumu bitirmeyi hedefliyorum."

15 Temmuz'dan sonra "demokrasi"yi de ekledi

Darbe girişiminin yaşandığı gece Artvin'in Hopa ilçesinde bulunduğunu aktaran Öztürk, "Yolculuğum sırasında tanık olduğum darbe girişiminden sonra demokrasinin, barışın ayrılmaz bir parçası olduğunu düşündüm ve 'Barış için pedalla' projemi 'Barış ve Demokrasi' olarak sürdürme kararı aldım. Bu kapsamda Türkiye turuma devam ediyorum." şeklinde konuştu.

Cizre'deki terör saldırısında 11 askerin şehit olmasının derin üzüntüsünü yaşadığını, kendisinin yaklaşık 1 ay önce ilçede konakladığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Gerçekten coğrafyası zor ve terör olarak sıkıntılı bir bölgemiz. Öncelikle şehitlerimizin ailelerine sabır diliyorum. Terör olayları ulus olarak bizleri çok üzüyor. Ülkemize barışın gelmemesini isteyen maalesef bazı kaynaklar var ama ben Cizre’de insanlardan barışın gelmesini istediklerini duydum. İnşallah barış gelir ve bir daha şehit haberi duymayız. Ben göğsümdeki şanlı Türk bayrağımızla bütün Türkiye’yi gezdim. Doğuda görüştüğüm insanlar, 'Biz bu vatanı beraber kurduk. Bu bayrak hepimizin' diyorlar. Ben de barış için 81 ili geziyorum. İnşallah başarılı olur ve projemi bitiririm."

Öztürk, daha sonra turu kapmasında Düzce'ye gitmek için kentten ayrıldı.