Baruthane Millet Bahçesi kasımda açılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal:- "(Baruthane Millet Bahçesi) Burayı yaklaşık 15 gün sonra bitirmiş olacağız. Yani kasımın ilk haftası, 8 Kasım'da burayı bitireceğiz inşallah"- "Baruthane Millet Bahçesi olarak yapılacak alan 59 bin 719 m
Baruthane Millet Bahçesi kasımda açılıyor

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Bakırköy'deki Baruthane Millet Bahçesi olarak yapılacak alanın 59 bin 719 metrekare olduğunu belirterek, "Burayı yaklaşık 15 gün sonra bitirmiş olacağız. Yani kasımın ilk haftası, 8 Kasım'da burayı bitireceğiz." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, içerisinde tarihi binaların yer aldığı, millet bahçesi yapılan Bakırköy Baruthane alanındaki çalışmaları inceledi.

Projeyle ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Uysal, Baruthane'nin Osmanlı'nın son dönemlerinde önemli bir yer olduğunu ifade ederek, Osmanlı döneminde barut üretilen binanın, 1980-1990 yıllarında da kullanıldığını söyledi.

Uysal, bölgenin İstanbulluların kullanımına açılması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ arasında protokol yapıldığını belirterek, turizm alanı olan binanın bulunduğu yerin TOKİ'ye geçtikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini anlattı.

Alanda millet bahçesi yapılacağını dile getiren Uysal, bu şekilde Baruthane'nin yeşil ve turizm alanı olarak, vatandaşların turist gibi değil de kendi malı gibi gezebilecekleri bir yere dönüşeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Türkiye'nin bütün bölgelerinde millet bahçeleri yapıldığını anlatan Uysal, "Cumhurbaşkanımızın kaldırılacak olan Atatürk Havalimanı'nın yerinin ve buranın yeşil alan olarak korunması talimatından sonra, biz de yeşil ve park olarak düzenlenen alanı millet bahçesi şeklinde planladık. Burası, millet bahçeleri arasında ilk yüz günlük programa girenlerden biri oldu." diye konuştu.

- "Alan içerisindeki tescilli tarihi binalar"

Uysal, Baruthane Millet Bahçesi olarak yapılacak alanın 59 bin 719 metrekare olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İçerisindeki baruthane binaları ile çevre duvarları tarihi tescilli yapılar. Bu tescilli binalar da Anıtlar Kurulu'nda proje onayından sonra, millet bahçesinin içerisinde halkımızın kullanımında olacak. İçeriğiyle ilgili Anıtlar Kurulu ile uzmanlarla görüşüyoruz. Tarihi mekanların da restorasyonu yapılarak milletin hizmetine sunulacak. Bitişikteki kule, o dönemde baruthaneye ziyarete gelen padişahların, yetkililerin çıkıp denetleme yaparak, etrafı seyrettikleri bir yer. Bu kule de restorasyondan sonra, Anıtlar Kurulu'nun onayladığı şekliyle halkın kullanımına açılacak."

Uysal, millet bahçesindeki ağaçların da bu coğrafyaya uygun olacağını dile getirerek, "Burada yaklaşık 550 civarında ağaç olacak. Sahilde bir yürüyüş yolu yapılacak. Çocuk parklarında da hiçbir şekliyle beton demir aksamı olmadan ahşap çocuk oyun grupları bulunacak. Alanda kaykay pisti de yer alacak." şeklinde konuştu.

İlk yaptıkları millet bahçesinin bu alan olduğunu ifade eden Uysal, şunları kaydetti:

"Burası diğer millet bahçeleri için de bir örnek olacak. Burayı yaklaşık 15 gün sonra bitirmiş olacağız. Yani kasımın ilk haftası, 8 Kasım'da burayı bitireceğiz inşallah. Biz sadece sit alanı olarak belirlenen tarihi alanların dışındaki yeşil alan olan, toplamda 50 dönüme yakın alanlarla ilgili bunu söylüyoruz. Hemen bitişiğimizdeki kule ve Baruthane binasıyla ilgili proje çalışması devam ediyor. Orada ayrıca restorasyon ve içerisinin kullanımıyla ilgili süreç devam edecek."

- "Turizm ve ticaret alanı olarak planlara işli bir yer"

TOKİ Başkanı Ergün Turan da Baruthane binasının bulunduğu aksın 1991'den beri turizm ve ticaret alanı olarak planlara işlendiğini söyledi.

Belediyenin yeşil alan olarak inşa ettiği alanda, daha önceki planlara göre inşaat yapılabileceğini ifade eden Turan, "Biz burayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızla Cumhurbaşkanımıza arz ettik. 'Buranın yeşil alan olması İstanbul için önem arz eder.' dedik. Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ve talimatlarıyla bir araya geldik. Belediyeye 25 yıllığına burayı devrettik. Tek şartımız var. Buranın yeşil alan olması." dedi.

Pendik'te de millet bahçesi hatta millet korusu inşa ettiklerine dikkati çeken Turan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu koru Yıldız Korusu büyüklüğünde ve tamamen denize hakim. Yaklaşık 1 ay içerisinde ihalesini yapmış olacağız. Aynen Yıldız Parkı, Emirgan Korusu gibi denize bakan bir koru olacak. Bir farklı konsepti orada yapılacak. Yine Kayabaşı'ndaki parkı birkaç ay içinde açacağız ve büyükşehir belediyesine işletmesi için devretmiş olacağız. Aynı anda da Türkiye'de 22 tane millet bahçesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bize tevdi edildi, çalışmalarını yapıyoruz. Hemen akabinde birkaç ay içerisinde Diyarbakır'da, Batman'da, Elazığ'da, İstanbul'da bu ihaleleri birkaç ay içinde tamamını başlatmış olacağız."

Kaynak: