"Barzani, PKK'nın Süleymaniye'ye yerleşmesine izin vermez"

"Barzani, PKK'nın Süleymaniye'ye yerleşmesine izin vermez"

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Türkiye Temsilcisi Ömer Merani, İran güdümündeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) gizli bir şekilde PKK'nın Süleymaniye'ye yerleşmesine öncülük edeceğinin konuşulduğunu belirterek, "Ancak Başkan Mesut Barzani, buna müsaade etmez. Böyle bir durumda en büyük tehlike ve tehdit bize yönelik olur. Zira örgütün ilk hedefi biz olmuş olacağız." dedi.

Merani, Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) düzenlenen operasyonlarda ağır kayıplar veren terör örgütü PKK'nın Kandil'deki karargahını Süleymaniye'ye taşıyacağına dair iddiaları, AA muhabirine değerlendirdi. 

Örgütün böyle bir talebi olduğuna dair söylentiler bulunduğunu, bu yöndeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Merani, IKBY Başkanı Mesut Barzani yönetimindeki hükümetin, PKK'nın Süleymaniye'ye yerleşmesine izin vermesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Aksi halde büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaklarını anlatan Merani, şöyle devam etti: 

"İran güdümündeki KYB'nin gizli bir şekilde PKK'nın Süleymaniye'ye yerleşmesine öncülük edeceğine dair söylentiler var ancak Başkan Mesut Barzani, buna müsaade etmez. Böyle bir durumda en büyük tehlike ve tehdit bize yönelik olur. Zira örgütün ilk hedefi biz olmuş olacağız. PKK'nın bize yönelik en büyük tehdidi siyasal varlığımıza dönüktür. Yakın bir zaman sonra bağımsızlık için referanduma gideceğiz ancak örgüt bunu istemiyor. PKK, Irak'ta bir Kürt devletine her zaman karşı oldu, olmaya da devam ediyor. Onlar da biliyorlar ki Barzani olmadan devlet olmayacak.

Bu nedenle Barzani'ye karşı yıkıcı bir tutum sergiliyorlar. Öcalan yakalandığı gün, 'Ben olmasaydım, Kürt devleti şimdiye kadar kurulmuştu' açıklaması hafızalardaki yerini koruyor.” 

- "PKK Kürtler için mücadele vermiyor "

PKK'nın Kürtlerin temel haklarına yönelik mücadele vermediğini kaydeden Merani, "PKK'nın yaptığı, Kürtlerin temel hakları için yapılan bir savaş değildir. Bunun temelinde bölgesel sebepler var. Büyük Ortadoğu Projesi içinde yer alan devletlerden İran, kendisine sıra gelmesini istemiyor. Bu nedenle Suriye ve Türkiye'deki kargaşanın sürmesini istiyor." diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kent merkezlerinde yaşananların derin yapıların projesi olduğuna dikkati çeken Merani, şu tespitlerde bulundu: 

"Bu çatışma sürecinin içinde bölgedeki devletler de var. İran, doğrudan böyle bir işin içinde yer almaz. Aksi halde iki devlet savaşır. Bu nedenle örgüt üzerinde bu amacını gerçekleştiriyor. Bu çatışmalardan en büyük zararı geçmişte olduğu gibi yine Kürtler görüyor. Yerlerinden, yurtlarından ediliyorlar, kültürüne alışamadıkları metropollerde ya asimle oluyorlar ya da istemedikleri yaşamı sürdürüyorlar." 

Merani, aklıselim Kürtlerin örgüte prim vermeyeceklerine işaret ederek, örgütün şehirlerde beklediği desteği alamadığını hatırlattı.

Bu süreçten siyasal açından HDP'nin de etkileneceğini vurgulayan Merani, "Kürtler, örgütün beklediği desteği vermedi. HDP, iki seçim sonra ultra bir sol parti olacaktır ve Kürtlerin partisi olmaktan çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Merani, Türkiye'deki bazı Kürt siyasetçilerle yaptığı özel görüşmelerde kendilerinin AK Parti taraftarı olmakla suçlandığını aktararak, "Bu arkadaşlar, AK Parti'yi övdüğümüzü söylüyorlar. Ben de onlara 'Bu hükümetten önce siyasi baskılar yaşadınız, cezaevlerine atıldınız. Siyasal haklarınız ellinizden alındı. Peki bugüne kadar bu hükümetten daha güzel işler yapan bir hükümet oldu mu?' diye sorduğumda, onlar da 'Evet, haklısın' diyorlar. Biz sadece gördüğümüz doğruları söylüyoruz. Hükümeti övmek ya da yandaşlık yapmak gibi bir arayışımız yok." görüşünü paylaştı.  

Başkanlık tartışmalarına da değinen Merani, böyle bir sistemin Kürtlere önemli kazanımlar sağlayacağını belirterek, "Federal bir talebin olmadığı bir başkanlık sistemi, Kürtler için de uygunu olacaktır. Zira demokratik haklar ve yerel yönetimler daha etkin hale gelecektir. Detayları konuşulmadan başkanlık sistemine karşı çıkılması ilginçtir." değerlendirmesinde bulundu.  

- "İran, KYB ve Goran üzerinden hakimiyet kurmak istiyor" 

KYB lideri Celal Talabani'nin, hastalığı nedeniyle siyasete uzak kaldığını, bu nedenle partisinin üç gruba ayrıldığını dile getiren Merani, partide bir liderin olmadığını, İran'ın Ortadoğu'daki hedeflerine ulaşmak için bu durumu fırsat bulduğunu anlattı.

Merani, şunları kaydetti: 

"İran, Ortadoğu'daki hedeflerine ulaşmak için PKK'yı, onun çizgisinde siyasi faaliyetlerini yürüten Goran Hareketi'ni ve KYB'yi kullanıyor. KYP ve Goran, İran'ın emriyle hareket ediyor. İran, bu iki oluşum üzerinden iç işlerimize de karışıyor. Goran'ın meclisteki bakanları görevlerinden alınınca İran devreye girerek, yeni bir hükümet kurulmasının mesajını verdi ancak federal hükümet bunu kabul etmedi.

Hükümetimiz, ne zaman bölgemiz için olumlu bir adım atacak olursa bir engel çıkarılıyor. O engeli kim çıkarıyor? İran. Nasıl çıkarıyor? Goran ve KYB'nin üzerinden çıkarıyor ancak bu tutumlarının halktan ciddi tepki alacağını bilen bu iki oluşum, medya üzerinden de faklı mesajlar veriyor."