Başarılı öğrencileri 48 yıldır saat ile ödüllendiriyor

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, mezun olduğu ilkokulun başarılı öğrencilerine 1970 yılından bu yana altın kaplama saat ödülü veriyor- Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız:- "Zamanın değerini anlatmak adına onun değerini anlatmak adına, yans
Başarılı öğrencileri 48 yıldır saat ile ödüllendiriyor

MUĞLA (AA) - SABRİ KESEN - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, 78 yıl önce mezun olduğu ilkokulun başarılı öğrencilerine 48 yıldır altın kaplama saat ödülü dağıtıyor.

İlk ödülünü 1969-70 eğitim öğretim yılında veren Ayyıldız, eşinin ve ailesinin de desteğiyle hiç ara vermeden her yıl başarılı 3 öğrenciyi altın saat ile ödüllendirmeye devam etti.

Marmaris'te 1933 yılında dünyaya gelen Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 78 yıl önce Marmaris Atatürk İlkokulunda eğitime başladığını 1970 yılından itibaren de aralıksız olarak "Ayyıldız Altın Saat Ödülü" adı altında başarılı 3 öğrenciyi mezun olurken ödüllendirdiğini söyledi.

Ayyıldız, eşiyle birlikte mezun olduğu okul için neler yapabileceklerini düşündüklerini belirterek, "Önce yeni bir okul yapmak istedik. Mali durumumuz buna imkan vermedi. Hatta eşim daima bir milli piyango bileti alır ve 'çıksa da bir okul yaptırsak' derdi. Okul yaptıramayınca 1970 yılında 'Ayyıldız Altın Saat Ödülü' vermeye başladık." dedi.

Öğrenciler arasında rekabetle çalışmayı teşvik etmeyi amaçladığını dile getiren Ayyıldız, ilk eğitimin sonucunda ödül kazanmanın sevincini tattırmanın önemine işaret etti. Ayyıldız, ödül kazanmak için de çok çalışmanın, elde etmenin gerekliliğini çocuklara öğretmek olduğunu ve amaçlarına ulaştıklarını bildirdi.

Tam 48 yıldır ödül vermenin onur ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Ayyıldız, şunları söyledi:

"Marmaris'te eğitim alanında verilen ilk ödül Ayyıldız Altın Saat Ödülü'dür ve 48 yıl gibi çok uzun soluklu eğitim ödülü özelliği taşımaktadır. Marmaris'te yetişen ilk profesörüm. Zamanın değerini anlatmak adına saat vermeyi uygun gördük. Bunda da doğru karar verdiğimizi yıllar gösterdi."

İlkokuldan mezun olan ödül verdikleri çocukların doktor, mimar, mühendis olarak yetiştiğini anlatan Ayyıldız, çocukların "Mustafa amca bu yıl Ayyıldız Altın Saat Ödülü'nü biz kazanacağız" diye bir birleriyle yarıştıklarına da şahit olduğunu kaydetti.

- "Hiçbir şey beklemekle elde edilmez"

Ayyıldız, yarının ümidi olan çocuklara şu tavsiyelerde bulundu:

"Ben de pek çok ödül kazandım. 2014 yılında Ankara Üniversitesi senatosunca 'Ankara Çınarı' ödülü kazandım. Çalışmak ve hayaller kurmak suretiyle başarılar kazanılabileceğini söylüyorum. Çocuklara tavsiyem bol bol kültür ve doğa gezileri yapsınlar. Bol bol kitap okusunlar. Hiçbir şey beklemekle elde edilmez. Hayallerini gerçekleştirmek için sürekli yılmadan çalışmak lazım. Bir idealleri olsun, amaçları olsun. Zamanı en iyi şekilde değerlendirin, zaman geriye dönüşü olmayan bir nehir. At ölür meydan kalır, insan ölünce eseri kalır." diye konuştu.

Eşi Mualla Hanım ile çocuklarına ve torunlarına ödülleri devam ettirmeleri için vasiyette bulunduğunu anlatan Ayyıldız, "Önce çocuklarım sonra torunlarım bu geleneği devam ettirmeli. Bir bayrak yarışı gibi bu ödülleri yaşatmalarıdır." İfadelerini kullandı.

İlkokuldan mezun olduğu 1979 yılında 'Ayyıldız Altın Saat Ödülü' kazandığını belirten mimar Hakan Öner, "Heyecan vericiydi. Mezun olmanın yanında ödülü almak dünyanın en güzel olayıydı. Kendisi babamın ortaokuldan sınıf arkadaşıydı, bundan dolayı da ayrı bir gurur ve mutluluk vericiydi." diye konuştu.

Marmaris'te özel bir hastanede uzman doktor olan Tayyibe Erkenez de ödül aldığı saati özel bir yerde muhafaza ettiğini belirterek, "Çok değerli ödüldü. Bugünlere gelmemde motivasyon etkisi yaratmıştır. Kendisinden ödül almak çok güzel bir olaydı. Marmaris çocukları için ödülü almak ayrı bir olaydı." dedi.

Kaynak: