Başarının yolu sağlıklı beslenmeden geçer

Okulların açılması ile birlikte milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Diyetisyen Büşra Menekşe okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmelerinin hem bedensel ve zihinsel hem de okul başarısında çok önemli yer tuttuğunu ifade etti.
Başarının yolu sağlıklı beslenmeden geçer

Hafta başı itibariyle okulların açılmasıyla birlikte yaklaşık 17 milyon öğrenci ders başı yaptı. Öğrencilerin okul başarısı yanında, büyüme ve gelişmeleri için sağlıklı beslenmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden diyetisyen Büşra Menekşe, “Okul çağı döneminde, öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileriki yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir. Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur. Aileler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların büyüme ve gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle de yakından ilgilenmeli ve kendi beslenme alışkanlıkları ile örnek olmalıdırlar. Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda, velilerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir.” dedi.

11-1-2-012.jpg

“OKUL ÇAĞINDA BESLENME ÇOK ÖNEMLİDİR”

Okul çağında beslenmenin önemine dikkat çeken Menekşe,  “Bu dönem çocukların gelişim süreci içinde oldukları önemli bir zaman aralığıdır. Aynı zamanda ergenliğe de bu dönemde adım atılır. Bu yüzden çocuklarımızın karbonhidrat, protein ve yağ gruplarından dengeli bir şekilde beslenmeleri gerekiyor. Aynı zamanda posa ve lif grubundaki yiyeceklerin tüketilmesi de çok önemlidir.  Proteinlerde özellikle et tüketime özen gösterilmelidir. Okul yemekhanelerinde her gün bir ana yemek yanında mutlaka ayran, yoğurt salata gibi besinlerin olması gerekiyor. Bunun yanında da bir iki dilim ekmek tüketilmesi gerekiyor. Böylelikle hem karbonhidrat hem protein hem de yağ grubundan dengeli şekilde beslenmiş olunuyor.  Bunun haricinde protein grubunda et süt ve yumurta grubu çok önemlidir. Yemekhanesi olmayan, düzenli yemek çıkmayan okullarda da annelere görevler düşüyor. Çocukların beslenme çantalarında her gün mutlaka meyve bulunması gerekiyor. Bunun haricinde beslenme çantaların da süt bulundurulmalıdır. Normalde meyve suyu da tercih edilebilir ancak biz taze sıkılmış meyve sularını öneriyoruz.  Ağır, yağlı hamur işleri yerine beslenme çantalarında peynirli, salatalıklı, domatesli sandviçler bulundurulmalıdır.” şeklinde konuştu. 

“ÇOCUKLAR MUTLAKA KAHVALTI YAPMALIDIR”

Gelişme çağındaki çocuklar için kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiğine değinen Menekşe, “Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, poğaça, mandalina çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.” ifadelerini kullandı.  

11-1-1-011.jpg

“FAST FOOD BESİNLERDEN UZAK DURULMALI”

Okul kantinlerinde satılan yiyecekler konusunda çocuklarda bilinç oluşturulması ve bu konuda seçici olmalarının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekleyen Menekşe, “Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir. Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmaları gerekmektedir. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Okul kantinlerinde çok fazla sayıda fast food ürünleri satılıyor. Bunlardan özellikle uzak durulması gerekiyor. Bu noktada çocuklarda fast food tüketmemeleri konusunda özel bir bilinç oluşturmalıdır.” diye konuştu. 

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ