Başbakan'dan KOBİ'lere müjde

Başbakan Ahmet Davutoğlu, KOSGEB Girişimcilik 2014 Ödül Töreni'nde konuştu. Başbakan, "İşletme başına 150 bin TL destek vereceğiz" dedi...
Başbakan'dan KOBİ'lere müjde

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından bazıları:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, girişimcilik destek programında kadın ve engelli girişimciler için yüzde 10 daha fazla destek uygulandığını hatırlatarak, "Bu uygulamadan bundan sonra şehit ve gazi yakınları da faydalanacak. Şimdiye kadar kadın ve engelli girişimciler için yüzde 10 olan desteği yüzde 20’ye çıkaracağız. Şehit ve gazi yakınları da bundan istifade edecekler" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rixos Otel’de düzenlenen ’3. Kobi ve Girişimcilik Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, kobilere özel bir önem verdiklerini belirterek, kobilerin sosyal uyum oluşturduğunu ve sağladıklarıyla ekonomik kalkınma ve sosyal barışın da temelini oluşturduğunu ifade etti. Kobilerin ekonomik gündemin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu ve böyle olmaya devam edeceğini anlatan Davutoğlu, kobilerin hem temel hedef kitle olduğunu hem de dayanılan en önemli sosyo-ekonomik temin olduğunu dile getirdi. Ekonomilerin gelişmesinde kobilerin ’omurga’ olduğunu söyleyen Davutoğlu, kobilerin G-20 dönem başkanlığının ana temasını oluşturduğuna dikkati çekti.

Davutoğlu, Ocak ayı içinde Paris, Berlin, Londra ve Zürih’te görüşmeler yapıldığını belirterek, "Bu görüşmelerde islamofobia başta olmak üzere, Londra’da, Davos’ta yaptığımız görüşmelerin ana gündem maddesi ekonomidir. Gördüğüm şu, Türk ekonomisinin kalkınmasına, kalkınmanın hızlanarak devam edeceğine ve faizlerin düşeceğine dair yaygın bir kanaat var" dedi.

Son on iki yılda gerçekleşen büyük dönüşümü en iyi kobilerin hissettiğine dikkati çeken Davutoğlu, 2002-2014 yılı kobilere sağlanan desteğin 2.6 milyar olduğunu bildirdi. Bir ülkede ekonomik istikrarın göstergesinin kobiler olduğuna işaret eden Davutoğlu, 1990’lı yıllarda siyasi krizler, istikrarsızlıklar olduğunu ve siyasi istikrarla kobiler arasında doğrudan ilişki olduğunu ifade etti.

Davutoğlu’ndan müjde üstüne müjdeBaşbakan Ahmet Davutoğlu, bu kez de KOBİ’lere müjdeler verdi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Girişimcilik ödül törenine katılan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, KOBİ’ler için Kurumsallaşma ve Markalaşma Destek Programı’nı başlatacaklarını ifade ederek, “İşletme başına 150 bin TL destek verilecek” dedi. 3 işletmenin oluşturacağı teknolojik işbirliklerine tam 300 bin TL geri ödemesiz ve 1,2 milyon geri ödemeli destek verileceğini anlatan Başbakan, KOBİ’lere inovasyon ve AR-GE desteklerinde de yüzde 50 oranında artış yapacaklarını duyurdu.

KOBİLERE 5 MÜJDE

"Hediyelerde revizyonlar yaptık" diyen Davutoğlu, "5 önemli müjde, birincisi kobilerin ürün bazında uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için bugün ilk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programı başlattık. Kobiler tek başarılı olabilir ama kurumsallaşamazlarsa bir müddet sonra kobileri küçük ölçekten orta ölçeğe yürümesi zor olur. Markalaşma bizim yeni ikinci hamle döneminde en çok önem verdiğimiz hususlardan birisi ve sektörel dönüşüm programlarında özellikle bir madde olarak gündeme getirdiğimiz bir husus. Bu çerçevede destek programına bana getirilen değişiklik yaptık, 50 milyon lira bütçe değişim programına, işletme başı 150 bin lira destek vereceğiz. Bu bana getirilen teklifti Bakanlığa talimat verdim bu yetmez bu takriben 300 girişimci demektir. Bunu 50 milyon lirayı burada 100 milyon liraya çıkarma talimatı verdim. Yüz milyon lira bütçeli programda, işletme başı 150 bin lira destek sağlayacağız sadece kurumsallaşma ve markalaşma için" ifadelerini kullandı.

İkinci madde olarak işbirliği, güçbirliği destek programında bir yeniliğe gittiklerini belirten Davutoğlu, "Buna göre 3 işletmenin biraraya gelecek teknolojik işbirliklerine 300 bin lira geri ödemesiz, bir milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere 1,5 milyon lira destek vereceğiz. Üçüncüsü, Ar-ge, inovasyon ve endüstriyel alandaki KOSGEB desteklerini de yüzde 50 oranında artıracağız" dedi.

ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARINA YÜZDE 20 DESTEK
Dördüncüsü, girişimcilik destek programında kadın ve engelli girişimcilerimiz için desteği yüzde 10 daha fazla uyguluyorduk, bu uygulamadan bundan sonra şehit ve gazi yakınları da faydalanacak. Şimdiye kadar kadın ve engelli girişimciler için yüzde 10 olan desteği yüzde 20’ye çıkaracağız. Şehit ve gazi yakınları da bundan istifade edecekler" diye konuştu.

FİNALİSTLERE KOSGEB DESTEKLİ İŞ GEZİSİ
Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Beşincisi, bugünkü 40 finalistimize tamamen KOSGEB destekli yurtdışı iş gezisi desteği. Böylece onlar da böylesine güzel rekabette sağladıkları başarıyı görmüş olacaklar. Sizlere güveniyoruz, sizlerin çabalarınıza her türlü desteği vermeye kararlıyız. Sizlerde bir kriz yaşanırsa bu sadece ekonomik kriz olmaz sosyal ve siyasi kriz olur. Kobilerin yanında olacağımızı bir kez daha teyit ediyorum."