İsmail Poçan

İsmail Poçan

Başbakan’dan tarihi müjdeler…

Başbakan’dan tarihi müjdeler…

Başbakan Binali Yıldırım, dün toplu temel atma töreni için Diyarbakır’daydı.

Diyarbakır'da yeni destek paketini açıklayan Başbakan Yıldırım, burada Doğuya ve Güneydoğuya çok önemli mesajlar ve müjdeler verdi.

Yıllardır terörden başını alamamış terör örgütü ve Kürt vatandaşlarımızın hakkını savunduğunu iddia edenlerin yalanlarını dinleyen halk bu sefer tarihi yatırımları bizzat ülkenin Başbakanı’ndan dinledi.

Öncelikle Başbakan Binali Yıldırım’ın Güneydoğu Anadolu için ortaya koyduğu yatırım paketi gerçekten çok mantıklı çok güzel…

Başbakan 4 yılda 140 milyarlık yatırımın müjdesini verdi.

Hangisinden başlayayım hangisini söyleyeyim bilemedim.

Yatırımlara bakacak olursak öncelikle terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyar liralık yatırım bu zarar gören yerler için büyük bir fırsat sunuyor.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki 23 şehre yatırım yapmak isteyenler için Ticaretten sanayiye,  inşaattan diğer yatırım alanlarına kadar pek çok alanda gerçekten çok önemli fırsatlar var.

Yine barınma ile alakalı sorunu çözmek için 67 bin yeni konut yapılacak ki bu son yıllarda yapılabilecek en büyük konut yatırımlarından bir tanesi.

Bu dönemde terörden zarar gören il ve ilçeler adeta yeniden kurulacak yeniden inşa edilecek.

Diyarbakır’a 2 milyar, Şırnak 3,5 milyar, Hakkâri’ye 2,5 milyar, Mardin'e 1.8 milyar TL gibi bir kaynak aktarılıyor.

Bu illere toplam yaklaşık 10 milyar para harcanacak.

Bölge halkının terörle arasına mesafe koyması açısından bence en önemli teşviklerden bir tanesi de bölgedeki her ilde yapılacak fabrikalar.

Sekiz ile 10'ar fabrika yani toplamda 80 fabrika yapılacak ve burada bu fabrikalarda ortalama 40 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

40 bin kişiyi beşle çarparsak 200 bin kişi on ile çarparsak 400 bin kişi için müthiş bir şey, müthiş bir enerji ve istihdam olacak.

Başbakan Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanlığından geldiği için iletişimin ne olduğunu en iyi bilenlerden biri.

Bölgede 23 ilde çağrı merkezleri kurulacak ve burada da yaklaşık 25 bin kişi istihdam edilecek.

Gerçekten bu da müthiş bir proje.  Özellikle üniversiteyi kazanamamış lise mezunlarını gençlerin iş bulabileceği en kolay iş bulunacak alanlardan biri. Gençleri dağa çıkmasını engelleyecek bir proje.

Tabi bu büyük yatırım teşviklerinden sonra bölge halkının terör örgütü ile arasına ciddi bir mesafe koyması gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti herhangi bir ayrım gözetmeksizin bölge halkına her türlü ekonomik ve siyasi katkıyı sağlayacağını net olarak gösterdi.

Hatta Başbakan Yıldırım ‘İstanbul neyse Diyarbakır’da o’ sözleriyle de pekiştirdi.

Sonuç olarak Devlet ve hükümet üzerine düşeni yapıp yatırımlarda ciddi bir sorumluluk yükü aldığına göre şimdi sıra bölge halkının göstereceği samimiyet testinde.

Biz onların devletlerinin yanında olacağına eminiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR