"Basın ülkesinin yanında olmalıdır"

KOMEK Yaz Kursları’nda düzenlenen Kariyer Günleri’ne konuk olan Gazeteci-Yazar Lokman Koyuncuoğlu, “Yazılı basın gücünü kaybetse de on yıl sonra da elli yıl sonra da bir belge olarak varlığını sürdürecektir” dedi.
"Basın ülkesinin yanında olmalıdır"

Karatay Hanımlar Lokali, Aliye Hüseyin Tekbaş İlköğretim Okulu ve Adnan-Hadiye Sürmegöz ilköğretim Okulu’nda KOMEK Yaz Kursları’nda düzenlenen Kariyer Günleri’ne Gazeteci-Yazar ve Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu misafir oldu. KOMEK yaz kursunun düzenlediği seminerde konuşan Lokman Koyuncuoğlu’na çocuklar tarafından farklı sorular yöneltildi. Her biri sorularına aydınlatıcı cevaplar almanın neticesinde gazetenin ve gazeteciliğin önemini yakından tanıdı. Bir öğrenci tarafından sorulan “Artık günümüzde telefon ile sosyal medya da en hızlı haber yapılıyor. Neden gazete?’’ sorusuna Koyuncuoğlu, “Şu anda internet dünyanın en hızlı haber aracı. Ama dijital olan her bilgi değiştiği için kalıcı haber hiçbir zaman olamaz. Gazete öyle değildir. Bir gazetedeki haberi uzun yıllar sonrada hiç değişmeden okuyabilirsiniz. Belki on yıl, yüz elli yıl sonrada Aynen o gün basıldığı gibi kalabilecek. Her gazetenin bir tane arşivi saklanır ve tarihi günü ile hangi gazeteyi okumak isterseniz arşivlerden bulabilirsiniz’’ dedi. Bir başka öğrencinin “Bir çok haber yapılıyor peki biz hangisine inanacağız?’’ sorusuna Koyuncuoğlu Eğer bir gazete Türkiye’nin büyümesini istiyor ve ülkesinin iyiliğini istiyor ona göre haber yapıyorsa ona inanırsın. Ama tam tersini yapan Türkiye aleyhine bir takım haberler yapan gazete ise inanmayabilirsin. Bu tamamen size kalmış. Doğru olanı sizler ayırt edebilirsiniz” cevabını verdi.

lokman-koyuncuoglu-komekte--(2).jpg
GAZETE ARŞİVİ  SÜREKLİ TUTULUR

“Gazeteyi yazan yada gazetede yazı yazan kişi biliniyor mu? ’sorusuna ise Koyuncuoğlu, “İsterse insanlar farklı isimle, isimsiz yada rumuz ile yazı yazabilir. Onu sadece oraya koyan yayın yönetmeni bilebilir. İsmini vermek mecburiyeti yoktur” cevabını verdi. “Arşivdeki gazeteler belli bir süre sonra atılıyor mu? ’şeklindeki soruya ise Koyuncuoğlu, “Gazete baskıları bazı yerlerde arşiv olarak saklanır. Devlet arşivinde en az on tane vardır. Bizim de kendi gazetemizi saklama zorunluluğumuz var. Bu gazeteler hiçbir şekilde bir yere atılamaz” dedi.

lokman-koyuncuoglu-komekte--(1).jpg

SÜMEYRA ARSLAN KASAP / YENİ HABER GAZETESİ